Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

JOE ZAWINUL
25.06.2007. - Tvornica kulture, Zagreb, Hrvatska

J
o
e

Z
a
w
i
n
u
l

J
o
e

G
i
l
b
e
r
t
o

Joe Zawinul
25.06.2007., Tvornica kulture, Zagreb, Hrvatska

Skladbe nadahnute svjetskom glazbenom baštinom

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Austrijskog kulturnog foruma 25. lipnja 2007. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupio je vodeći svjetski klavijaturist Joe Zawinul. Na koncert ovog glazbenog velikana, suradnika čuvenih jazzista poput Miles Davisa ili Dinah Washington, suutemeljitelja kultne fusion skupine Weather Report i već dvadeset godina vođe vlastitog Zawinul Syndicatea, stigli su ljubitelji njegove glazbe iz svih krajeva hrvatske, ali i susjednih zemalja, među njima brojni poznati glazbenici i profesori glazbe iz Austrije.

Nositelj počasnog doktorata prestižne jazz škole Berklee School of Music, Zawinul je tom prigodom svirao uz skupinu studenata Glazbene akademije u Klagenfurtu. U njegovu su dvanaestočlanom sastavnu, u nekim izvedbama nadopunjenim šesteročlanim zborom, osim glazbenika iz Austrije, Italije i Slovenije, nastupila i trojica Hrvata: klavirist Maasej Kovačević, bas gitarist Ante Jurinović i pjevač Pavle Miljenović. Pod Zawinulovim su vodstvom održali koncert koji će se pamtiti.

Ansambl je u nekim izvedbama podsjećao na big band, formaciju u kojoj je Zawinul započeo karijeru u Sjedinjenim Državama svirajući u orkestru glasovitog trubača Maynarda Fergusona. Nakon početnih nesigurnosti u nastavku su svirali čvršće i uigranije. Iako su izvodili pripremljene aranžmane u izvedbama je bilo mnogo nepredviđenih, spontanih situacija koje su od glazbenika iziskivale maksimalnu koncentraciju i spremnost da reagiraju na svaki Zawinulov mig. Kao zahtjevan i strog vođa, ali diskretan i suzdržan, koristeći svoju glazbeiničku vještinu tek kako bi ih potaknuo na bolju svirku, iz njih je izvukao maksimum u potpunosti realiziravši njihov potencijal u ovom trenutku. No, za studente je važnije bilo stjecanje iskustva tijekom uvježbavanja programa i nastupanja s ovim legendarnim glazbenikom.

Iako nije izvodio svoje najveće hitove poput "Birdland" ili "Mercy, Mercy, Mercy", Zawinul se na ovom koncertu, osim kao virtuozan klavijaturist i pjevač vokaliza, predstavio i kao maštovit skladatelj koji neprestano istražuje nove glazbene mogućnosti nadahnjujući se glazbenom baštinom raznih krajeva svijeta. Osim skladbi koje je proslavio sa skupinom Weather Report, primjerice "The Orphan", te mnogo novijih, u nekonvencionalnim je aranžmanima izveo i standarde "Dizzy's Business" i "Little Rootie Tootie" u kojima je ostavio dovoljno prostora studentima da se iskažu i kao solisti. Među najuvjerljivijim improvizatorima bili su upravo Kovačević koji je publiku oduševio solom u "Dizzy's Business", te Jurinović koji je briljirao u izvedbi Zawinulove skladbe "Satnight".

J
o
e

Z
a
w
i
n
u
l

J
o
e

Z
a
w
i
n
u
l

(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)
Preuzeto iz Novog lista od 27. lipnja 2007.

Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -