Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

KENNY WERNER QUINTET
Koncert u KD "V. Lisinskog", Zagreb, Hrvatska


Kenny Werner Quintet

Koncert kvinteta Kenny Wernera u Lisinskom
Ovacije za prvorazredne jazzere

U drugom nastupu ovosezonskog Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD "Lisinski", a kojim je odlično popunjena koncertna praznina između jazz festivala, 17. prosinca 2008. godine u Maloj dvorani KD "Vatroslava Lisinskog" nastupila je međunarodna skupina čuvenog američkog pijanista i skladatelja Kennyja Wernera. U njegovu 'all star' kvintetu sviraju vođe vlastitih sastava ili suradnici velikih jazz zvijezda: trubač Randy Brecker, tenor saksofonist David Sanchez, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez.

U Zagrebu su nastupili nakon jednotjednog angažmana u glasovitom njujorškom Dizzy's Clubu Coca Cola, nakon kojeg ih je jedan od uglednih američkih jazz kritičara proglasio vodećim jazz sastavom današnjice. U skladu s tom reputacijom, oko zagrebačkog se koncerta, za koji su ulaznice bile rasprodane tjedan dana prije, stvorila za jazz neuobičajena atmosfera iščekivanja, uz panična nastojanja da se nabavi karta više.

Već prije izlaska glazbenika na pozornicu, publika je nekoliko puta ovacijama prekidala uvodni govor umjetničkog ravnatelja Ciklusa, Antuna Tomislava Šabana, koji je priopćio okolnosti vezane uz organizaciju, te je najavio sljedeći koncert na kojem će 17. veljače 2009. godine nastupiti trio čuvenog nizozemskog bubnjara Hana Benninka, ovogodišnjeg dobitnika Europske jazz nagrade.

Naime, po mnogo čemu poseban, kvintet Kennyja Wernera u Zagrebu je održao prvi od samo tri europska koncerta. Iako su glazbenici, koji su tog dana doputovali iz SAD-a, bili umorni, posebice Werner koji je u zagrebačku zračnu luku sletio četrdesetak minuta prije početka koncerta, dočekani su nevjerojatnim ovacijama, od prvog trenutka svirali su predano i nadahnuto.

Izvodili su Wernerove skladbe, te Hancockovu "Dolphin Dance", u Wernerovim profinjenim aranžmanima koji odaju sklonost klasičnoj glazbi i suvremenom jazz rukopisu, ali s "dovoljno praznih redaka u crtovlju" koje su kompetentni glazbenici u trenutku nadahnuća "nadopisivali" notama za "jednokratnu uporabu". Česte promjene tempa i raspoloženja, postepeno razvijanje nježnih balada u moćne izvedbe strašnog intenziteta, izmjene mainsteam i free idioma, te slušanje i brze reakcije, njihove su izvedbe činile uzbudljivima i uvjerljivima.

Koncert za jazz sladokusce zaključili su Wernerovom obradom "Hedwigine temom" iz filma "Harry Potter", a u dodatku su odsvirali njegov "Inaugural Balls", ironično intoniranu, politički angažiranu skladbu koju je napisao prigodom inauguracije američkog predsjednika, sada na odlasku, a koju, prema autorovim riječima, na ovoj turneji sviraju posljednji put.

(Objavljeno u "Novom listu" od 20. prosinca 2008.)
(Fotografiju snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -