Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

SPRINGTIME JAZZ FEVER 2009
David Gazarov opčinio publiku

Foto: Davor Hrvoj

Springtime Jazz Fever 2009
21.03.2009. - 01.04.2009. - B. P. Club, Zagreb, Hrvatska

David Gazarov opčinio publiku

Ovogodišnji Springtime Jazz Fever, što se od 21. ožujka do 1. travnja 2009. godine održava u zagrebačkom "B. P. Clubu", dosadašnjim je programima nadmašio očekivanja publike. Već na uvodnom nastupu na kojem su se predstavili neki od polaznika Ljetne glazbene škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, pod vodstvom Boška Petrovića, mnogobrojna je publika svjedočila sjajnim izvedbama. Najveći su napredak iskazali klavirist Gregor Ftičar i vibrafonist Vid Jamnik.

Pozitivne vibracije
Publika nije štedila dlanove niti na nastupu britanskog blues pjevača i gitarista Iana Siegela uz trio talijanskog gitarista i pjevača Mikea Sponze. Posebice je uzbudljiv bio neformalni jam session na kojem im se pridružio hrvatski usni harmonikaš Tomislav Goluban.

Vrhunac Springtimea bio je nastup međunarodnog tria koji je za ovu prigodu inicirao Petrović u cilju sviranja posvete slavnom jazz klaviristu Oscaru Petersonu. Klaviristu Davidu Gazarovu i kontrabasistu Davidu Petrocci, koji godinama djeluju kao dou, pridružio se bubnjar Martin Drew koji je tridesetak godina bio velikanov suradnik. Svirajući Petersonove i skladbe iz njegova repertoara, ali bez kopiranja, oživjeli su njegov duh i podsjetili na razna razdoblja karijere. I ovom prigodom Gazarov je pokazao da ima još jednog aduta u rukavu ispoljivši potpuno drukčiji karakter nego na dosadašnjim nastupima u "B. P."-ju, "Lisinskom", "Hrvatskom glazbenom zavodu" i na "Biennalu". Sjajno je spojio osjećaj za jazz i blues s briljantnom tehnikom klasičnog klavirista školovanog u Moskvi, te se nametnuo kao pokretač virtuoznih i dinamičnih izvedbi u kojima su članovi trija pokazali zajedništvo i razumijevanje, te sposobnost kreiranja dramatike. Kroz izvedbe super brzih tempa, ali i balade, prenosili su pozitivne vibracije opčinivši publiku radošću muziciranja, svirkom koja se doimala poput igre.

Profinjen pristup
U posve drukčijem svjetlu predstavio se i dugogodišnji gost "B. P. Cluba", slavni gitarist Philip Catherine. Usljed nedolaska gitarista Quentina Liegeoisa, stalnog člana njegova tria koji je nekoliko dana prije nastupa slomio ruku, Catherine je nastupio u duo s mladim, ali sjanim violinistom Alexandreom Cavaliereom. Svirajući akustičnu i jazz gitaru, u nekim je izvedbama nedostatak ritam gitarista kompenzirao nasnimavanjem i kreiranjem loopova, te improviziranjem preko unaprijed snimljene ritam gitare. Solo ili u suradnji s Cavaliereom svirao je opušteno, melodično i muzikalno, demonstrirajući profinjen, liričan, nježan pristup, nerijetko se pozivajući na srednjoeuropske glazbene utjecaje.

Do kraja priredbe 28. i 29. ožujka 2009. godine nastupit će Raphael Wresnig Organic Trio, 30. i 31. Nuevo Tango, a 1. travnja Georgie Fame & Boško Petrović Trio.

(Objavljeno u "Novom listu" od 28.03.2009.)
(Fotografije - David Gazarov / Davide Petrocca / Martin Drew u B.P. Clubu - snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -