Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

GABI NOVAK - JAZZARELLA4 (2009)
4. Ghetaldus All Women Jazz Festival

Foto: Davor Hrvoj

Jazzarella4 (2009)
ZKM, Zagreb, Hrvatska

Gabi Novak nastupila na otvorenju 4. Ghetaldus All Women Jazz Festivala - Jazzarella

Duše ispunjene osebujnom glazbom

"Ispunjene su nam duše", izjavila je Gabi Novak na kraju koncerta oduševljena suradnjom s glazbenicima, ali i odzivom publike koja ju bezrezervno obožava. Upravo zato, odluka direktora Ghetaldus All Women Jazz Festivala - Jazzarella - Dražena Kokanovića, koji uz svjetske jazz zvijezde predstavlja i najznačajnije hrvatske, da njezinim koncertom otvori četvrti festival jazz umjetnica, pokazala se ispravnom. Uz mnogobrojne prisutne naše pjevačice, oduševljenje nastupom hrvatske glazbene ikone poslije koncerta iskazala je i nova zvijezda svjetskoga jazza, saksofonistica, skladateljica i pjevačica Grace Kelly koja je dan uoči svog nastupa na Festivalu nazočila njegovu otvorenju.

Kao i prethodnih godina, dvorana Zagrebačkog kazališta mladih bila je premala da primi sve ljubitelje jazza, ali i znatiželjnike privučene značajem događaja tako da su mnogi od onih koji su uspjeli ući u dvoranu koncert prosjedili na podu, no to nije umanjilo njihovu potrebu za glasnim iskazivanjem odobravanja, ne samo umjetnosti Gabi Novak već i njezinih suradnika. Nastupila je sa stalnim suradnicima, članovima Boliers Quarteta proširenima u gotovo potpunu postavu Boilers All Starsa: bubnjarom Krunom Levačićem, kontrabasistom Mladenom Barakovićem, pijanistom Matijom Dedićem, gitaristom Antom Gelom, saksofonistima Mirom Kadoićem i Sašom Nestorovićem i trubačom Davorom Križićem, te za tu prigodu okupljenim gudačkim kvartetom.

Koncert je započeo instrumentalnom izvedbom skladbe "All Blues" Milesa Davisa u kojoj se ritam sekciji Boilersa, s kojima je 2000. snimio album "St. Miles Infirmary", pridružio vibrafonist Boško Petrović kojem je član Gradskog poglavarstva za područje obrazovanja, kulture i športa Duško Ljuština prepustio uvodnu riječ na otvaranju Festivala. Nakon podsjećanja na sjajnu suradnju s Boilesima Petrović je najavio "Gabicu" koju je otpratio u izvedbi evergreena "My Funny Valentine".

U nastavku, Gabi je uz spomenute glazbenike, u raznim kombinacijama, otpjevala većinu skladbi što ih je s istim suradnicima 2002. snimila za CD "Pjesma je moj život" (Aquarius Records). Bile su to pjesme Arsena Dedića koje je ona proslavila, ali u novim aranžmanima Ante Gela: "Sve što znaš o meni", tema iz serije "U registraturi", "Pjesma je bila život moj", "Ni ti, ni ja", "Kuća za ptice", ali i jazz standardi: "Caravan" i "Someone To Watch Over Me".

Za ovaj je koncert s Gelom i Matijom Dedićem pripremila i nove obrade poznatih pjesama "Pusti me da spavam", "Intima" i "Pamtim samo sretne dane", te jazz standarda kojima je podsjetila na početak svoje karijere: "Misty" i "Moonlight in Vermont". Osim što je mnogo prostora ostavljeno glazbenicima da se iskažu u improvizacijama, svoju su zavidnu sviračku vještinu iskazali kad ih je Gabi ostavila same na pozonici, te su spontano, nepripremljeno izveli "Impressions" Johna Coltranea, paljevinu koja je izazvala burnu reakciju publike.

Izbor pjesama i aranžmani za izvedbe uglavnom baladnog karaktera, bili su primjereni karakteru Gabina glasa i njezinu senzibilitetu - mekani, nježni, "ljubičasti", bliski jazz idiomu, primjereni u isticanju njezine osobnosti. Naime Gabi se i na ovom koncertu predstavila kao jednostavna, pristupačna i srdačna, a uvijek dama, elegantna, sa smislom za estetiku i sa stavom, baš kao što je i u svakodnevnom životu.

(Objavljeno u "Novom listu" od 04.04.2009.)
(Fotografije - Gabi Novak u ZKM-u - snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -