Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

JOE & MAJA KOLEKTIFF
"Crno Bijelo"


Joe & Maja Kolektiff
"Crno Bijelo"

Zagrebački "Aquarius Records" je u 2008. godini na obzorje hrvatskog jazz svemira, a onda i u naše CD vrtilice, izbacio CD naslovljen "Crno Bijelo", kojeg potpisuju gitarist suptilnog jazzističkog tona, Joe Pandur i pjevačica koja jazz / bossa ritmovima daje dušu vokalom koji je zavodljiv, ali istodobno nježan i snažan, Maja Grgić.

Pandurov gitaristički dossier prilično je impresivan i čini se da su influence pokupljene poput virusa dale više nego pozitivan učinak na njegovo razumijevanje uloge gitare u jazz skladbama poput snimljenih na ovom nosaču zvuka.

Još kao nadobudni mladac, čuvši "Where have you been before" koju je izvodio Chick Corea, a zatim i neobičan stil velikog Wes Montgomerya, Pandur je vidio kojim putem bi to trebalo ići. Graz i tamošnji "inkubator" jazz umjetnika, samo su potvrdili ta nastojanja. Joe Pass će verificirati ono što su i drugi mogli osjetiti i čuti u Pandurovim izvedbama. Maja i Joe niti ne kriju pozitivne vibracije koje su u njihovom stvaranju dali dueti poput Elle i Passa, ili Tuck Andressa i Pati Cathcart. Ne treba bježati niti od bossa gurua poput Antonia Carlosa Jobima ili Joao Gilberta, a da ne govorimo koliko je bossa imala upliva na stvaralački čin jednog Stana Getza... uglavnom, neovisno o pomenutim imenima, Pandur i Maja su u prvom redu stvorili autorski album, crno-bijelog raspoloženja.

Ovo "crno" i ne moramo doslovno razumijevati kao tešku "bedaru"; jinjangovski pogled daje Maji za pravo pjevati "čak i moja sjeta nalazi svoj smisao…", u skladbi "Sve si bliže", ili "Pokušaj shvatiti da volim te / I želim najbolje / Daj sve zaboravi / Prepusti se / Novi dani dolaze…" u skladbi "Pokušaj shvatiti" koja ipak vidi svjetlost na kraju tunela.

U skladbi "Dječak Joe", inspiriranoj jednim irskim napjevom, čini se da Joe i Maja otkrivaju dječačku, mladenačku zaljubljenost, razigranost i vedrinu... uostalom, tko zna bi li umjetnosti uopće bilo da nije tog "vječitog dječaka" u svakom istinskom umjetniku.

Ideja spoja jazza i bosse, u jednom crno-bijelom pogledu (uz hommage jednom prohujalom vremenu kad je svijet možda bio i bolji nego danas, kad su televizori bili crno-bijeli i kad je jazz bio pun duginih boja satkanih ljepotom glazbenog doživljaja!) krije ozbiljan autorski rad.


Dodatna vrijednost albuma je i pjevanje na hrvatskom jeziku. Dokaz je to da nije nužno pjevati na engleskom, kako bi to bilo jazzy... ili na portugalskom (što, uzgred rečeno, inače, Maja fantastično čini!); dovoljno je iskreno reći ono što misliš i osjećaš. Volim te na svim jezicima zvuči jednako, ma kakvi glasovi sačinjavali tu izjavu ljubavi... na eskimskom, tadžikistanskom, portugalskom, hrvatskom, norveškom... jazz ne poznaje babilonsku pomutnju jezika i ovaj CD je dokaz te univerzalnosti. Uvjeren sam da bi i Aboridžini bez problema razumjeli Pandurove i Majine poruke, emocije prelaze granice i jezične barijere, njima je teško nametnuti poreze i takse.

Još kad su izrečene lijepim spojem jazza i bosse, onda čine ovaj album značajnim iskorakom u hrvatski jazz svemir i nameću potrebu opetovanog preslušavanja.

Uz impresivne suradnike (Teo Martinović, Kruno Levačić, Mladen Baraković, Matija Dedić, Miro Kadoić, Maasej Kovačević, Lima, Dado Marinković, Mladen Ilić, Davor Križić, Goran Rukavina, Janko Novoselić, Damir Horvat, Big Band HRT...) i vrlo kreativnu fazu u kojoj su bili u vrijeme stvaranja albuma, Joe i Maja nisu mogli napraviti ništa manje ili više od - odličnog albuma.

Preporuka svima koji traže mir, spokoj, čist glazbeni užitak bez "filozofiranja" i "pametovanja"... samo ugodna glazba i glas Maje Grgić!

Autor priloga:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -