Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

RATKO ZJAČA
CD "Continental Talk" - Predstavljanje u HDS-u

Ratko Zjača
Predstavljanje CD-a

Dvorana Hrvatskog društva skladatelja, u Zagrebu, Berislavićeva 9, gotovo da je bila premala za sve one koji su nazočili događaju značajnom za našu jazz scenu. Ratko Zjača, gitarist, skladatelj, profesor gitare, "veleposlanik" hrvatskog jazza u svijetu, predstavio je svoj novi CD, naslova tako tipičnog za Zjačine albume - "Continental Talk".

Predstavljanje i razgovor s autorom znalački je vodio Davor Hrvoj, zanimljivim podacima o karijeri Ratka Zjače, kao i pitanjima na koja je glazbenik spontano odgovarao. Nije ostajao dužan niti publici i novinarima, koji su dosta toga pitali, od glazbala na kojemu najčešće svira, preko suradnje s velikim jazz igračima, pa do recepcije jazza vani, edukacije, koncerata, nadolazećeg jazz festivala u Balama, u Istri.

Ratko Zjača je gitarist impresivna zvuka i prepoznatljive sviračke tehnike. Nakon zagrebačkog studija, odlazi u Nizozemsku, gdje živi i djeluje već dvadesetak godina. Edukaciju nastavlja na Konzervatoriju u Roterdamu, specijalizirajući jazz gitaru, kompoziciju i indijsku glazbu, usavršava se i u New Yorku, na New School of Music.

Na pitanje jednog od nazočnih novinara vezano za edukaciju i glazbene svjedodžbe, Zjača, koji, dakako, ima diplome značajnih glazbenih škola, mudro odgovara kako, citiram: «diploma ti neće osigurati posao u jazzu, tvoj način sviranja je presudan, onoliko koliko si dobar, tako ćeš i raditi. Vrhunski glazbenici s kojim surađujem na svojim albumima ne gledaju diplomu, već me žele čuti i onda odlučiti o suradnji. John Patitucci si ne dopušta eksperiment s nekim tko ga glazbeno u potpunosti ne zadovoljava, a o legendarnom Miroslavu Vitousu da i ne pričam.

O Vitousu je bilo dosta riječi. Suradnja s njim je jaka karta u ruci Ratka Zjače u svjetskoj jazz "partiji pokera".

Priču o diplomi i formalnoj naobrazbi Zjača lijepo oslikava primjerom izvanserijskog glazbenika Ala Fostera koji uopće ne čita note. Ovakvo razmišljanje ima težinu i doista je dobrohotno, znamo li da dolazi od glazbenika i glazbenog pedagoga kakav je Zjača.

Bilo je i zanimljivih pitanja o glazbenim uzorima, primjerice Johnu McLaughlinu, o kojem Zjača govori s pijetetom; ali ipak ističe svoje osobne gitarističke "potrage i putove" koji ga tjeraju na autorski i stvaralački rad. Istaknuo je da stoga snima autorske skladbe, a vrlo rijetko standarde.

Ratko Zjača jeste glazbenik s vizijom i strahovitom osobnošću. To se vidjelo još na prvoj ploči "A Long Time...", a kasniji su radovi samo potvrdili tu autorsku osobnost. Niti izlet u world music na "Shades of Spirit" ne čudi, kao niti sjajna svirka na fretless gitarama (bez pragova!), koje daju novu dimenziju i zvuku ali i skladateljskom osjećaju.

Na albumu "A Day in Manhattan" (svira s kontrabasistom Reggijem Workmanom i bubnjarem Al Fosterom!) osjeti se fascinacija Coltraneom ("Lonnie s Lament") ali i Ornettom Colemanom (posvećuje mu skladbu "Ornett").

Zjača nema "kompleks" jazzista s kojima svira, ako znamo kakve impresivne biografije imaju Workman i Foster. Naprotiv, ovim albumom Zjača se potvdio i dokazao, a recepcija albuma u Europi i SAD više je nego dobra.

"Crossing The Border" je nosač zvuka snimljen u meki jazza - New Yorku. Uz neizbježnog i odličnog suradnika Stanislava Mitrovića, saksofonističkog znalca kakvih je malo, tu su još i karizmatični Al Foster i kontrabasist John Patitucci.

Hrabar istup isključivo s originalima, snimljenim u dahu, kako Zjača ističe, bez dosnimavanja, popravljanja, friziranja, onaj zvuk kakav jeste i kojemu teži. Tako i treba biti. Zanimljiv je i naziv CD-a, kako rekoh na početku, Ratko Zjača je jazzist čijoj osobnosti daju i naslovi CD-a, ali i skladbi na njima.
Na svim tim albumima, ono što je važno (uz nevjerojatnu sviračku kvalitetu svih sudionika), jeste taj meditativni zvuk (moguće posljedica studiranja, između ostalog, i indijske glazbe!?), ali i opuštenost i povjerenje kojim nas Zjača uvlači u svoje skladbe.

Jednostavno, dostatno je nekoliko taktova da i prosječni slušatelj osjeti da pred sobom (ili u CD-pogonu) ima jazzista koji je iskren, ne prodaje maglu i nije šarena laža.

Zjača je meditativan, slušljiv, ozbiljan i razigran istodobno, profinjen i vrlo, vrlo emotivan. Pa gdje bi umjetnost otišla da nije iskrene emocije!?

U HDS-u je predstavljen najnoviji Zjačin projekt, CD "Continental Talk". Iz neshvatljivih razloga u našim dućanima gotovo da nema Zjačine glazbe. S ovim albumom nepravda će biti ispravljena, pa će se uskoro naći i u našim dućanima.

Zjača snima za vrhunski label "In + Out Records" (ovdje bi trebalo otvoriti novu stranicu za popis jazz velikana koji snimaju za tu tvrtku, možete baciti pogled na www.inandout-records.com ), koji imaju sjajnu distribuciju po cijelom svijetu, i to je, kako i Zjača ističe, jako bitno. Bez takvog jakog izdavača jednostavno bi mogao albume dijelit znancima.

Ovako, dosadašnjom diskografijom, ali i novim albumom (tek ga 3. put vrtim, još je nov u mojem CD-pogonu, pa će o njemu biti više riječi kad se pojavi u našim dućanima, a i kad posložim dojmove, koji su, na prvo slušanje, više nego pozitivni!) za "In Out Records" Ratko Zjača ima vrlo pristojan stolac u prvim redovima svjetskog jazz Panteona.

Još nekoliko informacija o albumu "Continental Talk".

Uz Zjaču na električnoj i akustičnoj gitari, tu je veliki kontrabasist John Patitucci (svirao je s ljudima koji zbilja nešto znače: Chick Corea, B.B. King, Wayne Shorter, Herbie Hancock, John Abercrombie, George Benson, Dizzy Gillespie… možemo do jutra nabrajati!), bubnjeve svira Steve Gadd (neki od značajnih glazbenika s kojima je svirao su Paul Simon, Paul McCartney, Joe Cocker, Chick Corea, Eric Clapton, Al Di Meola...), zatim trubač Randy Brecker (suradnja s Charlesom Mingusom, Jacom Pastoriusom, Horaceom Silverom, Frankom Zappom, Louom Reedom, Dire Straits...) i na kraju, a jednako bitan, stalni Zjačin glazbeni kompanjon, tenor i sopran saksofonist Stanislav Mitrović.

Dakle, popis suradnika i sva ova imena, mislim da su bezgraničan jamac za jazz kredit naplativ bilo gdje. Ratko Zjača već dugo ima neograničen kredit kod jazzoljubaca, ovaj zadnji album to samo potvđuje.

Nakon oficijelnog dijela, nastavljen je razgovor, Zjača nije škrtario na CD-ima, podijelio ih je i potpisao mnogim zainteresiranim. Ovakva promocija, spontan i iskren razgovor, čvrsta vjera u svoje jazzističko znanje i poslanje, dobre su karte u rukama našeg glazbenika.

O njemu se, doista nepravedno, kod nas manje piše nego o mnogim našim jazzistima koji rade u domovini, ali iskreno držim da se njegovi albumu jedna od jačih promocija ne samo našeg jazza (Zjača uvijek ističe da je hrvatski jazzist!), nego općenito hrvatske kulture u svijetu.

"Continental Talk" je tu da ispravi možebitne nesporazume. Ono što je vrh za europski, pa i američki jazz, svakako zaslužuje dobru distribuciju i na našim prostorima.

Autor priloga:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -