Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

CAFFE "JAZZ TUNEL"
Rijeka, Hrvatska - Tjedan značajnih jazz događaja

Muzil Jazz Quartet

 

Caffe "Jazz Tunel"
Rijeka, Hrvatska

Riječki Caffe "Jazz Tunel", smješten u originalnom starom cestovnom tunelu, bjelodani je dokaz da za hrvatsku jazz glazbu itekako ima svjetla na kraju tunela, alegorijski i doslovno. Ambijent je to u kojemu se čovjek osjeća doista kao u nekom jazz svetištu, gdje posvećeni - jazzoljupci uživaju u šalici kave, hladnom piću i vrlo vrlo vrućem jazzu.

Domaći i strani glazbenici nastupaju u klubu, ponedjeljkom su blues sessioni, utorkom i poezija, tribine, koncerti, srijedom jazz sessioni (uvijek se pruža zgoda mlađim riječkim glazbenicima pokazati sviračke mogućnosti!), a četvrtkom, kako kaže Sonir, spiritus movens ovog riječkog kluba, vrijeme je za ozbiljnije jazz nastupe.

Uz obilje dobre glazbe, dodatna zanimljivost su i vlakovi, koji usred kakva sola na saksofonu ili bubnjarskih "ludorija" protutnje iznad naših glava i tako dodaju malo "metalnog zvuka" općem ugođaju. To je dodatni začin, i čovjek bi morao imati ozbiljnih problema ako ovo ne bi shvatio kao unikatnost kluba zbog koje vrijedi potegnuti u Rijeku iz bilo kojeg dijela svemira. Nisam siguran da još negdje u svijetu postoji nešto ovakvo. Vlakovi koje lagano guta daljina, tutnjava i ritam kotača pomiješani s zanosnim jazz ritmovima…i tako gotovo svake večeri.

Ionako bogat jazz jelovnik u "Jazz Tunelu", zadnjih je desetak dana iznimno obogaćen nastupima jazzističkih majstora. Kako je protekli tjedan bio u znaku 18. Međunarodnog riječkog festivala jazz glazbe "Jazz Time 2009", nakon tih koncerata u "Jazz Tunelu" su se događali sessioni, druženja, odlične svirke... bio je to festival u festivalu!

Tjedan je bio ispunjen događanjima:

U ponedjeljak, 11. svibnja 2009. godine nastupili su Rag Doll Blues Band, jedni od "posljednjih Mohikanaca" istinskog bluesa (Silvio Uljančić - gitara, vokal, Karlo Lovrić - klavijature, vokal, Robert Antolić - bas, vokal i Robert Dobrota - bubnjevi), a u utorak je bio blagdan za ljubitelje starog dobrog bebopa. Svirali su Seaside Quartet (Bruno Mičetić - gitara, Zvjezdan Ružić - klavijature, Anže Žurbi - bubnjevi i Jan Gregorka - kontrabas ).

U srijedu, 13. svibnja 2009. godine osjetio se duh i dah latino jazza, u nastupu majstora jazza pod imenom All Young Jazz Stars (Tonči Trinajstić - sopran saksofon, Zvjezdan Ružić - klavijature, Spartako Črnjarić - gitara, Vedran Ružić - kontrabas i Andy Cech - bubnjevi). Ljubitelji intimnije jazz atmosfere došli su na svoje u četvrtak, s Lela LeKap Quartetom (Lela Kaplowitz - vokal, Joe Kaplowitz - klavijature, Damjan Grbac - kontrabas i Andy Cech - bubnjevi).

U petak, 15. svibnja 2009. godine dogodila se odlična slovensko-hrvatska jazz suradnja - Jani Moder 4tet (Jani Moder - gitara, Erik Marenče - klavijature, Žiga Golob - kontrabas i Kruno Levačić - bubnjevi), a iznimno uzbudljiv tjedan, u subotu su zatvorili nadahnuti pulski jazzisti - Muzil Jazz Quartet, na slici gore, band finog mainstream zvuka, oplemenjenog osebujnim zvukom trube Branka Sterpina (Branko Sterpin - truba, Leon Brenko - klavijature, Nenad Mirt - kontrabas i Adriano Bernobić - bubnjevi).

Buran tjedan, doista. Na klubu "Jazz Tunel" je nastaviti s ovako visoko postavljenim standardima. Uz dobre glazbenike i atmosferu u i oko kluba, to je sigurno dobitna kombinacija. Nađete li se u Rijeci, nemojte zaobići ovo mjesto. Poput zagrebačkog "BP Cluba", ili sisačkog "Siscia Jazz Cluba", i o riječkom "Jazz Tunelu" jednom ćemo pričati unucima - eh, kako se tamo svirao dobar jazz!

Autor priloga:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -