Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

MASSIMO PJEVA SINATRU
Koncertna dvorana "Vatroslava Lisinskog", Zagreb, Hrvatska

 

Massimo pjeva Sinatru
03.06.2009. godine

Massimo Savić je 3. lipnja 2009. godine, u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog", Zagreb, održao veliki koncert nazvan, "Massimo pjeva Sinatru". Koncert je održan u organizaciji Glazbene proizvodnje HRT-a, a Massima je pratio Big band HRT-a uz dirigenta Silvija Glojnarića i gosta Matiju Dedića.

Ovakav koncert dugo smo čekali. Hommage je to ne samo velikom Sinatri, nego i zvuku i vremenu koje Sinatra predstavlja, i koje je ostavilo neizbrisiv trag u povijesti glazbe, ali i opće kulture. Sinatra je kulturna činjenica i glazbena baština koju je svijetu ostavio iznimna je. I Massimo je glazbena i kulturna činjenica naših prostora. Hommage Franku Sinatri je i potvrda glazbene vrijednosti Massima Savića.

Iznimno težak zalogaj kojeg je zagrizao, Massimo je uspio ne samo prožvakati, već i stvoriti atmosferu (sve pohvale i za scenografiju, lijepo je dočarana atmosfera New Yorka onog vremena, panorama velikih zgrada, jazz klubovi, barski stol uz klavir... ali i Massimov izgled sličio je Sinatrinom, uz nezaobilazni šešir!) koju mogu samo veliki pjevači.

Oni koji su pomislili da to Massimo neće uspjeti, prevarili su se, jer ideja za ovaj koncert nije baš od jučer. Godinama je Massimo spremao nešto ovakvo, i taj trud je večeras u "Lisinskom" došao na svoje. Publika (dvorana ispunjena u potpunosti!) je osjetila koliko naš pjevač živi sa Sinatrinim izričajem, koliko je truda i volje uložio u projekt koji je u potpunosti oživotvorio Sinatru na pozornici dvorane "Lisinski".

Sinergija s Big bandom HRT-a i maestrom Glojnarićem, od prvih taktova pokazala se neupitnom. Nije bilo falš tonova, orkestar je bio uvježban, svi su osjetili bit onoga što nam danas Sinatra i njegov baštinik na ovim prostorima, Massimo Savić, mogu ponuditi. U prvom redu - vremeplov! Massimo nas je pričom između svima znanih skladbi vodio kroz koncert i kroz vrijeme koje je želio i uspješno uspio dočarati. Puko izvođenje Sinatrinih uspješnica, po "pravilu službe", vjerojatno ne bi dojmilo publiku. Trebalo je malo duše u svemu tomu - a to je Massimo i udahnuo Sinatrinim skladbama, uz sjajne aranžmane i nadahnutost Big Banda. Taj duh vremena je ono što je glavna vrijednost koncerta. Imali smo dojam da je Sinatra ispred nas, a to je, držim, kompliment. Niti u jednom trenutku koncerta Massimo nije gubio tu nit velike duhovne i glazbene povezanosti sa Sinatrom.

Meni osobno bilo je simpatično na nekim mjestima čuti kako Massimov glas podsjeća na Davida Bowia iz faze albuma "Station to Station" i "Heroes" (tu su i pozitivna prisjećanja na vrijeme rada u grupi Dorian Gray!), jer taj bowievski zvuk miješan sa Sinatrom i originalnim Massimom dao je novu dimenziju koncertu. Povezalo je to različite generacije i vrijeme koje simboliziraju Sinatra, Bowie i Massimo. Stoga i raduje nazočnost poprilično mlađe publike, koji su Sinatru mogli čuti s ploča svojih roditelja, pa i djedova.

Massimo i Big Band HRT-a izveli su neke od najznačajnijih Sinatrinih pjesama, poput "Come Fly With Me", "Strangers In The Night", "I ve Got You Under My Skin", a dojmljiva je bila i izvedba "It Was a Very Good Year", čuvene skladbe Ervina Drakea iz 1961. godine, uz klavirsku pratnju posebnog gosta i Massimova prijatelja, Matije Dedića. Dedić je i pri izvođenju ovakve skladbe pokazao da može odletjeti kamo hoće, na trenutak poput Brada Mehldaua pokazati mogućnost dekonstrukcije melodije, a zatim, u djeliću sekunde, vratiti se u mainstream zadane partiture. Odlično je to zvučalo s Massimovim glasom. Jedan od vrhunaca koncerta.

Osobit hispanoamerički, bossa nova ugođaj Massimo je prenio s "The Girl from Ipanema", osebujnom skladbom Antonia Carlosa Jobima, a koju je Sinatra često i rado izvodio.

Finale je rezervirano (točnije bis na kojeg je Massima pozvala cijela dvorana, na nogama i uz dug pljesak!) za "Fly Me to the Moon", Barta Howarda iz 1954. godine i dakako, nazaobilaznu "My Way", koju je, na odlične riječi Paula Anke, proslavio upravo Frank Sinatra.

Koncert kojemu je vrijedilo nazočiti, jedan je od najvažnijih trenutaka dosadašnje karijere Massima Savića.

Više informacija o Massimu ima ovdje: http://www.massimo.hr/

Autor priloga:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -