Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

4. SISCIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVAL
Spektakularni završetak - 26.07.2009. - Sisak, Hrvatska

4. Siscia Open Jazz & Blues Festival
Spektakularni završetak - 26.07.2009. godine - Sisak, Hrvatska

4. SISICIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVAL - FINALE (26. srpanj 2009.)

SPEKTAKULARNI GIPSY SWING ZAVRŠETAK 4. SISCIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVALA 2009.

Veličanstvenim koncertom Ludovica Beiera, velikog francuskog harmonikaša i majstora gipsy swing glazbe s Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quintetom, završen je u nedjelju, 26. srpnja trotjedni 4. Siscia open jazz & blues festival.

Prije nego se osvrnem na ovaj iznimni koncert, evo kratkog pregleda trotjednih događanja ispred Siscia Jazz Cluba:
Gost prve večeri, Adrian Byron Burns, blues izvođač zamamne biografije, gotovo hodajuća blues ikona, uz pratnju Telefon Blues Banda svirao je više nego inspiriran atmosferom u klubu. Boja glasa i virtuozno sviranje gitare, u maniri klasičnih blues majstora poput B. B. Kinga ili Johnyja Lee Hookera uz doista iskren odnos prema publici i glazbi - dali su nam spoznati zašto je blues još uvijek toliko inrtigantan.
Druga večer festivala (ovaj put bez kiše, pa je koncert bio vani, kako je i planirano!) pripala je Jasni Bilušić i New Deal Bandu, predvođenim kontrabasistom Sašom Borovcem. Kao i uvijek, Jasna je i ove večeri oduševila toplim glasom i vrlo emotivnim pristupom, podsjećajući svojom kvalitetnom interpretacijom i na Billie Holiday, i na Edith Piaf, pa i na Ninu Simone.
Treće večeri festivala Damir Kukuruzović je publiku ugodno iznenadio ponudivši domaćim, sisačkim glazbenicima, okupljenim u nekad poznati sastav Flexible Frame, priliku za nastup. To su dečki, predvođeni vokalom Bernarde Butorac, znalački iskoristili i napravili koncert vrijedan pamćenja. Kako je u najavi Damir i rekao, čini se ovo velikim povratkom banda na domaću scenu.
Drugi tjedan Siscia open jazz & blues festivala, i koncert u petak 17. srpnja 2009. godine, publici je omogućio čuti tri iznimna glazbenika, čije osobnosti svaka za sebe znači u jazz svijetu, okupljenih u Zagreb Jazz Trio. Saša Nestorović klarinetist, tenor i sopran saksofonist, Nenad Jura Vrandečić koji je hrvatski jazz zadužio iznimnim angažmanom u organizaciji Mini Jazz Festivala, zajedno sa suprugom Vesnom, još tamo od 1996. godine, kontrabasist je upečatljivog zvuka, uvijek zanimljiv za slušanje i Matej Deronjić mladi pijanist, proglašen od struke koja dodjeljuje nagrade "Status" za 2008. godinu najboljim u kategoriji Mlada nada jazz glazbe. Trio je u Sisku nastupio svirajući znane jazz standarde, što je dobro za ovakav tip festivala, jer, uz obilje kvalitetne glazbe, nudi i svojevrsnu edukaciju mlađoj publici, koja nije toliko upućena u jazz.
Peti koncert ovogodišnjeg festivala, 18. srpnja 2009. godine, održali su Maja Vučić i Scharf Club Swing Quintet (iako te večeri kao quartet - Jura Vrandečić, kontrabas, Matej Deronjić, klavijature, Borna Šercar, bubnjevi i Davor Križić, truba!).
Vrijeme je bilo čudno te ću naglasiti dobru organizaciju. Damir Kukuruzović je osigurao dva razglasa, tako da smo se svi, koju minutu prije kiše, ispred Kluba, preselili u sam Klub, a Johnny Šućura, ton majstor i snimatelj Damirova CD-a, majstorski je odradio brzo uštimavanje zvuka. Pokazalo se po tko zna koji put kako sisački klub funkcionira poput velike obitelji, ništa ne može pokvariti dobru atmosferu, gosti se osjećaju kao doma.
Maju Vučić i njen umjetnički put svi dobro poznajemo, još od Divasica, pa preko TV emisija, iznimnog humanitarnog rada, a čini se da kao jazz pjevačica ostvaruje maksimum. Maja plijeni šarmom, stasom i glasom, i jednom napisah kako je hrvatski vokalni jazz sjajan i zbog imena Maja - Maja Savić, Maja Grgić, Maja Vasilj, i dakako, Maja Vučić. Teško je reći koja bolje pjeva.
19. srpnja 2009. godine, u nedjelju, sedmi koncert festivala pružio je autoru ovog teksta (i bebopu vrlo naklonjenom jazzoljupcu!) iznimnu poslasticu. To potvrđuje i reakcija sisačke publike pred kojom je Denis Razumović Razz Quartet često svirao i vrlo je rado viđen gost. Nije slučajno da ga Damir redovito poziva u Klub ali i na festival. Denis je bio raspoložen, sipao je standarde poput "Stella by Starlight", ali i niz autorskih kompozicija s njegova albuma "In Umbra", ispunjenog razornim charlieparkerovskim ritmovima i frazama.

Treći tjedan, i osmi koncert, održan 22. srpnja 2009. godine možda je i najugodnije iznenađenje. Hello And Goodbye Jazz Trio čine otac i sin, Branko i Lordan Badanjak, potpomognuti basistom Željkom Bilbijom. Mladi Lordan Badanjak pokazao se vrsnim pijanistom. Sisačka publika oduševila se koncertom trojice sugrađanja. Budućnost hrvatskog jazza u dobrim je rukama. Lordan Badanjak suvereno vlada jazz standardima, a njegova je improvizacija u skladbi "Thr Girl from Ipanema" Antonia Carlosa Jobima bila jedan je jedan od vrhunaca ovog koncerta.
23. srpnja 2009. godine nastupili su Roy Nimai na indijskoj tabli, Neven Mijač s usnom harmonikom i Branimir Bogunović Pif, gitarist iznimnog toucha. Priredili su očekivano dobar koncert. Večer kasnije, Plava trava zaborava podsjetila nas je na velike country hitove, zapalili su publiku, bio je to koncert nabijen velikom energijom, tim više što je publika gotovo sve pjesme pjevala s bandom.
Predzadnje vrečeri, u subotu, 25. srpnja 2009. godine Vesna Pisarović je pokazala da njen prelazak iz komercijalnih u jazz vode doista ima pokriće. Uz pratnju iznimnih glazbenika - Jamiea McCredija na gitari, Xose Miguelesa na saksofonu, Francesca Angiulia na kontrabasu i bubnjara Flavia Viginia, Vesna je izvela niz autorskih, ali i egzotičnih makedonskih i indijanskih skladbi, uz nezaobilazne jazz standarde uz neskriveno oduševljenje Theloniousom Monkom i Carlosom Jobimom.

Završna večer, zasluženo, pripala je vlasniku Siscia Jazz Cluba i čovjeku bez kojeg u Sisku ne bi bilo niti jazza niti jazz festivala - Damiru Kukuruzoviću i njegovom Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quintetu. Dakako, uz sjajnog francuskog gosta, jednog od najvećih svjetskih gipsy swing harmonikaša, Ludovica Beiera.
Francuskog glazbenika predstavila je publici, i na francuskom i na hrvatskom jeziku, gospođa Sonja Stević Galić, ispred Francuskog beleposlanstva u Zagrebu, vrsna poznavateljica francuske kulture, osobito glazbe, što je pokazala i u završnici koncerta, pjevajući uz Ludovicovu i Damirovu pratnju, oživljavajući Siskom duh i ljepotu glazbe Edith Piaf.
Ludovic Beier slovi kao jedan od najboljih svjetskih harmonikaša u gipsy swing glazbi. Bliski je suradnik Angela Debarrea, koji je sisačkoj publici već poznat po koncertima s Damirom u Klubu; a s Debarreom je Beier snimio i jedan od značajnijih albuma gipsy swinga "Entre Amis".
Predstavio nam se Ludovic Beier iznimnom tehnikom, brzinom i virtuoznim sviranjem koje je ostavljalo publiku bez daha. Damir Kukuruzović (za kojeg je veliki gitarist Primož Grašič rekao da nije vidio nekog tko tako brzo svira!) je i sam bio ugodno iznenađen Beierovom virtuoznom prezentacijom. Hot (vrućina) gipsy swinga sviranog na ovom koncertu gotovo da je bila dostatna za skuhati jaje, kao uragan se spustila u naše slušno okruženje. Specifičan zvuk harmonike tako uporno podsjeća na Pariz, cijela ta atmosfera manouche glazbe, ono što se u Hrvatskoj može čuti, čini mi se, samo kod Damira u Siscia Jazz Clubu. Velika je sreća da Ludovic sudjeluje na idućem Damirovom CD-u, koji se upravo snima ovih dana, tako da ćemo dio te vještine čuti i na novom nosaču zvuka.
Nizali su se standardi gipsy swinga koji su od ovog koncerta pred doista do zadnjeg mjesta ispunjenom šetnicom uz Kupu, načinili spektakularni završetak 4. Siscia open jazz & blues festivala. Dokaz je to da Sisak ima tradiciju ovog festivala, i unatoč recesijskim vremenima, vjerujemo da će se ta tradicija nastaviti.
Uz Ludovica i Damira, odlični su bili i ostali u sastavu - Bruno Urlić, violina, Goran Gregurač, gitara, Saša Borovec, kontrabas i Želimir Bičanić, bubnjevi. Veliki pljesak Damiru Kukuruzoviću i kao glazbeniku i kao organizatoru ovog iznimnog trotjednog događaja, kakvih je malo u svijetu. To služi Sisku na čast.

Autor teksta:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -