Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND
Bosnia Groove

Sinan Alimanović International Band
Bosnia Groove (Muzička produkcija Javnog servisa BiH, 2007)

Već dugo se spremam pisati o jednom od ključnih albuma ne samo bosanskohercegovačke jazz produkcije. Dogode se neki drugi poslovi, završetak knjige POGLED NA JAZZ (konačno, izlazi u rujnu 2009., nakladnik NOVA KNJIGA RAST, Zagreb!), ljetne vrućine, pa odlutale misli... a CD "Bosnia Groove" se gotovo neprekidno vrti u mojem playeru.

Pred koji dan čujem se s velikim trubačem Ladislavom Fidrijem, negdje je u Fužinama, obiteljski odmor... i pitam što se sluša, a on kaže, "Bosnia Groove", iako sviram na tom albumu... a ja kažem, i kod mene, iako ne sviram na tom albumu, ali bogme taj album "razara" i redefinira poglede na jazz.

Dogodilo se tako da sam neku večer, uz čašu ljekovitog Chardonnaya by Miklaužić, pustio repeat na Sinanovoj obradi stare bosanske skladbe "Bentbaša", s onim zaraznim kontrabasom, koji se pod kožu uvlači, poput Milesova "So What"; da bi Sinan tek oko druge minute naznačio temu, lagano, nonšalantno, kao da hoće kazati kako tema i nije toliko bitna koliko je bitan taj groove, ne samo spomenute skladbe već cijelog albuma.

Groove i atmosfera iz jazz bajke i sinergija respektabilnog popisa glazbenika: Sinan Alimanović, piano & hammond; Dinko Šimunović, double bass; Amar Češljar, drums & tapan; Miroslav Vuletić, vocal; Ladislav Fidri, krilnica; Vernes Ljuštaku, el. gitara & saz; Faruk Fejzić, el. gitara & saz; Džemal Cakić, truba; Nikola Mitrović, truba; Petar Petej, drums; Aleksandar Jačimović, tenor sax; Vernesa Ljuštaku, back vocal.

Ekipa je to koja je napravila ovaj nosač zvuka, dajući sebe stopostotno. Već sam pisao o Sinanovom i Lacijevom nastupu u tuzlanskom jazz klubu "The Goat", koji je dao sjajan "Live in Tuzla" album i tamo sam rekao da taj groove, taj jazzistički "zlatni gral", nije lako pronaći. Neki se, istina, rode s njim, a neki prožive ovozemaljski život vječito tragajući. Oni sretnici, pojedinci, ili cijeli bandovi, koji su to uspjeli, i kojima svirka ide tako dobro da ne treba ništa mijenjati, imaju "ono nešto", riječima neobjašnjivo, ali dušom i svim osjetilima prepoznatljivo od prvog trenutka kad čujete njihovu glazbu.

Na albumu "Bosnia Groove" Alimanović se vrlo vješto jazzistički igra s bosanskom tradicijskom pjesmom ("Snijeg pade na behar na voće", "Kraj tanana šadrvana" i "Bentbaša"), ali i znalački sviranim jazz standardima. To su dva segmenta ovog dvostrukog CD-a: jedan s obradama bosanske tradicije, kojima se daje jedno novo viđenje i gotovo nova dimenzija uranjanja u glazbu koju bosanski čovjek baštini kroz stoljeća, i drugi, s obradama jazz standarda gdje se Sinan Alimanović odlično snalazi, bilo da je riječ o Milesovim skladbama "Solar" i "Nardis", ili Coltraneovim "Impressions", ili Monkovoj "Round Midnight", a da ne pričam s koliko lirskog ugođaja interpretira Rodgers-Hartovu "My Funny Valentine".

Bitno je naglasiti Alimanovićevu želju, što mi je i rekao u jednom od naših brojnih razgovora, da te tradicijske skladbe i njihove obrade, zvuče jednako kao i jazz standardi, kao da ih je ista ruka pisala. To je, vjerojatno, i najveća vrijednost ovog albuma. Rame uz rame, Miles i behar, Coltrane i šadrvan, Monk, Evans, Fidri i Bentbaša... maestralno!!!

Tu se nameće i pitanje prijevoda. Naime, "Snijeg pade..." je prepjevana na engleski jezik. To je sklizak teren, jer vrlo dobro znamo kako se često desi "izgubljenost u prijevodu", no, ovdje to nije slučaj, na svu sreću. Znamo da je i Heinrich Heine bio inspiriran bosanskom poetikom i metaforom, upravo u primjeru "Kraj tanana šadrvana".

Zgodno je prisjetiti se Andrićeva romana "Na Drini ćuprija". Ako stavimo "Most na Drini" sva magija nestaje i imamo banalnost. Da ne pričamo o engleskom ili njemačkom prijevodu tipa "The Bridge" ili "Die Brücke"... kako razumjeti, u sličnom kontekstu, npr. bosanske stećke i Maka Dizdara???

To Alimanović glazbom dobro rješava. To je vrijednost i kvaliteta albuma. Jazz je širok i univerzalan, jazz može razriješiti "babilonsku pomutnju jezika" i ponuditi zahvalnom i pažljivom slušatelju onu dimenziju koju "svakodnevni" čovjek teško shvaća... u ovom slučaju to su behar na voću, to je šadrvan, to je taj bosanski groove koji je ponekad nelak za razumijeti, ali Sinan i njegov internacionalni band to nam nude kao na dlanu, samo treba uzeti i otvorena srca poslušati, rezultat će nas ugodno iznenaditi.

Stoga ovaj CD iskreno preporučam za slušanje. Rekoh neki dan jednom jazz prijatelju, kad bih bio uhvaćen u krađi npr. Djangove gitare ili Milesove trube, pa osuđen na zatvor, i da tamo mogu ponijeti CD s deset pjesama, jedna od njih svakako bi bila Alimanovićeva "Bentbaša". A kasnije, kako se i u zatvoru može svašta nabaviti, netko bi mi već prokrijumčario cijeli "Bosnia Groove"!

Autor teksta:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -