Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

TIHOMIR HOJSAK
Jazz Room

Tihomir Hojsak
Jazz Room (Najava CD-a)

Duže vrijeme pratim rad hrvatskog kontrabasista mlađe generacije, profesora glazbene kulture i autora koji će nam se za koji tjedan predstaviti nosačem zvuka pod nazivom "Jazz Room". Ovom zgodom okupio je sjajnu ekipu koja jamči odličan autorski projekt. Tu su Maja Savić i Maja Grgić, Borna Šercar, Kolja Gjoni, Joe Pandur, Ivan Kapec, Ante Gelo, Igor Lumpert, Vojkan Jocić, Hrvoje Galer i Zvjezdan Ružić.

Tihomir Hojsak, rođen je u Koprivnici, osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu. U studenom 2005. godine diplomira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a 2007. godine upisuje studij kontrabasa na Muzičkoj akademiji Zagreb, u klasi Marija Ivelje. Trenutačno studira kontrabas, radi u Osnovnoj školi Borovje, te honorarno svira u Zagrebačkom kazalištu mladih i Histronskom domu. Aktivno sudjeluje na jazz i klasičnoj sceni, surađujući s mnogim glazbenicima naše scene, poput Matije Dedića, Ante Gele, Denisa Razumovića, Maje Savić, Maje Grgić... a osobit projekt u kojemu daje izniman doprinos je Jazziana Croatica. To je skupina odličnih glazbenika (Ante Gelo, gitara; Tihomir Hojsak, kontrabas; Zvijezdan Ruzić, klavijature; Vojkan Jocić, saxofoni; i Borna Šercar, bubnjevi) koji vrlo zanimljivo i stvaralački prilaze hrvatskoj glazbenoj baštini nudeći nam novi izričaj, originalan i zanimljiv. Nedugo smo svjedočili njihovom zapaženom koncertu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

"Jazz Room" je album u potpunosti ispunjen autorskim Hojsakovim skladbama, što je nemala hrabrost za prvi CD, ali kako smo i zaključili u razgovoru pred koji dan - ulaganje je to u budućnost i Hojsaka kao skladatelja i glazbenika koji na svakom koncertu daje stopostotni učinak, ali i hrvatskog jazza koji, doista, u zadnje vrijeme (unatoč i usprkos punim ustima recesije!) daje dobre autorske ploče.

Na albumu je osam skladbi različitih stilskih odrednica. Ono što je bitno da je Hojsak to povezao u cjelinu gdje će ta stilska raznolikost ipak ispričati kompletnu priču, bilo da se radi o sjajnoj skladbi "Samba for Ana" gdje dominira nježni glas Maje Grgić, ili "Clock Wise" u kojoj izniman doprinos daje Igor Lumpert (slovenski tenor saksofonist koji već dugo djeluje u New Yorku), ili "Glasovi" gdje Maja Savić potvrđuje zašto je sve zanimljivija pojavnost u jazz glazbi. Dojmljiva je i balada "Sve što želiš", slušljiva i poetična.

Tihomir Hojsak nije čovjek ego-tripa niti egzibicionist. Kontrabas je uvijek tu, ali nikako u prednjem planu, uz tek poneki kraći solo. Vješto će spojiti klasiku (u razgovoru uvijek ističe bitnost tog klasičnog iskustva i obrazovanja za stvaralački čin!) i jazz, tako da to bude zanimljivo i prosječnom jazz konzumentu, a s druge strane, pomno pazeći da ne ode u otklon od specifičnog jazz miljea. To nije lako, i to je jedna od ključnih vrijednosti ove ploče. Malobrojni uspijevaju to napraviti tako da ne ode u kontraefekt.

Stoga treba spomenuti i pozitivne utjecaje Davea Hollanda, britanskog jazz basista, Chrisa Pottera, američkog saksofonista, a način kako John Patitucci koristi gudalo, inspirativan je i za našeg Hojsaka. Ove snažne ličnosti spominjem jer su važni za Hojsakov razvoj i način promišljanja, ali dobra osobina mladog autora je to što ne pada pod utjecaj u copy / paste smislu, već traga za svojim jazzističkim tragom u svemiru. To je hrabro i dobro.

Sviđa mi se ta odlučnost (kako Tihomir kaže – spreman sam glavom kroz zid za ovaj projekt!) da se debi albumom prezentira kao kompletna skladateljska, aranžerska i izvođačka ličnost, okupivši oko sebe impresivnu ekipu, uz spomenute velike mlade dame hrvatskog jazza, dvije Maje, Savić i Grgić, te Slovenca Igora Lumperta, tu su još svima nam znana imena - Borna Šercar, bubnjar koji svira kao da slika bogatim impasto nanosima kista, a kad slika, u slobodno vrijeme, u tim se uljima oslikava jazz; Kolja Gjoni, udaraljkaš kojeg svi vole vidjeti u ekipi, ponajbolji hrvatski gitaristi Ante Gelo, Joe Pandur i Ivan Kapec (moram reći kako Hojsak Kapecu dosta duguje u edukativnom smislu!), tenor saksofonist Vojkan Jocić, i dva mlada, ali doista dobra pijanista, Hrvoje Galer (za kojeg Saša Nestorović kaže kako voli s njim svirati i kako njegovo vrijeme tek predstoji) i Zvjezdan Ružić, kojeg također pratim neko vrijeme i o čijoj improvizatorskoj vještini imam samo riječi pohvale.

Sjajna postava, uz Mladena Maleka i Audio MM Studio, jamči uspješan CD Tihomira Hojsaka, a naziv "Jazz Room" lako bi se mogao pretvoriti iz jazz sobe u raskošni jazz dvorac, u kojem će stolovati mladi hrvatski kraljevi jazza.

Autor teksta:

Prof. Dinko Husadžiæ Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -