Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

Kvartet Csaba Deseö
Drugi New Zagreb Jazz Meeting

Foto: Davor Hrvoj

Kvartet Csaba Deseö
25.09.2009. - Zagreb, Hrvatska

Drugi New Zagreb Jazz Meeting - Kvartet Csaba Deseö, Budimpešta

Međunarodni centar za usluge u kulturi i Hrvatski jazz klub organizirali su Drugi New Zagreb Jazz Meeting, a druge večeri nastupili su izvrsni mađarski glazbenici, Kvartet Csaba Deseö - Csaba Deseö, violina, Gabor Cseke, piano, Sandor Sarkany, kontrabas i Andras Mohay, bubnjevi.

Međunarodni centar za usluge u kulturi i Hrvatski jazz klub organizirali su Drugi New Zagreb Jazz Meeting, koji postaje relevantnim jazzističkim događajem kod nas, a vjerovati je i da će postati tradicionalnim.

Umjetnički voditelj, Mladen Mazur, predstavio je ovog petka, 25.rujna 2009. godine, iznimnog violinista, baštinika najbolje tradicije swinga Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellija, mađarskog violinista Csabu Deseöa, malo starijoj jazz publici vrlo znanog glazbenika.

Csaba Deseö, violina, Gabor Cseke, piano, Sandor Sarkany, kontrabas i Andras Mohay, bubnjevi, izvode vrlo, vrlo vruć swing. Csaba Deseö ponajbolji je mađarski jazz violinist, a bio je član i budimpeštanske filharmonije. Vodio je i Hot Club Budapest koji je prekinuo rad nakon smrti gitarista Andora Kovacsa. Surađivao je s mnogim znamenitim svjetskim imenima, a od naših glazbenika ističem iznimnu suradnju s Boškom Petrovićem i Ladislavom Fidrijem.

Upravo o toj suradnji pričao mi je Ladislav Fidri dok smo se vozili zagrebačkim ulicama prema "mamutici" u Travnom, gdje se održavao ovaj koncert, prisjećajući se sjajnih zajedničkih koncerata i ističući Csabin izniman glazbeni osjećaj, kao i suradnju s mlađim, gore spomenutim glazbenicima, koje Fidri poznaje, s nekima je i svirao te o njima ima samo najveće komplimente.

To je jamac odličnog koncerta. Tu multigeneracijsku suradnju istaknuo je i Mladen Mazur, iskazujući žaljenje što i kod nas nema više takvih projekata, gdje bi neki od istinskih velikana hrvatskog i europskog jazza pronašli zadovoljavajuću sinergiju s mlađim jazzistima.

Csaba Deseö tu je sinergiju pronašao s ova tri mlada, ali doista sjajna glazbenika. Prošetali su se standardima ne samo gipsy swinga, bilo je tu sjajnog "čitanja" Wesa Montgomeryja, u skladbi "Cariba", gdje smo mogli čuti kako violina vješto igra ulogu gitare, ali i posveta velikim majstorima Djangu i Grappelliju u nekoliko standarda, od kojih izdvajam "Nuages".

Csaba je ostavio dosta prostora za mlade glazbenike, pa su izveli i nekoliko skladbi u triju, od kojih izdvajam vrlo Jarrettovski sviranu skladbu "By, by, Blackbird", a završnica ovog nastupa, uz "All of Me", potvrdila je da čovjek u godinama koje uspješno nosi Csaba Deseö još uvijek ima što ponuditi publici. Nije ostao dužan niti Antoniju Carlosu Jobimu i hispanoameričkim ritmovima.

Pri najavi jednog standarda velikog Dizzyja Gillespiea, Csaba je pripomenuo kako se u publici nalazi i zagrebački Dizzy, misleći na Ladislava Fidrija. Publika je to pozdravila velikim pljeskom.

Dva sata vrlo inspirativne svirke, kvalitetnog i slušljivog jazza. Lijepo je bilo vidjeti i čuti istinskog majstora na djelu.

Autor fotografije: Davor Hrvoj

Autor teksta:

Prof. Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -