Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

VLATKO STEFANOVSKI & MIROSLAV TADIĆ
Live In Zagreb

Foto: Tomislav Capan

Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić
Live In Zagreb (Croatia Records, Zagreb, Hrvatska)

Ritmovi Makedonije

Poznata po ljetnim predstavama glumačke družine Histrion, pozornica na zagrebačkoj Opatovini je 06. kolovoza 2007. godine svoj prostor ustupila vrhunskim glazbenicima: gitaristima Vlatku Stefanovskom i Miroslavu Tadiću, te njihovim gostima: sviraču bugarskog narodnog puhačeg glazbala kavala Theodosiiju Spassovu i sviraču indijske table Panditu Swapanu Chaudhuriju. Za taj, posljednji koncert njihove ljetne turneje, tražila se karta više. Ne bez razloga. Naime, Stefanovski i Tadić su omiljeni u Hrvatskoj gdje gotovo svake godine poduzimaju turneje.

Dvije godine poslije, izdavačka tvrtka Croatia Records odlučila je na CD-u objaviti snimku tog koncerta. Izdanje je obogaćeno i DVD-om koji, osim snimke s Opatovine, donosi scene s koncerata što su ih tijekom iste turneje ostvarili u Rijeci, Splitu, Zadru i Šibeniku.

Inače, izvrsni svirači električne gitare - Stefanovski, najpoznatiji kao član grupe Leb i sol, zadnjih je godina svirao sa svojim triom i Janom Akkermanom, a Tadić sa skupinom Grandmothers - u ovom kontekstu, sviraju isključivo akustične gitare. U razgovoru što smo ga vodlili poslije koncerta na Opatovini, Tadić je govorilo o suradnji sa Stefanovskim: "Tu nije bilo puno razmišljanja. Pronašli smo se na intuitivnoj razini. Pristupili smo glazbi sa velikim poštovanjem i entuzijazmom što je rezultiralo zanimljivim spojem gitarističkih stilova, kombinacijom koja je donijela nešto treće, jednu novu cjelinu. Iako dolazimo iz različitih backgrounda, naša je estetika slična. To je prirodno rezultiralo izborom gostiju. Iako ima svoju individualnost, Teodosi se izuzetno uklapa i dodaje novu dimenziju, a tako je i sa Swapanom Chandhuriem koji svira udaraljke."

Na koncertu objavljenom na ovom albumu, Stefanovski i Tadić su oduševili izvedbama vlastitih skladbi zasnovanih na makedonskoj tradicijskoj glazbi. Nakon što su na prethodnim albumima zabilježili obrade mnogobrojnih makedonskih pjesama, na ovom su novim ogrtačem zaogrnuli "Jovano, Jovanke", "Kasapsko oro", "Prošetala se Jovka Kumanovka" i druge. "Imam sreću ili sudbinu da dolazim iz Makedonije", rekao je Stefanovski naglašavajući utjecaj makedonske glazbe u svom stvaralaštvu. "Ta glazba, utjecaji i mentalitet stalno su oko mene, a makedonska je glazba fantastična. Imamo bogatstvo ritmova i melodija koje treba naučiti. Folklor treba učiti. Samim učenjem ga obogaćujemo i postajemo nova karika u povijesti i razvoju glazbe. Makednoska je glazba podatna za sviranje u jazzu, popu, bilo kojem stilu. Mekana je i bogata, strašno melodiozna. Nije ograničena i vezana za određena glazbala. Možete ju svirati na na gitari, klarinetu, hammond orguljama... No, iako je potpuno otvorena, nemojte ju dirati ukoliko niste sigurni da ju ne možete dobro svirati."

Izvedbama na albumu, Tadić i Stefanovski odaju dojam virtuoznosti klasičara, spontanosti i intuicije jazzista, te osjećajnosti i ekspresivnosti flamenko glazbenika. Budući da su ih savladali, svi su ti žanrovi prisutni u njihovoj glazbi, iako ju je nemoguće svrstati u neku od postojećih ladica. Možda world music!? Naime, oni svoju zavidnu gitarističku vještinu koriste kako bi očuvali najljepše pjesme toga podneblja i svijet upoznali s ljepotama makedonske glazbene baštine, svirajući ju u duhu suvremene glazbe. "Ne možete biti originalni samim tim što to pokušavate", rekao je Tadić govoreći o kreiranju osebujnog pristupa. "Tijekom godina izgradili smo identitet, ne samo glazbeni nego i ljudski. Onaj tko je svjestan svoje uloge u glazbi i životu ne mora strahovati do toga hoće li biti originalan ili ne. Samim tim što se iskreno i duboko bavi glazbom, mora biti osebujan. Okruženi smo utjecajima i nadahnjuje nas bilo kakva dobra svirka, no to ne znači da ćemo, slušamo li drugu glazbu, izgubiti originalnost."

U skladu s današnjim trendom glazbene globalizacije, njihova glazba ima sve značajke multikulturalnosti i univerzalnosti, visoke je estetske razine i razumljiva širokoj publici. O tome kako su ostvarili vlastiti stil Stefanovski je rekao: "Tijekom dugogodišnjeg bavljenja glazbom slušao sam i što drugi sviraju. Treba pratiti što drugi rade i uzeti ono što vam se dopada. Naravno, ne uzimam izravno nego se nadahnjujem nečijom energijom, inspiracijom, zanosom. Tijekom osamnaest godina Miroslav i ja smo polako gradili vlastiti izraz. Ne bojim se da ću sličiti na bilo koga. Važno mi je da to što radim i što budem radio bude dovoljno nadahnuto i precizno odsvirano, da ne bude banalno ponavljanje fraza ili nečijeg izraza."

Njihova glazba svakako nije banalna niti slična bilo kojoj drugoj, o čemo svjedoči ovaj CD.

(Fotka: Vlatko Stefanovski, Pandit Swapan Chaudhuri, Miroslav Tadić i Theodosii Spassov na Opatovini, snimio: Tomislav Capan)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -