Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

HGM JAZZ ORKESTAR ZAGREB
HGM Plays The Beatles

HGM Jazz orkestar Zagreb
HGM Plays The Beatles (2009, Aquarius Records, Zagreb, Hrvatska)

BEATLESI I JAZZ VOLE SE ODUVIJEK

Kraj 2009. godine, po broju i kvaliteti naslova, prilično sjajne za hrvatski jazz, osobito u ovo, za kulturu teško vrijeme, donio nam je CD na kojemu HGM Jazz orkestar Zagreb, pod ravnanjem i inspirativnim umjetničkim vodstvom Sigija Feigla, svira slavne skladbe Beatlesa. Neosporno, Lennon i McCartney su svojom glazbom obilježili XX stoljeće, a obrade njihovih najpoznatijih pjesama broje se tisućama. To je veći zalogaj za svakog izvođača, jer kao što su te skladbe svima znane i prepoznatljive, tako su i toliko obrađivane, prearanžirane, više ili manje inspirativno izvođene, da svaki novi izvođač mora računati s vrlo koncentriranim ušima i prosječne glazbene publike.

Beatlesi i jazz vole se oduvijek. Iza naizgled jednostavne glazbene "priče" i akordske sheme, kriju se vrlo veliki potencijali koje pop glazba (dakako, i radi svoje publike!) nije u mogućnosti u potpunosti iskazati. To je više zgoda za izvođače poput našeg orkestra. Count Basie će dva albuma posvetiti obradama Beatlesa, Bill Holmans daje zanimljiv aranžman "Norwegian Wood", a Wes Montgomery 1967. godine snima meni i danas jako dragu LP ploču "A Day in the Life", s imenima poput Herbiea Hancocka, Rona Cartera, Juliusa Branda... na kojoj uz naslovnu skladbu ("A Day in the Life") kojom Beatlesi zatvaraju neobični album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", nudi i nadahnutu obradu vrlo barokne "Eleanor Rigby". Primjera ima jako puno i upravo jazz obrade ostavštine Beatlesa pokazuju koliko to jeste dobra i svevremenska glazba.

Alan Baylock i Mike Crotty, glazbenici iz Los Angelesa, priredili su deset aranžmana za HGM Jazz orkestar Zagreb. To su skladbe: "Hey Jude", "A Hard Days Night", "Can't Buy Me Love", "Norwegian Wood", "Here There and Everywhere", "Day Tripper", "Eleanor Rigby", "Michelle" i "Ticket to Ride". Zbilja, očaravajući popis Beatles skladbi.

Maestro Sigi Feigl ništa ne prepušta slučaju i stoga HGM jeste tu gdje jeste - a to je sam vrh hrvatskog jazza. Sedam godina nakon okupljanja u Grožnjanu, malom istarskom mjestu koje će s pravom kroz povijest biti hodočasnička destinacija hrvatskih jazzoljubaca, orkestar Hrvatske glazbene mladeži pokazuje zrelost, uigranost, emotivnu izvedbu, obrazovanje... sve ono što je nužno za orkestar ovakvog tipa i glazbene izazove kroz koje su prolazili i prolaze, surađujući s brojnim svjetskim imenima i na neki način odgajajući kako nove naraštaje hrvatskih jazz glazbenika, tako i jazz publiku. Zajedno sa Sigijem i HGM-om učimo i mi - zahvalna publika. Kažem zahvalna, jer blagdanski poklon u vidu ovog CD-a nije mogao biti bolji. Aquarius Records imao je "nos" prepoznati taj potencijal i dobili smo glazbu za ugodno večernje slušanje, ali i za angažiranije uranjanje najprije u glazbeni svijet Beatlesa, pa onda i u izričaj Sigija Feigla i Hrvatske glazbene mladeži.

Iznenađuje i zrelost solo dionica članova Orkestra, vidi se kako ogroman rad iza toga stoji, ali i talent koji Sigi prepoznaje i nudi priliku - glazbenici su je iskoristili. Nepravedno bi bilo izdvajati bilo kojeg od sjajnih pojedinaca, jer cijeli orkestar zvuči kao jedna duša. Stoga, za kraj, evo tko nam je sve poklonio blagdanski dar za dugotrajno glazbeno druženje s Beatlesima: Andreas Marinello, Patrick Dunst, Kristina Nikolić, Dejan Kus, Mario Bočić, Mario Stuhlhofer, Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Branko Sterpin, Tomaz Gajšt, Ištvan Bellada, Miron Hauser, Luka Žužić, Bernhard Neumaier, Davor Dedić, Eddie Luis, Filip Šijanec, Klaus Furstner, Hrvoje Rupčić, Jurica Rukljić, i dakako, Sigi Feigl.

CD koji dugo nećemo vaditi van iz playera. Spoj Beatlesa i jazza je dobitna kombinacija.

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -