Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

DIXIELAND BAND ČAKOVEC
No. 2

Dixieland Band Čakovec
No. 2 (2009, Aulos, Varaždin, Hrvatska)

Dixieland Band Čakovec - No. 2 (Aulos, Varaždin, 2009.)

"No. 2" je logičan nastavak odličnog albuma "No. 1", predstavljajući Dixieland Band Čakovec kao vodeći ansambl ovog jazz izričaja u Hrvatskoj i, kako bi rekla Vera Lončar - "prenoseći veselje nimalo jednostavne dixieland glazbe".

Od znamenitog neworleanskog Congo Squarea, od work songa i spirituala, do bluesa i ragtimea, od Jelly Roll Mortona i Scotta Joplina, uvažavajući tradiciju i zakone žanra (a dixie jeste vrlo omiljen, prepoznatljiv i rado slušan i kod nejazzističke publike, očaravajući improvizacijama na različite glazbene stilove, od koračnice do ragtimea!), eto klarinetista, skladatelja i vođe ovog orkestra Ladislava Varge, jednakopravno s ostalim odličnim glazbenicima u bandu, kako nam nudi vrlo slušljivu simbiozu američke tradicijske glazbe s obradama međimurskih pjesama, tako da slobodno možemo govoriti o specifičnom međimurskom dixieland izričaju kao o prepoznatljivom stilu čiji su nositelji i zagovornici upravo Dixieland Band Čakovec.

U vremenu pomanjkanja dobrih glazbenih ukusa i vrijednosti, ustrajati na ovakvom opusu mogu samo istinski ljubitelji i entuzijasti, ali i majstori svojih glazbala kakav je trubač Marjan Novak, trombonist Danijel Čok, pijanist Davor Žerjav, gitarist Marko Žerjav, basist Ferdinand Buhanec, bubnjar Filip Krznar i već spomenuti Ladislav Varga, koji vrlo zanimljivo aranžira (kako npr. "Icce Cream" H. Johnsona, tako i vrlo dragu "Podmoskovske večeri" V. Solovjeva), obrađuje baštinu Međimurja ("Sjela cura na biciklu" i "Grad se beli"), ali se predstavlja i kao jaka autorska ličnost u skladbama "You and Me", "Rozina" i "Sonja i deda".

Ova glazba skladno prenosi dragi nam duh dixie glazbe koja nesporno ima ogroman upliv u razvoj jazza, osobito u razdoblju druge decenije XX. stoljeća, ali i poslije Drugog svjetskog rata, kad doživljava svojevrsni procvat i u Americi i u Europi plijeneći ritmom, improvizacijom i ljepotom kojima je u Europi mogao parirati jedino veliki Django svojim gipsy swingom.

Glazbenici iz Čakovca sviraju s voljom i nadahnućem svakako svjesni vrijednosti onoga što rade. Sve skladbe svirane su s mjerom i osjećajem te čine cjelinu, neovisno je li riječ o standardima, međimurskoj tradiciji ili autorskom pečatu. Osobnost banda upravo se raspoznaje po tomu. Nenametljiv je to dobri stari dixie koji se uvlači pod kožu i zove na novo slušanje. Za očekivati je i "No. 3" jer ovi glazbenici imaju još puno toga reći.

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -