Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

GABI NOVAK
In Concert, Jazzarella ZKM 2009

Foto: Davor Hrvoj

HGM Jazz orkestar Zagreb
In Concert, Jazzarella ZKM 2009 (Menart, 2009)

Gabi Novak: "In Concert, Jazzarella ZKM 2009", Menart

Topla glazbena priča pozitivnih vibracija
Na CD-u je objavljena snimka nastupa što ga je pjevačica Gabi Novak održala 2. travnja 2009., na prvom koncertu prošlogodišnjeg Ghetaldus All Women Jazz Festivala - Jazzarella. Uz podršku publike koja je te večeri do posljednjeg mjesta ispunila Zagrebačko kazalište mladih, Gabi je na tom koncertu izvodila skladbe što ih je snimila 2002. za svoj album "Pjesma je moj život" za koji je dobila četiri nagrade "Porin". No, za ovu je prigodu proširila repertoar novim obradam svojih hitova i jazz standarda. Za sve skladbe nove su aranžmane pripremili Ante Gelo ili Matija Dedić, u skladu s njezinom osobnošću.

Osim svjetskih evergreena koje pjeva od početka karijere: "My Funny Valentine", "Someone To Watch Over Me", "Misty" i "Moonlight In Vermont", otpjevala je pjesme Arsena Dedića: "Sve što znaš o meni", "U registraturi", "Pjesma je bila život moj", "Ni ti ni ja", "Kuća za ptice", "Pusti me da spavam" i "Pamtim samo sretne dane", te "Intimu" Miljenka Prohaske, najpoznatiju hrvatsku jazz skladbu koja je godinama na njezinu repertoaru, a izvodili su ju i strani orkestri i solisti. Za tu je skladbu izvorni tekst napisao cijenjeni jazz enciklopedist Leonard Feather.

Osobna estetika
Bez obzira radi li se o pjesmama koje su pisane za nju ili o globalno popularnim hitovima koje su doživjele nebrojene obrade, Gabi ih svojim izvedbama prilagođava vlastitim glazbenim stavovima i estetici. "Za mene su znali reći da sam autor pjesama koje izvodim", rekla je. "To je uvijek govorio i Veselko Tendžera. Napravi li uspješno pjesmu koja mu je bliska, jasno da je i vokalist autor. Ne govorim o bofl robi nego o pjesmama koje mogu pjevati i nakon trideset godina. Pjesmu 'Sve što znaš o meni' pjevam već više od trideset godina, ali ona uvijek funkcionira."

Spomenutu, ali i ostale skladbe otpjevala je svojim prepoznatljivim stilom, prirodno, na profesionalnoj razini koju je usvojila na samom početku karijere učeći od slavnih pjevača poput Elle Fitzgerald, Sarah Vaughan, Doris Day i Franka Sinatre, te poslije surađujući s Philom Woodsom, Louisom Armstrongom, Johnom Lewisom, Artom Farmerom i drugim jazzistima svjetskoga glasa. Veličina njezine glazbe leži u jednostavnosti i toplini koje su i osobine njezina karaktera. Upravo zato zvuči uvjerljivo i autentično. "Nikad nisam težila grandioznim spektaklima", rekla je Gabi Novak. "To nije u mojoj prirodi. Ne vidim se u tom kontekstu. Volim se pojavljivati tiho, na fin, jednostavan način. Na sceni se volim izražavati kao i u privatnom životu. Pokazalo se da sam bila na dobrom putu jer sam uvijek ostavljala trag, iako on nije uvijek nešto veliko i transparentno. Trag je i nešto drugo. Nisam mijenjala svoj svjetonazor, uvijek sam se držala dobrih pjesama, nikad nisam htjela pjevati nešto što mi se ne sviđa. Nisam pjevala niti Arsenove pjesme ako se u njima nisam našla. Moram uroniti u pjesmu, poistovjeti se s njom. Jednostavno ne mogu pjevati nešto ako se ne osjećam dobro pjevajući. Uvijek je to bila fina glazba puna sjaja, senzibiliteta. Estradna sam pjevačica, ali s potpuno drugim okusom, ukusom i mirisom."

Na koncertu u ZeKaeM-u Gabi Novak je nastupila uz dugogodišnje suradnike, članove skupine Boiles All Stars koju podržava od njihova nastanka: bubnjara Krunoslava Levačića, kontrabasista Mladena Barakovića, pijanista Matiju Dedića, gitarsita Antu Gela, trubača Davora Križića i saksofoniste Mira Kadoića i Sašu Nestorovića. O suradnji s njima rekla je: "Dobro je što surađujem s istomišljenicima. Naime, suradnici moraju biti bliski po afinitetima. U glazbenom razvoju je divno oko sebe imati pametne glazbenike koji te potiču. Svojim kolegijalnim pristupom u meni su izazvali divljenje. Volim glazbenike koju uživaju, kojima nije teško do jutra ostati u studiju, koji uvijek žele ostvariti nešto dobro. S takvim je ljudima divno raditi. Oni me nadahnjuju, u meni bude nešto što do tad još nisam otkrila. Pravi ljudi koji ostaju za vječnost! Oni su mahom završili akademije, imaju glazbeni odgoj, a samo takvi umjetnici mogu donijeti nešto ozbiljnije, kreativnije."

Vladavina ljubavi
Skladbu "Kuća za ptice" Gabi je otpjevala u duu s Matijom Dedićem, a "Moonlight In Vermont" u duu s gitaristom Antom Gelom koji je uz Dedića i tonskog snimatelja Miru Vidovića, jedan od producenata albuma. Kao gost u izvedbi skladbe "My Funny Valentine" svira vibrafonist Boško Petrović, a u baladni ugođaj koji dominira albumom odlično se uklopio gudački kvartet - violinisti Ivana Penić Defar i Sergej Evseev, violistica Lucija Brnadić i violončelist Guenadi Antonov.

Oduševljena suradnjom sa spomenutim glazbenicima Gabi Novak je poslije koncerta izjavila: "Duše su nam ispunjene!" Taj duh i zanos osjeća se i na CD-u za koji Gabi kaže da je njezin zadnji. Ne želimo to vjerovati! Ne nakon tople glazbene priče što ju je podijelila s publikom na Jazzarelli u ZeKaeM-u gdje je svojim pjesmama "odala sebe", svoja uvjerenja i stav, uvjerljivo i sugestivno, jer "pjesma je njezin život". Naime, Gabi svojom glazbom jasno iskazuje što je "za nju sreća", šireći pozitivne vibracije, nudeći vjeru u istinske, pozitivne vrijednosti, u bolji svijet, u vladavinu ljubavi, "nadu" u bolji život. Oni, kako ih zove, "hrabri ljudi", oni koje "voli na svoj način", iz njezine glazbe crpe nadahnuće, "vjeruju joj", zajedno s njom, uz "vino i gitare", "pamte samo sretne dane", a to je svakako bio jedan od njih.

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 17.01.2010.)
(Fotka: Gabi Novak na nastupu u ZKM-u, snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -