Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

SKY OVER GROŽNJAN -
The Future of Croatian Jazz"

Foto: Davor Hrvoj

Sky Over Grožnjan -
The Future of Croatian Jazz (Croatia Records)

Razni izvođači: "Sky Over Grožnjan - The Future of Croatian Jazz", Croatia Records

Talenti iz grada umjetnosti
Zašto Grožnjan zovu gradom umjetnika, gradom umjetnosti? Zašto mu se svi koji su ga upoznali rado vraćaju znajući da će u njemu pronaći spokoj i obnoviti unutrašnju snagu? Nije to samo zbog iznimne ljepote grada, položaja koji omogućuje predivan pogled, maslinika koji ga okružuju predivnim mirisima, galerija koje mame čarobnim bojama i oblicima, glazbom koja dopire iz mnogih kuća, ljudi koje rado srećemo... Grožnjan privlači nekom nevidljivom snagom kojoj se ne mogu oduprijeti mnogi, posebice ljubitelji umjetnosti, tankoćutni emotivci koji u spomenutim ljepotama pronalaze vlastiti smisao, nadahnuće što ga nude samo jedinstvena mjesta. Tijekom godina grad je postao muzom koja je nadahnula brojne umjetnike na stvaralaštvo. I nebo nad Grožnjanom je posebno, drukčije, nadahnjujuće, kao primjerice za Boška Petrovića koji je skladao "Sky Over Grožnjan",

Idealno utočište u Grožnjanu je pronašla Hrvatska glazbena mledež. Razni tečajevi što ih organizira u gradu umjetnika postali su kultnim okupljalištima mladih umjetnika, onih koji to žele postati ili onih kojima umjetnost pokazuje smjernice u životu. Jedna od najpoznatijih aktivnosti je Ljetna jazz škola koju u organizaciji HGM-a već godinama vodi Boško Petrović.

Dodatno obrazovanje
U nedostatku formalnog, posebice visokoškolskog obrazovanja na području jazz glazbe u Hrvatskoj, mnogi su istaknuti, ne samo hrvatski glazbenici, svoje prvo znanje stekli upravo na tim seminarima na kojima su se i nastavili usavršavati. Neki od njih danas su mentori u Grožnjanu, primjerice Sigi Feigl koji vodi HGM jazzorkestar Zagreb, produkt škole koji nakon šest godina djelovanja bilježi međunarodne uspjehe.

Iako su mnogi seminari završavali udruživanjima glazbenika u skupine, njihovim nastupima i zanimljivim ostvarenjima, taj segment djelovanja nije bio dokumentiran i izgubljen je u nepovrat. Uvidjevši potrebu za dodatnim obrazovanjem, onim koje nije dostupno tijekom formalnog obrazovanja, Petrović je uz Školu vezao nekoliko značajnih aktivnosti. Jedna od njih je festival Jazz Is Back! koji se održava tijekom trajanja Škole. Osim što imaju prigodu stjecati iskustvo nastupavši, polaznici na festivalu nerijetko ostvaruju suradnje sa svojim mentorima, istaknutim svjetskim glazbenicima i glazbenim pedagozima. Značajni su i redoviti nastupi na Hrvatskom jazz saboru u Petrovićevu "B. P. Clubu" gdje se predstavljaju široj glazbenoj javnosti.

Kao rezultat takvog pristupa posljednji je naraštaj polaznika Škole ostvario značajno iskustvo i primjerenu glazbenu zrelost, te je Petrović krajem prošle godine odlučio dokumentirati njihovo djelovanje u najranijem razdoblju karijere i predstaviti ih javnosti. Tako što nisu u mogućnosti ni talentirani glazbenici koji djeluju u mnogo bogatijim sredinama.

Laboratorij za usavršavanje
Osim dugoročnog značaja CD-a "Sky Over Grožnjan - The Future of Croatian Jazz" za hrvatski jazz, zahvaljujući objavljenim izvedbama možemo stvoriti realan dojam o radu Škole, te sklanostima i vještinama njezinih polaznika. U nekim izvedbama podršku su imali u bivšim polaznicima: klaviristu Gregi Ftičaru i kontrabasistu Goranu Rukavini, te bubnjaru Borni Šercaru, a u jednoj izvedbi i Anti Geli, mentoru gitarista. Petrović je posebno ponosan na mlade vibrafoniste, čak četvoricu njih koji u nekoliko posljednjih godina pohađaju Ljetnu jazz školu u Grožnjanu. Trojica od njih predstavljaju se na ovom albumu, a zajedno sviraju u izvedbi njegove, naslovne skladbe albuma. To su Matic Črešnik, te Vid Jamnik i Šimun Matišić koji izvode i Petrovićevu "Music For Summernights" i Bachov "Prelude No. 2". U raznim kombinacijama, u izvedbama jazz, blues, fusion, tango i rock standarda, u ostalim izvedbama predstavljaju se klaviristica Dina Rizvić, bubnjarka Lada Obradović, bas gitaristica Tea Tidić, gitarist i pjevač Matija Miletić, pjevači Nika Turković i Matej Ocvirk, harmonikaš Mislav Novaković, klavirist i pjevač Sandi Čakalo, te gitaristi Filip Gregović, Adriano Lampalov i Orjen Riđanović.

Zahvaljujući mentorstvu producenata albuma, Boška Petrovića i Ante Gela, njihove se izvedbe doimaju poput nastupa iskusnih glazbenika koji su pronašli svoj put, a budući da su na ovom albumu dokumentirali jedno razdoblje karijere mogu nastaviti s novim istraživanjima nepresušne glazbene baštine, ne samo u "grožnjanskom laboratoriju za usavršavanje talenata".

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 24.01.2010.)
(Fotka: Vibe Summit - Šimun Matišić, Vid Jamnik, Boško Petrović i Matic Črešnik, snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -