Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

1. ZG JAM
Zagreb Jazz Appreciation Month


Davor Hrvoj

1. ZG JAM
Otvorenje, 01.04.2010.

ZG JAM-a (JAZZ APPRECIATION MONTH ) - TRAVANJ 2010.

PRVI JAZZ APPRECIATION MONTH (ZG JAM) U HRVATSKOJ! U četvrtak, 01. travnja 2010. godine u Klubu književnika u Zagrebu, koncertom i izložbom jazz fotografija službeno je otvoren Prvi JAM u Hrvatskoj, što znači da ćemo tijekom travnja (2010.) imati iznimna jazz događanja, kako koncerte, tako i različite promocije, predavanja, prezentacije itd…o čemu se možete više informirati i na www.jazzart.hr. Program je to koji je 2001. godine pokrenuo Smithsonian Institution u Washingtonu (SAD), te se proširio svijetom. JAM se tradicionalno održava u travnju i objedinjuje programe vezane uz jazz.

Otvaranje i prva večer već su ponudili odličan program. Maja Savić, jazz pjevačica mlađe, ali odlične jazz generacije i voditeljica projekta, najavila je događanja u travnju (2010.) kao i večerašnju izložbu, nakon koje je slijedio dojmljiv nastup prve lige hrvatskih jazzistica, pod nazivom "Croatian Jazz Ladies". Natupile su Valerija Nikolovska, Franciska Fis, Astrid Kuljanić, Martina Brnetić i Maja Savić, uz pratnju vrlo raspoloženih bubnjara Borne Šercara, kontrabasista Mladena Barakovića, gitarista Josipa Joea Pandura i pijanista Viktora Lipića.

Otvorena je izložba jazz fotografija Davora Hrvoja, jazz novinara, fotografa, kritičara i kako reče Ivica Župan u svojemu govoru o Davoru - dobrog duha hrvatske kulture, čovjeka koji je nemjerljivo zadužio hrvatski jazz i koji uporno, samozatajno i beskompromisno prati sva događanja, piše o njima, fotografira, uređuje "Cantus", portal www.jazz.hr i sveprisutan je i nezaobilazan u svemu što je vezano uz jazz kod nas.


Davor Hrvoj - dio izloženih fotografija

Pišući o Davorov knjizi "Jazz Reflections", između ostalog, istaknuo sam kako je on, krenuvši od fotografije kao dokumenta jednog vremena, tekstovima i razgovorima proširio tu fotografiju i stvorio prožimanje i simbiozu u kojoj tekst i razgovor nadograđuju fotografiju, a već u drugom trenutku ili na nekoj drugoj stranici ta je fotografija odlična ilustracija onoga što nam tekst govori.

Čitatelj knjige jasno može osjetiti jazz atmosferu čak i u intimi Davorova doma, po zidovima fotografije s koncerata, portreti glazbenika, kao da si u jazz klubu, kod Boška, ili u Sisku, kod Damira.

Upravo tako je Davor Hrvoj svojom izložbom produhovio i zidove Kluba književnika, te smo duh i dah vremena i aktera (a sve redom legendarna jazz imena!) osjetili i podijelili Davorovo ushićenje tim velikanima.

Dobar portret u slikarstvu nije lako napraviti. Isto je i s fotografijom. Za razliku od inflacije "japanskih" beskrajnih škljocanja digitalnim "idiot" igračkicama, istinska fotografija mora uključiti i ono nerečeno, ono "s druge strane Alicina ogledala u jazzističkoj zemlji čudesa", naime, svi mi imamo manje-više dobre fotiće, tehnika je otišla daleko, ali Davor ima oko i nos, ima osjećaj trenutka kad i kako, kao dobar nogometaš kad zabija golčinu u presudnoj tekmi... to znači da fotografija koju nam Davor prezentira uspješno korespondira s cijelom jazz pričom, mislima portretiranog, čak i s trenutačnom glazbenom ljestvicom, osjeti se lijepo kad je glazbenika nadahnuo jedan dobar molski akord, osjeti se kad je glazbenik "durski brz i žestok", sve je to posebna jedna jazz priča.

Vjerujte, kad vidite na koncertu (osvjedočio sam se nebrojeno puta!) kako se Davor "prikrada" sceni s fotoaparatom, znajte da se bitne stvari događaju, on će ih sekundu-dvije kasnije uloviti i evo... pred nama su rezultati.

Početak travanjskih jazz događanja ovom izložbom i nastupom vrsnih vokalistica jamči uzbudljiv mjesec za sve jazzoljupce.


Maja Savić

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -