Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

BOŠKO PETROVIĆ COLLECTION
4 CD Box set

Boško Petrović - B.P. Collection
4 CD Box set (Croatia Records, 2010)

Izdavačka tvrtka Croatia Records objavila četverostruki CD box u povodu 75. rođendana proslavljenog jazz skladatelja Boška Petrovića

Kapitalno djelo hrvatske jazz diskografije

Povodom 75. rođendana proslavljenog jazz skladatelja, vibrafonista, promotora, voditelja jazz kluba, edukatora, urednika i voditelja radio i TV emisija i diskografa, Boška Petrovića, izdavačka tvrtka Croatia Records objavila je četverostruki CD box koji donosi više od četiri i pol sata uzbudljive jazz glazbe.

Ovim je izdanjem predstavljeno nekoliko aspekata djelovanja velikana hrvatskog jazza koji je nedugo obilježio još dvije značajne obljetnice: 50. godišnjicu osnutka Zagrebačkog jazz kvarteta, najznačajnijeg sastava u povijesti hrvatskog jazza, te 20. godišnjicu svog B.P. Cluba.

Prvi CD donosi snimke koje je Petrović ostvario u suradnji s čuvenim svjetskim jazzistima. Među ostalima to su pjevač "Big" Joe Turner, trubač Clark Terry, klarinetist Buddy de Franco, usni harmonikaš Toots Thielemans, flautist James Newton, klavirist Kenny Drew, kontrabasist N.H.O. Pedersen i saksofonist Jerome Richards. Tim snimkama Petrović je potvrđen kao glazbenik međunarodne reputacije koji je prijateljevao i svirao s najvećim zvijezdama svjetskoga jazza, a mnoge od njih je ugostio u svom B.P. Clubu.

Na drugi CD uvrštene su izvedbe s legendarnim gitaristom Joeom Passom koji je svojim nastupom otvorio B.P. Club. S ovim virtuozom, glazbenikom istih afiniteta, ostvario ih je u raznim formacijama, od dua, preko trija, kvarteta i kvinteta do jazz kvarteta uz gudački kvartet.

Treći disk donosi izvedbe aktualnog Petovićevog trija s gitaristom Primožom Grašičem i bas gitaristom Mariom Mavrinom.

Četvrti je CD posvećen Petrovićevim suradnjama sa slovenskim jazz glazbenicima. Osim izvedbi s Big Bandom RTV Slovenija uvrštene su i snimke s hrvatsko-slovenskim ansamblom utemeljenim upravo za snimanje s njim.

Foto: Davor Hrvoj

Glazbena vještina

Iako je tijekom karijere djelovao u raznim podžanrovima jazza, od suradnje sa sviračima narodne ili ozbiljne glazbe, preko fusiona do suvremenog jazza što ga je izvodio na zagrebačkom Biennalu, izvedbe uvrštene na ova četiri CD-a otkrivaju pristup koji je najbliži Petrovićevu glazbenom senzibilitetu i opredjeljenju za mainstream jazz. O njegovoj potkovanosti i glazbenoj vještini govore izvedbe koje zahtijevaju disciplinu i poštivanje aranžmana, ali i one koje su ostvarene po načelu jam sessiona, iznimno zahtjevne, ali Petrovićeve omiljene "discipline". Kao što je u svojem klubu spajao glazbenike koji do tad nisu svirali zajedno, a na njihovu i radost publike uživali su u spontanim suradnjama, tako je i sam obožavao neplanirane susrete i sudjelovao u kreiranju nove glazbe, one koja se dogodi jednom i nikad više. A kad se poklope svi preduvjeti za čaroliju nastaju nezaboravni glazbeni trenuci koji ostaju zabilježeni u sjećanjima glazbenika koji su sudjelovali u kreiranju, prisutne publike, ali i onih koji su o njima saznavali iz usmene predaje. Tako nastaju jazz legende, a neke od njih zabilježene su na ovim izdanjima.

Petrovićev je opus ogroman, a njegova svestranost u stilovima i suradnjama, te diskografija i skladateljski učinak zaslužuju mnogo opsežnije diskografsko predstavljanje. Primjerice, sadržajem nekog novog albuma mogle bi biti isključivo Petrovićeve skladbe. Naime, on je iznimno kreativan i plodan jazz skladatelj čija djela trajne vrijednosti zavređuju temeljitiju katalogizaciju i dokumentiranje na audio zapisima.

Potvrda muzikalnosti

Na ova samo četiri CD-a, primjerice, nisu obuhvaćene snimke s dviju ploča objavljenih za MPS / BASF što ih je, izvodeći uglavnom vlastite skladbe, ostvario sa značajnim istočnoeuropskim jazz glazbenicima u Nonconvertible All Stars orkestru, kao niti snimke s vodećim hrvatskim jazzistima, od Zagrebačkog jazz kvarteta (tek je jedna izvedba ZJK-a na ovom izdanju) do Boilers Quarteta. Zato značajan dio ovog peterostrukog CD izdanja čine "ficleki" koji su kao dodaci objavljeni uz pojedine tematske CD-ove. To su snimke tria s gitaristom Damirom Dičićem i kontrabasistom Zdravkom Šatrakom, te Zagrebačkog jazz kvarteta.

Croatia Records je još jednim izdanjem obilježila Petrovićev 75. rođendan. Istodobno s čeverostrukim izdanjem "B.P. Collection" objavila je CD "From Moscow To L.A." na koji su uvrštene do sad neobjavljene snimke što ih je Petrović ostvario u duu s pijanistom Nevenom Frangešom 1986. na Berlinskom jazz festivalu. Njihove izvedbe Petrovićevih skladbi još su jedna potvrda autorove muzikalnosti, osjećaja za estetiku i promišljanja jazza kroz pogled glazbenika koji dolazi iz europske tradicije. I ovo je izdanje iskorišteno za "ficleke". Kao dodaci uvrštene su izvedbe što ih je Petrović ostvario u duu s dugogodišnjim suradnikom, pijanistom Davorom Kajfešom, te u suradnji s glasovitim američkim jazzistima: klaviristom Louom Lewyjem, kontrabasistom Montyjem Budwigom i bubnjarom Laranceom Marableom. Pišući o tom snimanju u Los Angelesu američki je jazz kritičar Ken Borgers između ostalog zabilježio da je Boškova skladba "Croatia '91", snimana u vrijeme domovinskog rata, predivna balada koja oslikava muke kroz koje Hrvatska prolazi i nadu u mir i spokoj.

Uz taj CD, te izdanja što ih je Croatia Records objavila u nekoliko posljednjih godina: "B.P. Convention: Live at Studio M" i "Zagrebački jazz kvartet: Live", slika o Petrovićevoj karijeri je potpunija, ali ne i potpuna. Sudeći po slavljenikovim izjavama na promociji ovih izdanja to je tek uvod u novo stvaralačko razdoblje. Naime, njegov je nemiran duh već ustreptao prožiman novim planovima na raznim područjima djelovanja. Pitanje je jedino hoće li uspjeti pronaći suradnike koji će uspjeti pratiti njegov tempo.

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 2. 5. 2010.)
(Fotka: Boško Petrović na promociji CD-a "B.P. Collection" i "From Moscow to L.A." u B.P. Clubu, snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -