Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

MATE MATIŠIĆ I BRAĆA ROSENBERG
Nastup na Zagrebačkim ljetnim večerima

Foto: Davor Hrvoj

Mate Matišić i braća Rosenberg
13.07.2010. - Scena "Gradec", Zagreb, HR

Mate Matišić i braća Rosenberg nastupili na Zagrebačkim ljetnim večerima

Uzbudljive interakcije i nepredviđeni glazbeni obrati

Na Zagrebačkim ljetnim večerima, što ih organizira Koncertna direkcije Zagreb, 13. je srpnja 2010. godine na Sceni "Gradec" u Zagrebu gitarist Mate Matišić nastupio u koncertu povodom 100. godišnjice rođenja Djanga Reinhardta, utemeljitalja gypsy swinga. Uz njega i kontrabasista Juricu Štelmu, stalne članove Hot Cluba Zagreb, nastupili su svjetski ugledni nizozemski gitaristi, braća Mozes i Stochelo Rosenberg iz, nakon Reinhardta, najpoznatije obitelji koja je posvećena manouche stilu jazza.

Iako su koncertu prethodile brojne nedaće - najavljeni violinist Costel Nitescu nije uspio doputovati zbog komplikacija u pariškoj zrakoplovnoj luci, skupocjene gitare umjetnika izgubljene su pa pronađene u zagrebačkoj, a oluja koja je prethodila koncertu onemogućila je postavljanje razglasa, te je prvi dio održan akustično - publika je burnim ovacijama glazbenicima pokazala da je njihova misija u potpunosti uspjela. Uživali su svirajući Reinhardtove skladbe i standarde iz njegova repertoara prenoseći dobre vibracije na slušatelje, među ostalima mnogobrojne gitariste koji su se došli pokloniti svojim gitarističkim idolima.

Očarana njihovim izvedbama publika je s iznimnom pažnjom pratila svirku tako da su se i najtiše dionice u izvedbama balada, čak i u akustičnom dijelu koncerta, čule posve jasno. No, najvažnje u njihovim izvedbama su emocije i radost muziciranja koja proizlazi iz ad hock suradnje. Naime, svirali su bez prethodnog uvježbavanja, tek dogovorivši repertoar, a i on je doživio spontane promjene tijekom koncerta. Upravo takav pristup i prepuštanje riziku, radi li se o vrhunskim instrumentalistima kakvi jesu, donosi uzbudljive interakcije i nepredviđene glazbene obrate što svirače potiče na ispoljavanje vještina kojih nisu svjesni.

U takvom se okružju sjajno snašao Matin sin, četrnaestogodišnji pijanist, bubnjar i udaraljkaš Šimun Matišić, polaznik Ljetne jazz škole HGM-a u Grožnjanu. Kao gost, svirajući vibrafon, pridružio im se u izvedbama najpoznatijih Reinhardtovih skladbi: "Daphne" i "Nuages", iskazavši veliku muzikalnost, osjećaj za jazz i iznimnu zrelost u improvizacijama.

(Fotka: Mozes Rosenberg, Stochelo Rosenberg, Mate Matišić, Jurica Štelma i Šimun Matišić na Sceni "Gradec", snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -