Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

LADISLAV FIDRI
Koncert - Večer Ladislava Fidrija

Ladislav Fidri
Koncert - Studio "Bajsić", Zagreb, 22.09.2010.

Ladislav Fidri & Big Band HRT-a & Gudači Simfonijskog orkestra HRT-a
Ladislav Fidri - glazbena epoha (tekst povodom Večeri Ladislava Fidrija), Studio "Bajsić", Zagreb, 22. rujna 2010.

Ladislav Laci Fidri je trubač, krilničar, aranžer i skladatelj, višegodišnji solist u Big bandu HRT-a, u Ingolstadtu vodi Audi Big Band, član je zagrebačkog Jazz Art Quarteta, s njima je 1994. godine snimio CD "Nuages", a vodi i kvintet s Matijom Dedićem, Sašom Nestorovićem, Mladenom Barakovićem i Krunom Levačićem. Snimili su 2000. godine odličan CD "Morning Star".

Godine 2009. Fidri snima dva iznimna CD-a, "Memories" i "Live in Tuzla". Dok "Memories" snima s Big Bandom HRT-a i Gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a, s kojima je i nastupio pred neku večer u "Bajsiću", "Live in Tuzla" je produkt višegodišnje suradnje s klavirskim čarobnjakom iz Sarajeva, Sinanom Alimanovićem. Koncert u "Bajsiću" povodom 50 godina Fidrijeva aktivnog jazz življenja, pokazao je svu veličinu jazz igrača kakvih je malo ne samo u Hrvatskoj, a njegovo glazbeno iskustvo, stotine skladbi, aranžiranje, dirigiranje... daje čovjeka koji je jazz institucija, i slobodno bih rekao - glazbena epoha.

Pedeset godina aktivno živjeti jazz nije mala stvar. Rijetkima to uspijeva, a još je manje onih koji to pedeset godina tako uspješno rade. Ladislav Laci Fidri, glazbeni je poeta lirskog trubačkog tona, živa enciklopedija ili velika knjiga jazz povijesti... ali za razliku od onih knjiga koje desetljećima skupljaju prašinu po policama i rijetko se čitaju, Fidri je i dalje tek nedugo otisnuto sjajno i tvrdo ukoričeno izdanje, blistavih stranica... u kojemu iščitavamo sve tajne jazz svemira.

Kao jazz mladac nastupio je i s Louisom Armstrongom, a popis glasovitih jazzista s kojima je svirao tražio bi zaseban članak. Skladao je preko 400 kompozicija, pisao za mnoge jazz pjevače i pjevačice, aranžirao, ravnao Big Bandovima, uspješno nastupao u manjim jazz sastavima.

Koncert u Studiju "Bajsić" HRT-a od prvog tona dao je nasluti kako nazočimo odličnoj glazbenoj večeri. Gordana Kovačić nadahnuto je vodila program, kako najavljujući skladbe, tako i razgovorima s glazbenicima. Izmamila je od Fidrija puno iskrenosti i emocija, stvarajući intiman ugođaj koji je upotpunjavao ono što je svirano.

Prvi dio koncerta posvećen je albumu "Memories", na kojem svira i večerašnja postava glazbenika. Liričan i moćan zvuk; gudači s Big Bandom i skladbama Ladislava Fidrija odlično se slažu i bogato zvuče. Dvorana sjajne akustike to je naglasila, čini mi se da sam skladbe s "Memories" ("For All We Know", "Uspomene", "Forever", "Stardust") doživio i bolje nego slušajući CD, a na Strayhornovoj "Lush Life" Fidri nas je ugodno iznenadio zapjevavši.

Ne treba naglašavati koliko je maestro Saša Nestorović dao sebe ravnajući orkestrom i svirajući upečatljive solo dionice na saksofonu, "razgovarajući" s Fidrijem, prepuštajući se radosti iskrenog muziciranja.

U nastavku je nastupila velika dama našeg jazza - Zdenka Kovačiček, dugogodišnja Fidrijeva suradnica. Doista joj leži pratnja Big Banda, osobito su "How High the Moon" i "Sweet Georgia Brown" zapalile publiku. Svih pet standarda koje je Zdenka izvela aranžirao je Fidri i to im je dalo onaj fidrijevski ugođaj i poetičnost koju smo čuli i u autorskim skladbama s "Memories".

Nakon stanke, mali vremeplov iz bogate Fidrijeve kajdanke, čuli smo i "Song for Dizzy" (toliko je skroman Laci hvaleći Dizzyja i štujući ga!), "Sweet Dreams", pa glasovitu "Morning Star" znanu nam s istoimenog CD-a kojeg je Fidri objavio prije desetak godina.

Finale koncerta rezervirano za "Blues", pohvale solistima Miri Kadoiću, alt saksofon, Željku Kovačeviću, tenor saksofon, odličnoj trubačkoj sekciji, trombonistima, gudačima, bubnjaru Marku Lazariću, Elvisu Penavi na gitari, Saši Borovcu na basu, Juliju Njikošu na klaviru, dirigentu Saši Nestoroviću... i svima ostalima koji su sudjelovali. Iskreno i uigrano sviranje, večer kakvu je Ladislav Fidri zaslužio.

U punom "Bajsiću" publika zadovoljna, veliki pljesak, preko dva sata svirke. Šteta je da u publici nije bilo više naših jazzista, osobito mlađih, jer od Fidrija se uvijek ima nešto novoga za naučiti. Ovaj koncert je bio prezentacija od vrhusnkog sviranja krilnice do dirigiranja i sjajnog aranžerskog rada, preko vokala Zdenke Kovačiček i moćnih Nestorovićevih solo dionica... do sjajnog pokaza kako zapravo treba funkcionirati jedan Big Band (pojačan gudačima). Sve to je Fidri uspješno "spremio" pod svoj "kišobran" i postavio jedan od najviših standrada jazz interpretacije kod nas.

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -