Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

26. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL
28. - 31.10.2010.

26. Beogradski Jazz Festival
28. - 31.10.2010. - Jazz Seduction
Dom omladine Beograda- Sava Centar - Dom sindikata - Kolarac

26. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (28. - 31. oktobar 2010., Jazz Seduction
Dom omladine Beograda - Sava Centar - Dom sindikata - Kolarac

Beogradski jazz festival ove godine želi da zavede publiku!

Želimo da vas iznova uverimo da je jazz i ozbiljan i zabavan, da oduševljava i zanosi, provocira, uzbuđuje telesno ali i intelektualno - jednom rečju, da je jazz živ!

Publici ćemo predstaviti događaj sezone u Srbiji - koncert jednog od najvećih jazz kompozitora svih vremena, legendarnog saksofoniste Wayne Shortera sa njegovim zvezdanim kvartetom. No, to je samo početak - sa nama će biti i takva domaća veličina kao što je Kornelije Kovač, koji je konačno pozvan da predstavi svoje jazz fascinacije u pravom svetlu. Sa nama će biti i ikona jazz kontrabasa, Charlie Haden, koji obeležava 25. rođendan svog najuspešnijeg sastava Quartet West. Tu su i najbolji evropski umetnici, kao što su trubač Enrico Rava (najbolji jazz umetnik u Evropi 2009 po mišljenju kritike), Orchestre National De Jazz (najbolji jazz album u Francuskoj), kao i čitav niz fantastičnih novih talenata. Naročito skrećemo pažnju na heroja savremenog klavirskog jazza, Jason Morana i njegov uraganski trio. Posebno smo ponosni na zvezdani sastav klupske jazz ponude u našem ponoćnom programu, koji će oduševiti mladu publiku - od najbolje nove engleske soul-jazz dive, Alice Russell, preko brazilskih funk legendi, Azymuth, do vizonarskog ukrštanja jazza dance beatova proslavljenog holandskog sastava Kraak And Smaak.

Dokazaćemo da vrhunska umetnost može biti zabavna, da se u njoj može uživati punim srcem ako joj poklonite svoje bezrezervno, radoznalo poverenje i ako se predstavi na pravi način. To je uostalom i naša odgovornost, kao najstarijeg srpskog jazz festivala.

Prijatelji 26. BJF: Erste Banka i Grand Casino Beograd.
Pokrovitelj 26. BJF: Grad Beograd - Gradska uprava - Sekretarijat za kulturu.
26. BJF podržali: SOKOJ, Ambasada SAD, Ambasada Švedske, Francuski kulturni centar, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Brazila, Ambasada Kraljevine Holandije, Austrijski kulturni forum, Ambasada Kraljevine Danske, IN Hotel, Turistička organizacija Beograda.

26. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL - PROGRAM

Četvrtak, 28.10.2010.
Sava Centar - Giants - 19:30h - Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna (Švedska / Austrija) / 21:30h - Wayne Shorter Quartet (SAD)
Dom omladine Beograda - Hot & Tasty - 23:00h - Pannonia Project (Srbija) / Kraak & Smaak LIVE (Holandija)

Petak, 29.10.2010.
Dom sindikata - Legends Revisited - 19:30h - Kornelije Kovač: Fusnota 7 + (Srbija), Gost: Aleksandra Kovač / 21:30h - Charlie Haden Quartet West (SAD)
Dom omladine Beograda - Funky Smiles - 23:00 - Zerkman Big Bang (Srbija) / Azymuth (Brazil)

Subota, 30.10.2010.
Kolarac - Lessons In Style - 19:30h - Enrico Rava New Quintet (Italija) / 21:30h - Orchestre National De Jazz: Around Robert Wyatt (Francuska)
Dom omladine Beograda - Ladies Night - 23:00h - Sinne Eeg (Danska) / Alice Russell (Velika Britanija)

Nedelja, 31.10.2010.
Dom omladine Beograda - Evolution - 19:30h - Uvodni koncert biće naknadno najavljen / Jason Moran & The Bandwagon (SAD) / Magnus Lindgren: Batucada Jazz (Švedska)

26. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL - CENE KARATA

SPECIJALNI POPUST: KOMPLET KARATA ZA GLAVNI PROGRAM SAMO 3700 din!
Blagajna DOB: 011/3248-202 // INFO DOB: 011/3223-461, 3220-127
Blagajne: Sava Centar - 011/220-60-60 // Dom Sindikata - 011/3234-849 // Kolarac – 011/2630-550

Četvrtak, 28.10.2010.
Sava Centar - Giants - 1200 / 1500 / 1800 din
19:30h - Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna (Švedska / Austrija) / 21:30h - Wayne Shorter Quartet (SAD)

Dom omladine Beograda - Hot & Tasty - 600 din (na dan koncerta 800 din)
23:00h - Pannonia Project (Srbija) / Kraak & Smaak LIVE (Holandija)

Petak, 29.10.2010.
Dom sindikata - Legends Revisited - 800 / 1000 / 1200 din
19:30h - Kornelije Kovač: Fusnota 7 + (Srbija), Gost: Aleksandra Kovač / 21:30h - Charlie Haden Quartet West (SAD)

Dom omladine Beograda - Funky Smiles - 600 din (na dan koncerta 800 din)
23:00 - Zerkman Big Bang (Srbija) / Azymuth (Brazil)

Subota, 30.10.2010.
Kolarac - Lessons In Style - 800 / 1000 / 1200 din
19:30h - Enrico Rava New Quintet (Italija) / 21:30h - Orchestre National De Jazz: Around Robert Wyatt (Francuska)

Dom omladine Beograda - Ladies Night - 800 din (na dan koncerta 1000 din)
23:00h - Sinne Eeg (Danska) / Alice Russell (Velika Britanija)

Nedelja, 31.10.2010.
Dom omladine Beograda - Evolution - 800 din (na dan koncerta 1000 din)
19:30h - Uvodni koncert biće naknadno najavljen / Jason Moran & The Bandwagon (SAD) / Magnus Lindgren: Batucada Jazz (Švedska)

Kompleti karata po specijalnoj ceni od 3700 dinara i pojedinačne karte za sve koncerte mogu se kupiti na Blagajni Doma omladine Beograda, a
pojedinačne karte za koncerte u Sava Centru, Domu sindikata i Kolarčevoj zadužbini i na blagajnama tih dvorana.

26. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL - BIOGRAFIJE IZVOĐAČA

WAYNE SHORTER QUARTET
Wayne Shorter, najuticajniji jazz muzičar današnjice, vraća se u Beograd tačno 30 godina posle nezaboravnog nastupa na Beogradskom Jazz Festivalu sa sastavom Weather Report, 31. oktobra 1980. godine. Po Njujork Tajmsu, Wayne Shorter je najveći živi jazz kompozitor. Aktivan od sredine 50-ih, obeležio je rad tri legendarna jazz sastava, uporedo razvijajući solo karijeru. Bio je član Art Blakey and the Jazz Messengers, (tzv. "Drugog") kvinteta Milesa Davisa i kolider (sa Joe Zawinulom) sastava Weather Report, najcenjenije fusion grupe svih vremena.
Godine 2000. formira aktuelni kvartet, u kom su Danilo Perez (klavir), John Patitucci (kontrabas) i Brian Blade (bubnjevi) - grupa se smatra vodećim akustičnim jazz sastavom današnjice, a svi njeni članovi su non-stop u vrhu najreferentnijih godišnjih jazz anketa. Wayne Shorter je devetostruki dobitnik Grammyja - oba poslednja njegova albuma: "Alegria" (2003) i "Beyond the Sound Barrier" (2005), nagrađena su Grammyjem za najbolji jazz album.

WAYNE SHORTER QUARTET - Masqualero

RIGMOR GUSTAFSSON & RADIO.STRING.QUARTET.VIENNA
Rigmor Gustafsson je međunardno najpoznatija švedska jazz pevačica, a radio.string.quartet.vienna je intrigantan austrijski gudački kvartet, proslavljen po svojom smelim tumačenjima jazz predložaka - istorija jazza ne poznaje tako prirodan, organski spoj vokala i gudača, kao u njihovom slučaju.
Gustafssonova je nosilac švedskog Grammyja za najbolji album (2007) i nemačke The Jazz Award (2003). radio.string.quartet.vienna su najtalentovaniji mladi evropski gudački jazz kvartet, čija je originalna muzička ekspertiza već na prvim albumima hrabro zahvatila po nasleđu heroja jazz rocka i fusiona, John McLaughlina i Joe Zawinula.
U zajedničkom projektu, "Calling You", nazvanom po nezaboravnoj temi iz filma "Bagdad Café", predstavljaju čuvene pesme Stevie Wondera, Paul Simona, Joni Mitchell i Burt Bacharacha, klasične, pop, jazz i folk numere, kao novi, neodoljiv izazov.

RIGMOR GUSTAFSSON & RADIO.STRING.QUARTET.VIENNA - Plays Fancy Nancy

KRAAK & SMAAK LIVE
Nastavljujući trend transfera poznatih disk džokeja na koncertni podijum, ovaj čuveni, izuzetno uspešni holandski jazzy-house DJ kolektiv osnovan 2003. godine, ipak je iznenadio sve kad je pre godinu dana ustalio svoj jazz band za klasične koncertne nastupe. Kraak & Smaak Live bend je okupljen još 2006. za promociju debi albuma "Boogie Angst", ali poslednju godinu su proveli gostujući na vodećim svetskim festivalima - od Pinkpop, preko Sziget i Good Vibrations, do Glastonburyja. Dance magazine upozorava: "To je live band koji morate videti!", a kritičari o njihovoj muzici pišu: "Amy Winehouse sreće Mobyja". Prošle godine, dobili su European Border Breakers Award, nastavljajući da ruše granice, krenuvši u osvajanje jazz publike svojim vizionarskim ukrštanjem jazza i hiper-modernih dance beatova. Jazz je nekad bio muzika za ples, zar ne?

KRAAK & SMAAK - Squeeze Me

PANNONIA PROJECT
Evropsko tumačenje klasičnih podžanrova kojih se jazz dotiče - fusion, rhythm and blues, funk i samba, neke su od ravni u kojima boravi Pannonia Project Vlade Samardžića i njegovih prijatelja. Okosnicu debi albuma "Bridge", koji promovišu na Beogradskom Jazz Festivalu, čine numere nastale tokom Samardžićevih studija na Berkliju. Muzika kvinteta sastavljenog od vodećih domaćih jazzera sa novosadske i beogradske scene, vešto se propela između svetova - Bostona i Panonske ravnice, električnog i akustičnog, jednostavnog i komplikovanog, svetlosti i tame, konvencionalnog i naprednog. Ovde ne radi o jednom, već o brojnim mostovima koje izvođači i publika uspostavljaju i sa uzbuđenjem prelaze.

PANNONIA PROJECT LIVE - V. Zakuska

CHARLIE HADEN QUARTET WEST
Legendarni jazz kontrabasista, vođa sastava različitog formata i kompozitor, Charlie Haden, dobitnik je četiri Grammyja, a bio je više od deset puta nominovan za istu nagradu.
Krajem 50-ih ostvario je dugu, plodnu i inovativnu saradnju sa saksofonistom Ornette Colemanom (sa kojim je nastupio i na prvom Newport Jazz Festivalu u Beogradu), od 60-ih je radio u triju i kvartetu Keith Jarretta, 70-ih je osnovao politički motivisan Liberation Music Orchestra, a 80-ih Charlie Haden Quartet West. Među ikonama jazza i rocka sa kojima je sarađivao su i John Coltrane, Hank Jones, Pat Metheny, John McLaughlin, Carla Bley, John Lennon, Ginger Baker, Ringo Starr...
Beogradski koncert sastava Charlie Haden Quartet West održava se u sklopu proslave njihovog 25. rođendana, kojim povodom će promovisati novi studijski album, prvi posle 10 godina.

CHARLIE HADEN QUARTET WEST - First Song

KORNELIJE KOVAČ: FUSNOTA 7 +
Kornelije Bata Kovač jedan je od najistaknutijih domaćih kompozitora svih vremena u domenu rock, pop, jazz i primenjene muzike (pozorište, film, televizija).
Klavijaturista, aranžer i producent, član sarajevskih Indexa i lider beogradske Korni Grupe, rodonačelnik jazz rocka i instrumentalne muzike na našim prostorima, sa BKB jazz triom nastupao je na Bledskom jazz festivalu 1963., a sa Korni Grupom na Montreux Jazz Festivalu 1972. i na Newport-Beograd Jazz Festivalu 1973. godine. Nastup na ovogodišnjem izdanju BJF, prilika je da se legendarni umetnik osvrne na najuspešnije momente u karijeri, uz nova viđenja kompozicija iz bogatog instrumentalnog opusa, u pratnji selekcije mladih domaćih muzičara (sa kojima ranije nije sarađivao) i u društvu vokalne solistkinje Aleksandre Kovač. Ovo je ujedno i njegov slavljenički koncert povodom pet decenija umetničkog rada.

KORNELIJE KOVAČ - The Green Moon Pathway

AZYMUTH
Legende brazilske muzike, očevi tropicalia funka, konačno su među nama, Jazz Carnival može da počne! Inspirator sastava je Marcos Valle, sa kojim su ranih 70-ih radili muziku za film posvećen šampionu Formule 1, Emersonu Fittipaldiju, da bi internacionalnu slavu stekli tiražnim albumima za čuvenu jazz produkciju Milestone. Put ka vodećim svetskim jazz smotrama bio je otvoren, ostvarili su niz saradnji sa ikonama jazza i brazilske muzike (Chick Corea, Stevie Wonder, Joe Henderson, Sarah Vaughan, Tom Jobim, Airto & Flora, Deodato, Milton Nascimento...).
Od sredine 90-ih ponovo su aktivni zahvaljujući novim izdanjima za londonsku kuću "Far Out" i enormnoj popularnosti remiksa njihovih starih hitova ("Roni Size", "4 Hero", "Jazzanova"...). Funk + Jazz + Samba + Musica Popular Brasileira = Azymuth! Jednostavna formula za vrelu svirku, plesni ritam, ludi provod.

AZYMUTH - Live in Los Angeles

ZERKMAN BIG BANG
Sa jasnim uporištem u Novim džez koncepcijama Norvežanina Bugge Wesseltofta, odnosno u evropskim naslednicima električnog Milesa (Eric Truffaz, Nils Petter Molvaer), Zerkman Big Bang se nameću kao kandidati za upražnjeno mesto domaćeg sastava sa autentičnom vizijom, predstavljajući, na upravo objavljenom debiju, originalan materijal kakav dosad nismo mogli čuti na džez sceni Srbije. Bubnjevi, bas i udaraljke zidaju čvrste temelje za Zerkmanove maštarije, konkretne poput parola Discipline kičme, ili izgubljene u slobodnom improvizovanju. Ogoljena matrica, najčešće na jednom akordu, sa tribalnim afro/funk / reggae bubnjanjem, repetitivnim bas motivom i semplovima, ostavlja širom otvoren prostor za dejstvovanje frontmena, trubača Zerkmana i saksofoniste Čika. U ovom sastavu, Zerkman sastavlja celokupna svoja interesovanja - rane fascinacije jazzom (bio je i povremeni član Jazz orkestra RTB) i rad u rock postavama Disciplina kičme, Bukvar Bukvar i Kanda, Kodža i Nebojša.

ZERKMAN BIG BANG - Orpiment

ENRICO RAVA NEW QUINTET
Autentična zvezda - trubač Enrico Rava - aktuelni je laureat European Jazz Prize, za najboljeg džezera evropskog kontinenta u 2009. godini. Ovaj umetnik najviše je uticao na promociju italijanske jazz scene u svetu, smatra se ocem italijanskog jazza i danas se neumorno bavi otkrivanjem novih talenata.
Iskustvo je sticao 60-ih i 70-ih u Njujorku - posebno upečatljive su njegove saradnje sa Gato Barbierijem, Steve Lacyjem i Carlom Bley. Po povratku u Italiju, predvodi različite formacije i redovno snima novu muziku za prestižne evropske diskografske kuće. U okviru sastava New Quintet, koji će diskografsku premijeru imati sledeće godine u produkciji "ECM", Rava predstavlja dvojicu najcenjenijih mladih lavova na jazz sceni Italije - pijanistu Giovannija Guidija i trombonistu Gianlucu Petrellu, koji je nosilac priznanja BIRD za najboljeg mladog evropskog jazzera u 2007. godini.

ENRICO RAVA NEW QUINTET feat. GIANLUCA PETRELLA - Peperoncino Jazz Festival - Diamante

ORCHESTRE NATIONAL DE JAZZ: AROUND ROBERT WYATT
Orchestre National de Jazz jedan je od najcenjenijih velikih evropskih jazz orkestara. Nastao je 1986. godine, na inicijativu Jack Langa, tadašnjeg Ministra kulture Francuske, sa idejom promocije francuskog jazza po svetu. Lideri orkestra biraju se na period od 2-3 godine, tokom koga snimaju i na turnejama predstavljaju po nekoliko originalnih projekata. Među ranijim liderima bili su i Francois Jeanneau, Antoine Herve, Claude Barthelemy, Laurent Cugny, Franck Tortiller... Kroz orkestar je prošao veliki broj istaknutih francuskih jazzera. Aktuelni lider je Daniel Yvinec, a njegov prvi projekat, Around Robert Wyatt (sa kojim se orkestar predstavlja u Beogradu), posvećen jednom od očeva engleskog psihodeličnog rocka, dobio je priznanje za najbolji jazz album u Francuskoj 2009. godine.
Koncertna prezentacija ovog postmodernog big banda je multimedijalna, sa projekcijama kratkih filmova i video radova koji prate živo izvođenje orkestra - pravi uvod u novi način razmišljanja i savremene tendencije u jazzu.

ORCHESTRE NATIONAL DE JAZZ: AROUND ROBERT WYATT - Bee Jazz

ALICE RUSSELL
Alice Russell je najznačajnija nova pevačka zvezda iz Velike Britanije posle pojave Amy Winehouse, umetnica koja je lansirala pojam novog soula.
"Novo iskustvo, zastrašujuće i konačno uzbuđujuće", počastio je laskavim komplimentom David Byrne pevačicu Alice Russell, posle saradnje na njegovom novom albumu "Here Lies Love". Zaboravite na Amy Winehouse, Joss Stone, Duffy i Adele, dodaju američki kritičari. Russellova stvarno zvuči kao da je odrasla na ulicama Detroita, preko puta legendarne kuće Motown, a ne sa druge strane Atlantika, u dalekom Brajtonu. Očigledno su heroji njenog detinjstva - Stevie Wonder i Aretha Franklin - učinili svoje, a iskustva iz crkvenog hora, kratkog formalnog obrazovanja i prvi snimci na albumima "Bah Samba", "Quantic" i "Kushti", usmerili su je ka otkriću sopstvenog umetničkog stila.
"Pot Of Gold", album iz 2008. godine, doneo joj je konačno priznanje publike, a obrade "Crazy" (Gnarls Barkley) i "Seven Nation's Army" (The White Stripes), globalnu slavu. Roy Ayers, The Roots, Lonnie Liston Smith i De La Soul poželeli su da sarađuju sa njom, a DJ Vadim, Mr Scruff, Shawn Lee i The Heavy da se poigravaju remiksima njenih pesama.
Alice Russell, jedna od najvećih savremenih zvezda klupskog soul-jazza, konačno je pred nama.

ALICE RUSSELL - Seven Nation Army (Live in Paris 2009)

SINNE EEG
Sinne Eeg važi za jedan od najvećih talenata među jazz vokalima u Skandinaviji, što potvrđuju i zapaženi nastupi na festivalskim i klupskim scenama širom sveta. Lagani "soft jazz" izraz, otkriva da je njenom srcu bliska pesma Sarah Vaughan, Nancy Wilson i Elle Fitzgerald, ali su velike jazz dive samo početna inspiracija za njeno originalno fraziranje, odabran repertoar, elegantni stil i blago hrapavi glas. Njen raskošni alt posebno dolazi do izražaja u baladama koje preovlađuju na aktuelnom albumu "Don't Be So Blue". Svojim elegantnim glasom, Sinne lako uspeva da hipnotiše publiku, pričajući priču kojoj je nemoguće odoleti. Album "Waiting For Dawn" dobio je nagradu Danske jazz federacije za najbolji album 2007., a na ostvarenju "Remembering You", sarađivala je sa poznatim internacionalnim jazzerima, među kojima su Randy Brecker, Curtis Stigers i Chris Minh Doky.

SINNE EEG - The Writting On The Wall

JASON MORAN AND THE BANDWAGON
Jason Moran, jedna od najvećih novih zvezda savremene jazz scene, vođa trija, pijanista fascinatne tehnike i kompozitor visokog kreativnog dara, na svakom nastupu pred publikom "izgara" kao da mu je to poslednja svirka u životu.
Zavoleo je jazz muziku u rodnom Hjustonu, uz ploče Thelonius Monka, a iskustvo sticao prateći Greg Osbyja, Cassandru Wilson, Steve Colemana i Sam Riversa. Na svojim projektima demonstrira otvorenost za zvučne eksperimente, uključujući upotrebu samplera, loopova, starih snimaka jazz i blues pevača i matematičkih modela. Inspiracije traži i u klasici, folkloru dalekih kultura (Afrika, Bliski i Daleki Istok) i tradicionalnom bluesu.
Moran je prvi laureat Playboyevog priznanja za Jazz muzičara godine (2005.), a The Bandwagon su jedan od vodećih pijanističkih trija današnjice - ove godine proslavljaju prvu deceniju zajedničkog rada, promocijom novog albuma "Ten".

JASON MORAN AND THE BANDWAGON - Jazz Blue Blocks

MAGNUS LINDGREN: BATUCADA JAZZ
Upoznajte jedno od najvećih imena švedske klupske jazz scene u projektu posvećenom plesnim brazilskim inspracijama. Aktuelni album Magnus Lindgrena, "Batucada Jazz", nominovan je za švedski Grammy!
Sa 18 godina Magnus je pošao na turneju sa Herbie Hancockom, u 23-oj je sastavio prvi bend, ubrzo počeo da snima i da sakuplja priznanja švedske jazz zajednice, među kojima je nekoliko Grammy nagrada i nominacija, titula Jazz muzičar godine (2001.) kao i Django D'Or (2006.). Spisak saradnji uključuje slavne američke jazzere i vodeće švedske kolege: Joe Sample, Wilton Felder, Bob Mintzer, James Ingram, Lisa Ekdahl, Koop... Posebno plodnu saradnju, Lindgrenov kvartet već osam godina ostvaruje na operskim projektima operske dive Barbare Hendricks. Stalni je član najpopularnijeg švedskog jazz sastava Nils Landgren's Funk Unit, a potpisao je i muziku za banket povodom dodele Nobelove nagrade 2003. godine.

MAGNUS LINDGREN: BATUCADA JAZZ - Alligator

Prilog pripremio:

Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com
www.youtube.com/watch?v=tQN2Is8tFzs


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -