Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU

MACHINA
BiH / Njemacka

Machina
Biography

Ko je machina? Sta je covjek? Ko je ubio Boga? Zasto se paranoja zavrsava sa "ja", a umrijeti sa "ti"? Zasto niko iz ostatka svemira ne zeli da nas kontaktira? Zasto nam je svejedno sto je sve jedno? Da li je iza ogledala zaista zid? Da li smo vec u crnoj rupi?... Svaki signal ili podrazaj koji prodje put od izvora kroz kanal komuniciranja do recipienta i uspije mu se nametnuti kroz svojstvo distinkcije je informacija. Obrada podataka i filtriranje informacija su u direktnoj ovisnosti od intracelularnih procesa, koji su kod svake jedinke kroz uticaje eksternih i internih faktora razlicito programirani. Ovaj proces nije neophodno linearan. Cinjenica da jedinka A i jedinka B pod istim uslovima, kroz isti medijum, u isto vrijeme istu informaciju obradjuju na razlicit nacin, dovodi do zakljucka da informacija implicira dezinformaciju. Covjek i njegova stvarnost nisu nista drugo nego klupko bezbrojnih informacija / dezinformacija. Mreza odnosa izmedju jedne generacije sa onom koja je mjenja je tkana habitusom, stereotipovima i tradicijom. Kolektivna svijest je od postanka vrste, pa do danas sputavala razvoj svijesti jedinke i funkcija koje su iz tog razloga za sada nepoznate. Sta kolektivna svijest kroz usta kolektiva kaze, to slusa kolektivno uho i salje sto je culo natrag do svijesti da bi isto nanovo culo... Analogija ovog antiindividualnog ciklusa sa prirodom funkcionisanja machine je ocigledna. Ostaje samo jos pitanje: Ko je koga stvorio? Covjek machinu ili Machina covjeka?... Ili Machina Machinu?

Tony Mahagony i Edward Vulgarius

Eksperimentalni projekt MACHINA je osnovan 2004. godine u Leipzigu [Njemacka]. Osnivaci i jedina dva clana su Tony Mahagony i Edward Vulgarius. Obojica su iz utrobe izasli u Tuzli, gdje su i prvi put vidjeli cvijet, osjetili miris ramazanske lepine i naucili prve psovke. Kao i svaki 13. mladi primjerak nase vrste, u rano doba ovozemaljske egzistencije su se odlucili za muzicki izraz misli. Mahagony je je postao dio Parricide / Perryside, a Vulgarius Remembrancea.

Avanturisticki duh, znatizelja i nepogodna opsta situacija su u decembru 1994. bili uzrok napustanja rodne grude i odlaska u zemlju nekadasnjeg agresora. U Leipzigu, Mahagony i Vulgarius, nastavljaju put teskoga tona i cinicne rijeci. Osim Remembrancea, dvojac pocinje 1996. snimati improvizacije [muzika i tekst se intuitivno snimaju u isto vrijeme] pod nazivom Skandal. Rezultat ovog "rada" su 4 kazete, koje su na crnom trzistu dostigle nevjerovatnu vrijednost.

MACHINA je sinteza razlicitih muzickih elemenata i stilova ili, promatrano iz drugog ugla, svjesno odbijanje ovisnosti o jednom muzickom pravcu. Osnovni cilj je postaviti slusaoca u nezgodan polozaj u kojem on / ona aktivno moraju da sudjeluju. To znaci, MACHINA ne servira gotov proizvod, kao stereotipne skupine ili pojedinci na glazbenom trzistu, nego postavlja pitanja i prenosi (dez)informacije. Kako izgleda gotov "proivod", tj. kako pojedinac odbradjuje ove podatke, je kao u gore navedenom tekstu, kod svakoga razlicit.

Centralna tema prvog albuma MACHINE, "Sad ili Nikad", je covjek, individua koja se kroz Diktaturu Kolektiva sve vise odvaja od svega sto je cini individuom. Od svog postanka covjek absorbira (dez)informacije. Neke od njih filtrira kao cinjenice, bez dokaza za "istinitost" istih. Znaci, sve sto covjek drzi za istinu, je moguca dogma, koja postaje istina ako je prihvati vecina. Znaci, covjek ili individua [ako ga u ovom stadijumu tako mozemo zvati], je nista drugo nego splet neprovjerenih informacija, koje kroz kvantitet recipienata, a ne kroz kvalitet informacije, postaje "istina". Sta je onda DOGMA? Svijest individue, njene danasnje mogucnosti i granice su, dakle, posljedica Diktature Kolektiva. Ali da li je to sve? Stvarne mogucnosti ljudske svijesti stoje, u poredjenju sa danasnjim stadijumom razvoja iste, u slicnoj relaciji kao kad poredimo obim domicilne nam galaksije sa obimom zrna rize? MACHINA je nasa barka za putovanje od rize do galaksije… Zapakujte porciju humora, slobode misli, malo maste i .... IDEMO!

Kontakti:

kontakt@machineria.com
http://www.machineria.com

 








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -