Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU

KillingJazzHardCoreBaby
Travnik, BiH

K
J
H
C
B

K
J
H
C
B

KillingJazzHardCoreBaby
Travnik, BiH

Travnicki bend KillingJazzHardCoreBaby, cija je prosjecna starost clanova 19,5 godina, kod publike stvara muziku i raspolozenje najbolje opisane u ovom kratkom zbirnom izvjestaju sa njihovih nastupa:

Osmijehom ozarena lica penzionera... Direktori uglednih firmi, da se razulare, jedino sprijeceni ustaljenim drustvenim normama... Oni koji nisu pod utjecajem ustaljenih drustvenih normi skacu (citaj: sutka)... Svaka pjesma im je nagradjena dugackim aplauzom sve tri generacije, a nakon zavrsetka seta slijedi gromoglasni pozivi na bis.

Osmoclana grupa KillingJazzHardCoreBaby nastala je pocetkom ljeta 2005. godine iz ostataka razlicitih travnicko-srednjebosanskih punk-rock bendova uz blagi dodatak potpuno novih sastojaka osebujnog ukusa. Upravo se ova raznolikost koju je svaki clan ponaosob unio u bend odrazava i u pokusaju definiranja zanra kojem KJHCB pripada: funky-jazzy - drum 'n' bass - dub - hardcore - dance - sa - tendencijom - dodavanja - novih.

Koristeci dugogodisnja iskustva stecena u prijasnjim bendovima, ali i elemente iz rada u "Duvackom orkestru" grada Travnika, KillingJazzHardCoreBaby pjevaju na novi nacin o standardnim temama koje ih najvise zanimaju: svijetu koji ih okruzuje, njihovom polozaju u tom svijetu i onome sto svima treba u jos vecim kolicinama - ljubavi.

Godina dana intenzivnog rada benda u Omladinskoj organizaciji Alter Art, rezultirala je sa 45 minuta autorskih pjesama, snimljenim za promotivni CD, 10 nastupa (Travnik, Novi Travnik, Vitez, Sanski Most, Prijedor, Sarajevo i Zagreb) i registrovanjem web domene www.kjhcb.ba za koju su dobili sponzorstvo od firme Nile ciji se direktor pominje u jednom od prethodnih pasusa.

U tri posljednja mjeseca kako je bend prijavljan na portal www.demobands.com, na sedmicnim takmicenjima u svom zanru sest puta je osvojio prvo mjesto, sest puta drugo i jedan puta peto mjesto. Ovakav plasman im je obezbijedio pozive na nastupe u eminentnom zagrebackom klubu Sax i na Festival demo bendova na zagrebackom Jarunu, gdje ce svirali medju 30 najboljih od 570 prijavljenih bendova na toj web stranici. Osvojili su i mjesto pobjednika mjeseca aprila (2006. godine) za sto su dobili nagradu - snimanje nove pjesme i spota u Zagrebu.



KillingJazzHardCoreBaby, Travnik, BiH

INFO

Enes Skrgo, v.d. kustosa književnosti Memorijalni muzej "Rodna kuca Ive Andrica" o KJHCB-u kaze: "Ljudsko je znanje krhko, sto ce reci nepouzdano i sklono zaboravu; 20. stoljece je doba povrsnosti, a mi njegovi revnosni bastinici. Ovi iskazi kao svojevrsni truizmi u stvari tumace ono sto Zuko Dzumhur sazima u izjavu da potoci nemaju pamcenja, pa tako i Sumece koje ne zbori nista o jednom muzickom fenomenu."

Onaj koji ispisuje ove sture retke propitujuci njima muzicku proslost Travnika, ne pamti takav bend; ni visekratni razgovori sa gradskim muzickim veteranima o njihovoj omiljenoj temi, muziciranju u vremenima proslim, ne otkrivaju takvu postavu. Zalud bi bilo i proucavati svakojake YU rock enciklopedije i leksikone. Jer, govoreci jos jednom s knjizevnikom Zeljkom Ivankovicem o Bosni kao Apsurdistanu, recimo da u Travniku, a moguce je i u Bosni, nikada nije postojao za svjetske prilike sasvim konvencionalan bend: bubanj, bas, gitara, klavijature, dvije pjevacice i duvacka sekcija od truba, saksofona i klarineta. Od septembra 2005. u Travniku postoji bend pod nazivom KillingJazzHardcoreBaby. I recimo to odmah, to je bend cija najveca znamenitost ili vrijednost ne prebiva u toj postavi s, za bosanske prilike, atraktivnim duvacima ili pjevacicama ili sviracima koji koriste vise instrumenata. Osmoclana skupina tu je formu ispunila autorskim smislom u onom neizrecivom putem muzike, kada se s nevjericom i zaprepastenjem otkriva njihova mladalacka dob.

Najveci balkanski samoreciklator vlastite kompozitorske zaostavstine izjavio je da U2 nisu postali planetarnim bendom zato sto su bili mladi, vec zato sto su talentovani muzicari. Bez primisli na usporedbu sa slavnim Ircima, moglo bi se reci da KillingJazzHardcoreBaby zaista fasciniraju stvaralackom i izvodjackom zreloscu i promisljenoscu u kojoj bi se mogla naslutiti i varijacija stanovite autorske drskosti (uostalom, jedan je mladi, ali vec etablirani travnicki pisac, oslovio je trubaca benda sa "drski mladicu!").

Premda Ludwig Wittgenstein tvrdi da svijet jeste sve sto je slucaj, jasna je i razgovijetna uzrocno-posljedicna veza sto tvori ovaj bend. Naime, unutar stoljetnih austrougarskih zidova zgrade u Skolskoj 23 (u posljednjih 10 godina gotovo svi travnicki bendovi nastali su ovdje), djeluju dvije muzicke organizacije koje se mogu misliti i kao izvjesni muzicki alter-ego clanova KillingJazzHardcoreBaby: Muzicko drustvo Travnik, najstarije takvo u BiH, vec 125 godina svojom pleh-glazbom odrzava tradiciju te gradanske muzicke kulture; Alter Art, kao posljednji gradski bastion avangardne, alternativne kulture, predstavlja i umjetnicku "petu kolonu" u stalnom dosluhu i dokazanoj subverzivnoj sprezi sa savremenom muzickom produkcijom i umjetnickim projektima sa svih kontinenata.

KillingJazzHardcoreBaby je poput Leibnizove monade u kojoj su se, u spoju sa njihovom talentovanoscu, sretno ispoljili potencijali ovih dvaju organizacija. Sam naziv benda sluti na isprazan i neinspirativan dan Teeta, onog bica koje je, kako nas bozanski Platon poucava, bilo zaduzeno za imenovanje svih stvari. Istovremeno, postmodernisti, kao i zagovornici principa nomen est omen, pronasli bi u ovoj kovanici dosta ushita: prvi zbog asocijacija na Tarantinovu poetiku ili neiscpnih mogucnosti za viseznacna tumacenja, a potonji radi otkrovenja njihovog muzickog svjetonazora ili jedne vrste estetskog vjerovanja.

KillingJazzHardCoreband su:

MIA DZAMBAS, vokal
DIJANA VALENTA, vokal
KEMAL DESTANOVIC, truba
DENI SIJAH, tenor saksofon, klarinet
ZVONIMIR AJVAZOVIC, trombon, klavijature, sempler
MIRZA LENDO, el. gitara, truba, programiranje
MARKO JOZAK, bas gitara
JAN DELIC, bubnjevi, perkusije
DARKO SARACEVIC, tonski tehnicar
IBRAHIM AGIC, binski tehnicar



KillingJazzHardCoreBaby, Travnik, BiH

Kontakti:

Darko Saracevic, darko@alterart.ba, +387 61 185 860
Alter Art, Skolska 23, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina
Web: www.kjhcb.ba (KillingJazzHardCoreBaby)








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -