Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Omarov kutak
BEN MONO
Interview
Juni, 2007

Ben Mono
Interview by Omar Kudović

Iako se dugo nisam javio za Barikadu, posljednji album, jednog od najboljih umjetnika iz Njemačke, Ben Monoa, "Hit The Bit", odličan je povod. Nakon veoma dobro primljenog debi albuma "Dual" (Compost Records), prije nekoliko sedmica, novi album "Hit The Bit" je objavljen ponovo za Compost Records. Album "Hit The Bit" donosi jedan novi zvuk koji bi trebao da bude Benova vizija hip- hop muzike. O samom albumu će kasnije biti više riječi. Pored ovoga, u svom narednom javljanju imaću intervju s Wagoon Cookin, povodom njihovog posljednjeg albuma. Do tada ... BEN MONO ...Hvala marketingu iz Compost Records na pomoći oko realizacije ovoga intervjua.

Omar: Kako se osjećaš nakon izdavanja svog novog albuma "Hit The Bit!", ponovo izašao pod okriljem "Compost Records"?

Ben Mono: Veoma dobro, iskreno. Sada sam se upravo preselio iz Minhena u Berlin i osjećam se kao da sam na odmoru. Mislim da je vrijeme za neke nove uticaje i želim da uradim nešto sasvim drugo od onoga što inače radim za sebe. Pored toga imam dosta rezervisanih DJ nastupa širom svijeta i to me drži, iako sam veoma puno na putu. Prije nekoliko sedmica sam završio jedan odličan party tokom posljednjeg Sonar Festivala. Mislim da je bilo oko 8000 posjetilacatokom moga nastupa i bilo je fenomenalno.

Omar: Tvoja dva izdanja se veoma puno razlikuju. Kada ih sada usporediš po čemu se oni razlikuju jedan od drugoga?

Ben Mono: S mojim prvim izdanjem ("Dual" - Compost Records) imao sam želju i ideju da napravim nešto sasvim drugačije od onoga što se slušalo ili tražilo na plesnim podijumima. Bio sam okupiran činjenicom da nekoristim isključivo samo jedan loop, koji bi tjerao na ples. I mislim da sam uspio u tome. Posljednji album "Hit The Bit" je više orijentisan prema ostavštini iz osamdesetih, prije svega synth-pop. Mislim da sam uspio da spojim taj zvuk s modernom tehnikomdanašnjice.

Omar: To je primjećeno po samom nazivu albuma "Hit The Beat". Na njemu si predstavio jedan potpuno novi zvuk, koji si nazvao "Bit-Hop". Šta se krije iza bit-hop zvuka i kakva mu je budućnost?

Ben Mono: Samo sam htio da napravim svoju, vlastitu, verziju hip hopa. Uvijek sam volio rap muziku i kulturu, ali nekako sada osjećam da je cijeli pokret pao u jednu malu krizu. Nadam se da će bit-hop postaviti neke nove standarde i da će inspiraciju pronaći umjetnici koji se baveelektro muzikom ili neki novi b-boys u budućnosti.

Omar: Nekoliko novih albuma ove godine se vratilo zvuku iz osamdesetih, kao što je slučaj s novim albumom Armand Van Heldena. Ono što sam primjetio tokom slušanja tvoga albuma, jeste da ima "feeling" osamdesetih. Kakav je tvoj stav o tome?

Ben Mono: Ono što je evidentno jeste da su osamdesete bile veoma inovantne godine što se tiče muzike. Mislim da organic zvuk i njegovo današnje korištenje su dobra stvar i bilo bi dobro više ih koristiti. Mislim da su današnje produkcije veoma suhe, vjerovatno iz razloga korištenje veoma puno efekata, što nije bilo slučaj s zvukom osamdesetih. Naravno da je današnja produkcija mnogo bolja, na mnogo većem nivou, ali je to ujedno i razlog zašto većina produkcija zvuči isto. Moj cilj je bio da napravim nešto po čemu će se moj zvuk prepoznati, pokušaj da napravim nešto specijalno.

Omar: Prije nekog vremena si se preselio iz Minhena u Berlin. Šta je razlog tako naglog i dalekog preseljenja? U Minhenu je sjedištet voje diskografske kuće "Compost Records".

Ben Mono: Prije svega, Minhen je predivno mjesto za živiti. Ali nekako sam osjećao da je vrijeme da otkrijem neke nove teritorije. Nekako me je bilo strah da postati lijen, ako ostanem u Minhenu. U Berlinu sam, za doručak, upoznao Data MC-a, dok navečer bio s Daniel Bestom (Jazzanova op.a). Preko cijelog vikenda smo bili vani, lutajući kroz nebrojene klubove po Berlinu. Život je kratakd a bih čuvao energiju.

Omar: Prema tvome mišljenju u kojem će se pravcu kretati elektronska muzika? Koliko vidim čisti rock zvuk se uveliko vraća na scenu.

Ben Mono: Lično mislim da su u elektronici uvijek postojala dva paralelna pravca. Jedan umjereniji, s nekin down/chill tempom i jedan koji je lomio plesnim podijumima. U prošlosti smo imali NuJazz koji je išao paralelno s techno zvukom, house paralelno s electro iuvijek su tu bile gitare prisutne.

Omar: Primjećeno je da u posljednjim godinama mnogi festivali se okreću rock zvuku. Mislim da je Sonar ostao jedan od rijetkih koji je baziran isključivo na elektronskoj muzici. Šta će se desiti sDJ's, da li je vrijeme za manje prostore, intimnije atmosfere?

Ben Mono: Ja, lično, nemam osjećaj da je booking za DJ's manji sada, nego prije. Mislim da DJ-vi sada moraju jače da rade na produkciji kako bi proizveli što bolji i kvalitetniji zvuk. Mislim da jesemi-live DJ set sada pravo dobra ideja.

Omar: Za kraj, možemo li dobiti tvoj posljedni Top Ten?

Ben Mono:

1. Moulinex: Breakchops - unreleased?
2. Golden Bug: Barbie's Back - Gomma?
3. Mr. Oizo: Patrick 122 (extended Saxophone edit) - Ed Banger?
4. Ben Mono feat. Capitol A: Beatbox (Jesse Rose rmx) - Compost?
5. Justin Timberlake: Our Love (xxxchange edit) - Money Studies?
6. MIMS vs. DJ Funk and Justice: This is Why I Juke (Flufftronix edit)
7. Bassnectar feat. Kristina Maria: Yo (Speaker Junks Jackin' Brazilian Rave remix) - Om Records?
8. Mesak: Popkumm - Flogsta Danshall?
9. Sticky Figures: Slim Pickings (Ben Mono remix) - Future Classic?
10. Dadalife: Vote Yes - white

Više informacija:
www.compost-records.com / www.ben-mono.de


Autor:
Omar Kudovic, Konjic, BiH
kudovic@gmail.com
www.urban-bug.ba







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -