Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MIZAR
Biografija


MIZAR
Biografija

Grupa Mizar, na arapskom, zvijezda-vodilja koja pomaze putnicima da se ne izgube dok prelaze pustinju, osvovana je 1983. u Skopju. Tada su Mizar cinili Gorazd Capovski (gitara), Risto Vrtev (vokal), Ilija Stojanovski (bas) i Panta Dzambazovski (bubnjevi). Od 1985. godine, na mjesto pjevaca dolazi Goran Tanevski, a svoj novi period nazivaju Mizar-drugo otkrovenje. Risto Vrtev osniva novu grupu pod imenom Arhangel. Mizar stvaraju muziku zasnovanu na staroslovenskim napjevima, makedonskom folkloru, vitantijskoj tradiciji i tamnom zvuku. Zatim snimaju nekoliko demo-pjesama i krecu na jugoslovensku turneju sa bendovima Laibach i Disciplina Kicme, te nastupaju na "YURM"- u i subotickom festivalu.

Debi-album "Mizar" izlazi 1988. godine za mariborski "Helidon". Producent albuma je Goran Lisica-Fox. Na prvoj strani albuma nalaze se brze i krace pjesme dark-rock zvuka gdje se izdvajaju hit "Devojka Od Bronza" i "Dozdot", dok se na drugoj strani naleze sporije, atmosfericne pjesme s naglasenim etno elementima gdje briljiraju "Gadot E Nem" za koju Mizar snimaju svoj prvi video spot i obrada mozda najpoznatije makedonske pjesme svih vremena "Zajdi, zajdi jasno sonce" pod nazivom "Zlatno Sonce". Mizar ubrzo postaju jedna od najvecih koncertnih atrakcija u bivsoj Jugoslaviji puneci dvorane od Skopja do Ljubljane i svirajuci na mnogim festivalima. Godine 1991. slijedi drugi album, "????? Dreams" na kojem se nalaze neobicna obrada "Sweet Dreams" grupe Eurythmics, obrada tradicionalne pjesme "1762 leto", "Glas" za koju je kasnije snimljen video spot i pjesma "Dom" Riste Vrteva (prvog pjevaca Mizara). Nakon snimanja albuma, bend napusta pjevac Goran Tanevski, a na njegovo mjesto dolazi pjevacica Nora. Krajem 1991. grupa prestaje sa radom. Tanevski se posvecuje organizaciji koncerata, a Capovski odlazi u Australiju gdje 1993. osniva novu grupu pod nazivom Kismet kao svojevrsni nastavak Mizara.

Nakon nekoliko objavljenih albuma za australsku i američku diskografsku kuću, Capovski se 1999. vraća u Makedoniju i nastavlja radit sa Kismetom. 2001. izlazi album "Tribute To Mizar" (2001. Avalon) na kojem su pjesme Mizara obradili makedonski bendovi.

2002. godine radja se ideja o ponovnom okupjanju benda radi spektakularnog oprostajnog nastupa te se oni pojavljuju pod nazivom Mizar-trece otkrovenje, pri cemu se okupljaju svi muzicari koji su u razlicitim fazama radili u grupi. Ponovno okupljanje pocetkom 2003. rezultira objavljivanjem novog singla - video spota "Pocesna strelba", sa Goranom Trajkovskim na vokalu, koji u vrlo kratkom periodu rusi sve rekorde popularnosti i biva proglasen za najbolju makedonsku pjesmu nastalu nakon raspada SFRJ. Iste godine je Lithium Records objavio reizdanja prva dva albuma Mizara, dopunjujuci ih prethodno neobjavljenim demo i koncertnim snimcima. Nakon vrlo uspjesnog koncerta u Skopju, Mizar obilazi i ostale gradove bivse Jugoslavije te ucestvuje na novosadskom Exitu gdje ih je publika s odusevljenjem docekala, a Mizaru to dalo podsticaj za nastavak rada.

Treci album - "Kobna ubavina - Terrible Beauty Is Born" - sniman je od sijecnja do lipnja 2003. u studiju Tralala pod producentskom palicom Gorazda Capovskog i Gorana Trajkoskog, a masteriran u ljubljanskom Metrou od strane Janeza Krizaja i objavljen 2004. za Dallas Records. Sa albuma su skinuta jos dva singla – video spota "Vo Mojot Son" i "Juda". U Hrvatskoj je Mizar 2005. zapoceo promocionalnu turneju koja je zapocela s ljetnom Jadranskom turnejom na pulskom festivalu "Viva La Pola! 2005". nakon cega su slijedili Zadar, Split, Dubrovnik... dok ce krajem listopada 2005. Mizar obici Zagreb, Osijek, Rijeku, Ljubljanu...

www.mizar.com.mk

Kontakt za Hrvatsku:
Tomi Edvard Sega
tomisega@yahoo.com
098 19 48 253
Promo materijali i intervjui:
Sanjin Djukic (Dallas Records)
sanjin.djukic@dallas.hr
01 37 69 162Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -