Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2004

Š A J E T A
"BLUES BERAČA ŠPARUGA"
Aquarius Records, Zagreb, reizdanje 2004.

U vrijeme kada je Hrvatsku pogodila munja nazvana "Blues berača šparuga" i publici ponudila nadahnutu kombinaciju duhovite čakavštine, pop-rock stilizacija, te zaraznih melodija, <ča val> je bio jedva nešto više od medijske doskočice. Točnije, žanrovski pregradak s diskografskim pokrićem tek u <fenomenu> Vitasovićevog debuta "Gušti su gušti", istarskim <štalama> Gustafa, te povremenim eskapadama one and only Francija Blaškovića i Gori ussi Winnettou.

"Blues berača šparuga" i njegovi udarni brojevi poput skladbe "Lovranske črešnje" - laganice koja je Šaji priskrbila trajnu naklonost ženske publike - u hipu su naime prihvaćeni kao istoznačnica za uzlet, šarm i moć <ča vala> koji se, već godinu kasnije, osnažen Gustafima pretvorio u moćni plimni val. Nimalo slučajno. Naime, prostor između <populističkog> Vitasovića i lucidnog kantautora Blaškovića, pokazao se idealnim staništem za Šajetu. Konačno, s rukopisom Livia Morosina, autora Vitasovićevih hitova, Dražen Turina Šajo dijelio je istu sklonost za pitke pop melodije i leksiku <bazičnog> rock and rolla. Naslovna tema Šajetinog prvijenca je, naime, bila rasni blues sročen po svim zakonima <dvanaestice>. Pa će ovaj broj sročen u slavu lokalne <namirnice>, najbolja je skladba na gastronomsku temu poslije "Texas Cooking" Guya Clarka ili Dediceve "Pravilne ishrane".

"Kus mojega raja" i "Zbog nje i za nju" prave su klasične rock balade, a "Trava doma mog" reggae, ali i himnički broj za publiku sklonu <joint-aventureu>. "Lovranske črešnje" je emocijama natopljena laganica poput Jaggerove "Angie", "Porka mizerija" funk s reperskim umetkom iliti Šajinom <parlatinom> a "Moji koraki" broj na tragu pop-rock stilizacija i U2... Duhoviti pak tekstovi u dijalektu čiji je zaštitni znak urnebesna "Trava doma mog", ali i posve neuobičajene slike u gotovom svakoj skladbi zaklamane uz pitke pop melodije i iskazane govorom <po domaću>, Šaju su predstavile kao bliskog rođaka Francija Blaškovića.

Treći sastojak koji je presudno odredio nastupni album bio je utjecaj Đorđa Balaševića čvrsto srastao sa Šajinim osobnim nadahnućima i domaćim istrijanskim uzorima. Skladba "Ove besedi" i njen emocionalan tekst zacijelo je ogledni primjerak posvojenih balaševićevskih ljubavnih tema koje su, unatoč atmosferi <za rezanje vena>, cijepljene protiv jeftine patetike i cendravosti. Istim balaševićevskim tragom Šajo je išao i u jednoj od najboljih skladbi, ne samo albuma već cijele karijere: "Lovranjske črešnje", ali i brojevima-doskočicama folk rock timbra poput zaključne "Leteće Barbare".

Imaginarni soundtrack <filma koji se vrtio samo u glavama glazbenika koji su ga snimili>, "Blues berača šparuga" i osam godina nakon objavljivanja izvornika, ostaje reprezentativan zgoditak <ča vala> devedesetih u njegovom formativnom razdoblju, ali i najbolji komad Šajine diskografije. Stoga, bez imalo dvojenja ponovno stavljam svoj potpis pod navode koje sam prije punih osam godina zapisao u Feral Tribuneu proglašavajući Šajetin prvijenac jednim od favorita tadašnje sezone: <... Put od anonimnosti do nasljednika Vitasovića ili metafore <ča vala> za najširu publiku, Šajeta je prevalila u hipu zahvaljujući zanimljivom debutu obdarenom zgodnim kombinacijama bluesa, tvrdih poskočica, folk rocka i ispovjedanjem evanđelja po Blaškoviću i Morosinu...>.

Vengo coj, kazao bi <osmi povjerenik> Renato Baretić!

Zlatko GALL

U razmjerno kratkome roku, udarni trojac čakavskoga pop-izričaja (Alen Vitasović iz Orbanica, Gustafi iz Vodnjana i Šajeta iz Opatije) realizirao je svoje druge albume. Alen Vitasović stavio je točku na "i" iznimno uspješne festivalske sezone kompilacijom festivalskih uspješnica i prigodnim live-dodatkom, Gustafi su proširili vidike najboljim albumom 1995. "Zarad tebe", a Šajeta je, zapravo, drugim albumom tek zakoračila izvan čakavskoga govornog područja. Nastupni album, "Čestitke i aplauzi", jedno od najuvjerljivijih pop-izdanja u 1994. realiziran je samo na kasetnom formatu i distribuiran uglavnom na području Istre i Kvarnera, pa nije imao daleki domet.

"Blues berača šparuga" prikazuje Šajetu u sasvim drukčijem svjetlu. Narodni pop-tribun Dražen Turina, lider banda, duhovite je stihosastavljačke pokušaje zabilježene na nastupnom albumu transformirao u izvanserijsku pjesničku radinost na "Bluesu berača šparuga" i tako, zapravo, dokazao svoj iznimni talent.

Dobar dio hrvatskoga zabavnoglazbenog korpusa temelji stihovlje na standardiziranim ljubavnim situacijama, variranima na stotine načina. Rijetki su oni koji uspijevaju pjesmom ispričati emotivnu priču, a od mladih autora to kontinuirano jedino uspijeva Gibonniju. Skladbama s "Bluesa berača šparuga", Dražen Turina otkriva visoki potencijal slaganja stihova, što je poduprto i odgovarajućom skladateljskom potporom. Glazba Šajete ne pruža ništa revolucionarno, ali izleti u klasičan rock 'n' roll, reggae, rap ili mainstream-pop savršeno odgovaraju stihovnom predlošku.

Sve to nadgrađeno je vrlo dobro odrađenom svirkom cijelog banda i do u tančine razradenom produkcijom hrvatskoga Richarda Claydermana Borisa Krainera. Kako bi sve bilo na mjestu, na albumu gostuju i specijalni gosti - Alen Vitasović (u pjesmi "Ona je sama") i Vesna Valenčić iz Battifiace (u pjesmi "Kus mojga raja").

Skretanje s pravca razuzdanih napitnica prema ozbiljnijem pop-izrazu vjerojatno će Šajeti (nekad su se zvali Šajeta & Capra d'Oro) oduzeti pokojeg istarskog fana, ali svakako je već sad promoviraju u nacionalnu zvijezdu. No bez obzira na zvjezdani status, "Blues berača šparuga" nameće se žestokom uvjerljivošču, što znači da u prvoj trećini 1996. nema dostojnog konkurenta za titulu albuma godine.  (Bojan Muščet, STIL magazin 1996.)

Veseli orkestar Šajeta & Capra D'Oro iz Opatije nakon Gustafa je vjerojatno najindikativniji sinonom za glazbenu "istrijansku štalu". Prpošne popijevke s duhovitim i darovitim tekstom realizirane na njihovu prvijencu iz 1994. "Čestitke i aplauzi" vrlo brzo stekle su status kulta u Istri, a njihovi mahniti koncerti postali su im trade mark. No osim lanjskoga gostovanja na nastupu Alena Vitasovića u "Lisinskom", domet toga kulta nije prešao Gorski kotar. Drugim albumom "Blues berača šparuga", situacija ce se stubokom promijeniti. Osim što su skratili ime, clanovi Šajete dali su materijal u ruke vrsnome producentu Borisu Kraineru. S iznimnim autorskim rukopisom Dražena Turine koji svaku pjesmu pretače u efektnu priču, od standardnih napitnica do intimnih pasaža, kakvi i dominiraju na albumu. Sve to rezultira izvrsnim albumom, koji dokazuje da su Gustafi i Alen Vitasović u pravu kad su odavno tvrdili da im je Šajeta omiljen band. (Bojan Muščet VJESNIK 1996.)

AQUARIUS RECORDS - UNIVERSAL MUSIC GROUP LICENSEE CROATIA 
Trakoščanska 38 - 10000 Zagreb - CROATIA - Phone: +385 1 30 40 716 - Fax: +385 1 30 40 710
radio@aquarius.hr  - www.aquarius-records.com  

POSJETITE NAŠ NOVI WEB SHOP www.cedeterija.hr  







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -