Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TEDI SPALATO
"Lipote gladan, ljubavi žedan"
Aquarius Records, Zagreb, Hrvatska

Lipote gladan, ljubavi žedan
Lito /s Marijanom Banom/
Kad zanime kapitani
Ti i ja /s Tamarom Obrovac/
Pofrajat ću život
Oblaci
Matere dvi /s Oliverom Dragojevićem/
Oštrokonđa
Borovi
Marinero
Patimenti
Kraj tvoje duše moje
Fado

Novi album Tedija Spalata "Lipote gladan, ljubavi žedan", ujedno je i prvo izdanje za diskografsku kuću Aquarius Records. Sama suradnja započela je objavljivanjem singla - pjesme "Lipote gladan, ljubavi žedan" s kojom je Tedi uz pratnju klape Teuta nastupio na prošlogodišnjem Festivalu dalmatinske šansone i osvojio prvu nagradu žirija, prvu nagradu publike i nagradu za tekst koju je napisao Branko Svilar. Dugoočekivani album Tedi je stvarao uz ponajbolje hrvatske glazbenike, a na tržištu je od 10.05.2005. godine, također, pod imenom "Lipote gladan, ljubavi žedan". Koncertna promocija albuma održana je u klubu Aquarius, 07.06.2005. godine.

TEDI SPALATO o albumu kaže: "Ovaj album me posebno veseli, jer zapravo objedinjuje sve moje glazbene afinitete tijekom svih godina mog bavljenja glazbom. Drugim riječima, nosi u sebi onu tradicionalnu dalmatinsku pjesmu od koje se ne odvajam i koja mi ostaje kao nekakav stup ili temelj mog glazbenog identiteta. Nešto praiskonsko što me vječno napaja i potiče. Zatim, naznake etno glazbe nečeg čime odiše ne samo naš povijesni i sadašnji lokalitet i etnos, nego i cijeli Mediteran koji objedinjuje vrlo slične kulture, mentalitet i temperament. I konačno, jazzy natruhe (naznake) ili utjecaji s kojima koketiram godinama.

S druge strane me neobično raduje i obvezuje suradnja sa mojim kolegama glazbenicima, koje izuzetno cijenim i uvažavam i koji su na našim glazbenim prostorima, ostavili i ostavljaju značajan glazbeni doprinos. Njihov utjecaj na ovom projektu je golem i daje mu jednu posebnost i težinu. Tu su Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Marijan Ban...

Važno je reči da je svaki glazbenik na ovom albumu mnogo doprinjeo zvuku. Također, svaki autor skladbe i stihova dao je svoje učešče na albumu. Da ne bih nekoga slučajno izostavio, sva su imena mojih dragih suradnika navedena na albumu.

Ispunjen sam radošću što je većina glazbenog tkiva uživo odsvirana, što stvara poseban ugođaj. Producent i aranžer Ante Gelo je inzistirao na tome, s obzirom da i sam kao vrstan umjetnik pripada takozvanoj "sviračkoj struji". Dakle, bitni su neki trenuci i emocije koje se dogode u zajedništvu muziciranja. Gelov stvaralački nemir, radoznalost i talent prisutni su u svakom trenutku na ovom albumu. Posebnu "farbu" albumu dali su gudači, njih šesnaest (mahom simfoničari) koji su raspisane partiture Ante Gela odsvirali pod dirigentskom palicom uvaženog i dragog maestra Alana Bjelinskog. U radu na vokalu i back vokalima posebno bi se zahvalio dragoj Ivani Husar, vrsnoj glazbenici istančanog sluha do perfekcije, koja mi je mnogo pomogla na snimanju. Ovaj materijal ima producentsku poveznicu (boju) između modernijeg i tradicionalnog glazbenog izričaja.

U tekstovima ima dosta arhaičnih izraza (pojmova koji se malo koriste), a zapravo su dio našeg jezika i poetske baštine. Te prekrasne naše stare riječi ili kako ih mi na moru zovemo "batude" potaknule su me da tekstopisce koji su ih izvadili iz paučine, s respektom promoviram na ovom albumu. Mislim, prije svega na Bruna Vučkovića, Branka Svilara i Olju Savičević. Tekstovi odišu vječnom tematikom (ljubav, duhovnost, more) te pitanjem smisla ovog našeg puta na Zemlji. Neke pjesme su nostalgične i tužne, ali svaka od njih na kraju nosi duboku poruku nade i vjere u život.

Album je i dizajnerski (Joško Bajić) oblikovan u tom nostalgičnom i romantičarskom tonu, ali zapravo svaki sudionik ovog albuma nosi u sebi te značajke. Svi su oni topli i dragi ljudi i glazbeni zanjesenjaci. Zahvaljujem diskografskoj kući Aquarius Records koja je poznavajući moj glazbeni ukus i senzibilitet, pratila ovaj projekt i daje mu veliku potporu (ljudsku i materijalnu). Jedan čovjek koji je u svakom trenutku toliko ljudski i profesionalno surađivao te svojim velikim glazbenim i producentskim iskustvom uvelike doprinio je Miro Vidović (glazbenik i vlasnik Morris studija).

Zahvaljujem svim svojim prijateljima i svojoj obitelji koji su me bodrili i podržavali u ovom projektu. Posebnu zahvalu upućujem dragoj Lidiji Samardžiji koja mi je u svakoj fazi stvaranja ovog albuma mnogo pomogla kao čovjek i prijatelj. Pozdravio bih i zahvalio se mojim dragim slušateljima, mojoj divnoj publici koja me uvijek podržavala i bodrila i zbog koje i stvaram. Dok god budem mogao ja ću joj se odužiti ljubavlju i pjesmom."

"LIPOTE GLADAN, LJUBAVI ŽEDAN" – novi album Tedija Spalata - potražite u svim boljim CD Shopovima te na web stranicama www.cedeterija.hr .

AQUARIUS RECORDS – UNIVERSAL MUSIC GROUP LICENSEE CROATIA
Trakošcanska 38 – 10000 Zagreb – CROATIA
PROMOCIJA:: Tel: +385 1 30 40 703 :: Fax: +385 1 30 40 710 :: e-mail: radio@aquarius.hr
VELEPRODAJA:: Tel: +385 1 309 1111 :: Fax: +385 1 30 40 720 :: e-mail: aquarius@aquarius.hr
www.aquarius-records.comDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -