Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

London sevdah
Biografija



London sevdah - Biografija

"London sevdah" poceo je sa radom u maju 2004. godine sa nastupom u londonskoj "Lambeth Palace" povodom skupa uticajnih ljudi vezanih za BiH. To je bio unikatan susret na kojem se po prvi put cula sevdah muzika u kraljevskoj palati u Londonu. Ovaj inicijalni nastup clanova "London sevdaha" dao je svim clanovima grupe elana za dalji rad i razvoj.

Ubrzo nakon nastupa u "Lambeth Palace", slijedio je rad na razvijanju detaljnog biznis plana za ovaj projekat. U roku od nekoliko mjeseci clanovi "London sevdaha" su dogovorili sve detalje o tome kako ce dalje da nastave sa radom na ovom projektu. Izmedju ostalog, tu su definisane i strategije za zajednicki rad, promociju, razvoj projekta i finansijsko odrzavanje grupe. Tokom rada na biznis planu, clanovi projekta su razvili i ekstenzivan repertoar od dvanaest izvornih bosansko-hercegovackih sevdalinki ukljucujuci hitove kao sto su "Tamburalo momce uz tamburu", "Moj dilbere kud se seces", "Ne klepeci nanulama" i "Zapjevala sojka ptica".

Nakon sest mjeseci postojanja doslo je vrijeme sa intenzivnijim radom na promociji "London sevdaha" i novo-razvijenog repertoara. Grupa je uskoro pocela sa daljnjim nastupima. Izmedju ostalog, jedan od nastupa ukljucio je odlazak u Norvesku, nedaleko od glavnog grada Osla, gdje je "London sevdah" nastupio na "5. tradicionalnom susretu Banjalucana" u toj regiji. Publika je bila odusevljena i jako zahvalna na posjeti "London sevdaha".

Na samom povratku u London, desila se jos jedna sansa za unikatan nastup. Ovaj put to je bio nastup na "Thames Festivalu", ispred oko hiljadu clanova publike iz citavog svijeta. Sama lokacija nastupa je i ovaj put bila od istorijskog znacaja. "Thames Festival" odrzao se ispred "Royal Festival Halla", londonskog centra za promociju muzike iz svijeta. "London sevdah" je na ovom nastupu dobio i pocasno mjesto i kompletirao ovaj festival na veoma unikatan nacin.

Dalji nastupi su slijedili odmah poslije. "Earl's Court Festival" je jos jedan festival na kojem se "London sevdah" predstavio. Odmah zatim, grupa je nastupila u "Salon Des Arts" (nastup koji je inicijalno bio odgodjen zbog teroristickih napada na London, ali koji je ponovo organizovan sedmicu dana kasnije, zbog velike potraznje slusatelja). Ovo je bio prvi "sjedi-pa-slusaj" tip koncerta "London sevdaha" organizovan povodom obiljezavanja 10 godina od masakra u Srebrenici. Izbor sevdalinki na ovom kocertu je bio posebno tuzan i na kraju koncerta neki od clanova publike koja je brojala oko sedamdeset clanova su i plakali, dirnuti emotivnoscu nastupa, premda nisu mogli razumijeti tekstove pjesama.

"London sevdah" vec sada se spominje na raznim stranicama kao dio "istorije bosansko-hercegovacke kulture". Kao primjer se moze uzeti i premijerna Internet stranica Bosna Folk (www.bosnafolk.com) na kojoj se nastup "London sevdaha" u "Lambeth Palace" spominje kao istorijski momenat za istoriju Bosne i Hercegovine. Dalji rad na marketingu "London sevdaha" odvija se vecinom putem Interneta, gdje je "London sevdah" vec postao dominantna sila.

"London sevdah" sada rankira prvi na MSN trazilici i peti na Googleu, ukoliko se trazi rijec "sevdah". Ova cinjenica omogucava projektu vecu vidljivost" sirom svijeta. "London sevdah" Internet sajt (www.londonsevdah.com) je regularno doradjivan i sve vise i vise postaje informativni centar za sevdah dogadjanja u Londonu i svijetu. Na njemu ce se uskoro naci i prvi snimljeni zapisi rada "London sevdah! grupe, koja sada tezi ka snjimanju svoga prvog singlea, a da to zatim proprati i albumom sevdalinki.

Buducnost "London sevdaha" izgleda jako svijetla. Grupa ce da nastavi sa radom u septembru 2005. godine sa daljim nastupima i snimanjem, kao i promocijom i aplikacijama za fondove (donacije od strane britanskih drzavnih organizacija kao sto su "Arts Council", "Heritage Lottery Fund" i "Awards For All"). Takodje, cilj je sada da se "London sevdah" poveze sa sto vecim brojem partnera na regularnoj bazi, sa ciljem zajednicke promocije aktivnosti, postojanja i rada svih slicnih grupa. "London sevdah" ce uskoro biti i "obrazovni projekat", koji ce praviti turneje vrtica u Londonu gdje ce clanovi grupe kroz muziku obrazovati engleske malisane o tome sta je sevdah, Bosna i Hercegovina i kako zvuci sevdalinka.

Kontakti:

Mirza Basic BSc, MSc
Managing Director, Rise Consulting Ltd.
07904 052 416 / 0207 735 8478
www.riseconsulting.net
www.londonsevdah.com
mirza@riseconsulting.net








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -