Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Senka i Zafir
Ja i moja senka


Tekst za album Senke i Zafira: "Ja i moja senka
(PGP RTS, Beograd, SCG)

Kad su se one ledene ruske zime, sredinom sezdesetih proslog veka, na gostovanju po tadasnjem SSSR-u, njih dvoje sreli i dozivotno udruzili, Senka Veletanlic i Zafir Hadzimanov, solisticki su vec bili dosegli sam vrh jugoslovenske muzicke-estradne scene. Oboje su se, takodjer, sa lepim uspehom vec oprobali i na filmu i u pozoristu. Ovencani nagradama na festivalima u nas, ali i u svetu, suvereno su osvajali i publiku i kritiku svojim izvanrednim interpretacijama. Svako u svom stilu i svom maniru.

Senka je tanano sencila i neprikosnoveno i originalno gajila jazz i pop baladu. Sva od mere i ukusa, svilenim glasom je umela da oku i srcu izmami suzu radosnicu. Zafir je jednostavno vladao scenom, stihom i muzikom njemu bliskih sansona i songova, a u svojim najskrivenijim damarima negovao pozlaceno nasledje predaka i vesto ga poklanjao istinskim znalcima lepe pesme. Naoko dva razlicita prilaza muzici, dva smera, dva sveta, ali "zivot je cudo" (a tek ljubav!), te se eto dogodilo da se dve silne suprotnosti mogu i hoce da se sliju u pesmu poput dva bistra potoka i da je u jednom dahu ponesu do mora umetnosti.

Tesko je, mozda i nemoguce, bezmalo 40 godina njihovog zajednickog rada prikazati do tancina jednim kompilacijskim albumom, ali ovih 20 pesama – nagovestaja, ipak dokazuju da su Senka i Zafir, pored nesumnjivog solistickog pevackog dara i umeca, kao tandem ispostovali svoje uzuse koje duetski nastup i vokaliza zahtevaju. Izbegli su zamke u koje upadaju solo pevaci. Ne namecu se i ne nadmecu se bespotrebno. Slusaju jedno drugo i misle istu misao koja se peva. Recju - "disu kao jedno". To su pokazali jos daleke 1967. godine na svom prvom zajednickom recitalu kojim su otvorili Scenu u podrumu "Ateljea 212" - "Ovaj divni dans", stihovi Duska Radovica, pomno gajili i cuvali u njihovim brojnim zajednickim poduhvatima poput TV programa "Buket sansona", "Buket iz mjuzikla" ("Dal' me volis"), "Jai moja senka" (bio je to prvi TV sou u boji na beogradskoj televiziji), a konacno dokazali svojim autorskim koncertima (igrokazima) na stihove iz prvih knjiga Zafira Hadzimanova - "Sansone na papiru" i "Pas pevacica", za koje su muziku, pored autora, pisali vrsni majstori - Vojkan Borisavljevic, Aleksandar Ilic, Zoran Simjanovic, Gabor Lendjel… ("Zito moje", "Hodocasce", "Zivot je balalajka"). Potvrdili su to sijaset puta i u izvodjenju tzv. primenjenih festivalskih pesama ("Beograd stari bekrija" - sa Beogradskog proleca, "Golubice" - prva nagrada na festivalu u Zagrebu 1981. godine, "Ljubi me i glavata gore", "Pesma ljude voli", "Hajde da se igramo, mala" - sa festivala u Opatiji, "Pesma o bratstvu i jedinstvu" - Split…). Recju, u svim zanrovima i na svim zadacima su svoji, autenticni, nepotkupljivi.

U svega tri pesme imamo priliku da sa Senkom i Zafirom cujemo glas njihove i nase Bisere Veletanlic. To naprosto zvuci horski! Da, upavo tako! Ako su Senka i Zafir cesto osvajali titulu najdueta u nasoj jugodomovini, sa Biserom su mogli da osvoje svet. Ali u okolnostima kada pravi pevaci godinama nisu mogli ni da pridju PGP RTS od turbo - mafio - nacio - sund eskadrona, ljudski je da se radujemo i uzivamo u ovom malom - velikom audio poklonu Senke i Zafira.

Redakcija zabavne muzike PGP RTS.

Vezani link: Zafir Hadzimanov - Muzicki Curriculum Vitae








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -