Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

fROOTS & EVACIC
Chardas blues


fROOTS & EVACIC
Interview

fROOTS, kao jedan od najcjenjenijih svjetskih magazina o glazbi koji izlazi kao dvomjesecnik, u svom posljednjem broju donosi intervju sa osebujnim etno glazbenikom iz Hrvatske - Miroslavom Evacicem i njegovom suprugom Gordanom. Slijedi isjecak iz ekskluzivnog intervjua kojeg su oni dali uredniku Ian Andersonu na ovogodisnjem etnoambijent festivalu odrzanom u Solinu.

Ian Anderson sreo je Miroslava Evacica na proslogodisnjoj proslavi Nove godine u Samoboru, na privatnom druzenju etno glazbenika prilikom kojeg je njegova supruga Gordana svirala cimbale, a Miroslav je bio gitarist. Odmah mu se svidjela, izmedju ostalih, njihova svirka nakon cega su mu dali svoja dotadasnja dva CD uratka "Chardas blues" iz 2003. godine i mini album "Esencijalno". Nekoliko mjeseci kasnije, fROOTS citatelji su mogli procitati popis pjesama koje urednistvo ovog svjetskog magazina preporucuje za slusanje, a na listi se nasla i pjesma "Az a Szep" sa "Chardas bluesa".

"U pocetku to su bili Beatlesi, mislim da sam imao oko sedam godina kad sam ih cuo, a kada sam imao deset, cuo sam za Jimi Hendrixa i tad sam odlucio da cu svirati gitaru", prisjeca se Miroslav svojih glazbenih uzora. "Moji prijatelji svirali su u lokalnom folklornom drustvu, a ja sam im se pridruzio svirajuci tamburu bugariju. U drugim bendovima smo istodobno svirali blues. U to vrijeme, kasnih osamdesetih, dok je jos postojala Jugoslavija, na ovim prostorima je bilo par bendova koji su kombinirali rock elemente sa folklorom. Stoga su na mene jako utjecali Leb i Sol, R. M. Tocak iz Makedonije i neki drugi. Posto smo mi iz sjeverne Hrvatske svirali smo tradicionalne pjesme s mnogo instrumentala. Bend smo nazvali Scukin Berek i dan danas djelujemo". Gordana je dosla u bend nekoliko godina kasnije u dobi kad je imala 16 godina, te dalje i sama nastavlja: "U pocetku sam svirala tamburu bugariju. Malo po malo, poceli smo razgovarati o cimbalu, tom starohrvatskom instrumentu. U to vrijeme, ranih devedesetih zbilja nije bilo lako naci cimbale na ovim prostorima. Na velikim cimbalama imate puno vise mogucnosti kontrole tona i upravo se to cuje na pjesmi "Az a Szep" koja je i najistaknutija na ovom albumu", prica ova osebujna glazbenica i poblize nam opisuje cimbale kao instrument vrijedan postovanja.

U medjuvremenu Miroslav producira i snimke starijih glazbenika iz Podravine, pa nastavlja: "Na mene je jako utjecao Blaz Lenger, legenda ove regije i starac koji je jako zasluzan za mnoge promjene u glazbi Podravine". U to vrijeme, kasnih devedesetih, bilo je dosta rivalstva medju mladima koji su svirali cimbale, ali je nedostajalo violinista, stoga on voli reci da su violinisti kao blues slide gitaristi. Tada je doslo do ideje da te dvije komponente spoje zajedno. "U Podravini pjesme zvuce dosta tuzno jer violine zvuce vise kao slide, ali u Slavoniji vise slice na Chicago Blues gdje je i inace zivot dinamicniji nego li je to u Podravini", slikovito zakljucuju u svojem stilu.

Od sutra u prodaji Chardas blues!
I mi preporucujemo kao i Anderson: - Svakako preslusati!!!

Navodimo i link sa tekstovima iz fROOTS-a te u attachmentu originalan tekst:
www.frootsmag.com/content/issue

Prilog.

Drazen Buhin, Zagreb, Hrvatska
drazen.buhin@hgu.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -