Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DOMOROCI U DŽUNGLI OD BETONA ILI
INSTANT ZABAVA OD KOJE JEDNOM MORA POZLITI
Osvrt iz radijske emisije Rock Files

DOMOROCI U DŽUNGLI OD BETONA ILI
INSTANT ZABAVA OD KOJE JEDNOM MORA POZLITI

Moram biti iskren da nisam bio na posljednjem koncertu beogradskog rock sastava Van Gogh kada su nastupali ovdje u Tuzli. Bio sam zato prošli put, prije nekih godinu dana. Cini mi se da su nastupali u skoro isto vrijeme, negdje uoci Valentinova. Veliki majstori scene znaju napraviti dobru atmosferu i zapaliti publiku dobrom svirkom i stageom. I mnogi novi klinci koji sanjaju napraviti grupu ili je vec imaju, sviraju u podrumu odabiruci svoje uzore upravo po onome što veliki momci sviraju. U malim sredinama ti neki novi klinci rijetko ce vidjeti neku veliku glazbenu atrakciju. Zato se skupljaju novci kako bi se otputovalo u mnogo vece gradove i tamo pogledao jedan veliki i pravi bend.

Eto kad odvrtim film unazad, zapitam se, tko je to toliko veliki došao u naš grad. Osim Hladnog Piva, Van Gogha, Osvajaca i tako nekih grupa koje su prije godinu-dvije došle ovamo, možda slucajno zalutali i upali u ovaj naš kontejnersko * koncertni raj, nije došao nijedan super bend zapadno europskog kalibra. Tuzla još uvijek važi za jedan od progresivnijih centara glazbenih zbivanja u BiH, naravno, ne gledajuci na glavni grad naše zemlje. U Sarajevu ce svirati svatko živ jer je to glavni grad i ako ništa drugo, grupa koja dodje svirati u taj grad pomalo ce izigravati i turiste.

Rekao sam - ni sam ne znam u kojoj epizodi Rock Filesa, da cemo se kao s nekom vrstom nostalgije prisjecati nastupa irskog megapopularnog sastava U2, kao jednog od prvih koji se poslije godina mraka i onih ružnih zbivanja na našem tlu, odlucio doci i posjetiti nas, te nam pokazati najspektakularniji koncert ikad viden na ovim prostorima. A mnogi novi klinci ce zijevati u mnoštvo lampica, glamurozni light show i u podrumu sanjati svoje snove o tome kako ce i oni jednog dana bit slavni i poznati.

Žalosno je pricati o glazbenoj sceni BiH koju su zauzeli mnogi poznati i, pod navodnicima, renomirani glazbenici koji su do jucer bili moleri i obucari i pekari. I takvima se popunjavaju emisije na lokalnim radijskim i televizijskim postajama. Šteta što se takvima pruža apsolutna mogucnost da se pojave tamo gdje im stvarno nije mjesto. Za one ostale, po mnogima koji hodaju s uskim vidicima i zatamnjenim staklima, naravno, da nema mjesta. Nažalost, ta zatamnjena stakla su danas vec dosegle visoki stupanj mrene na ocima, može se reci i sljepilo na glazbenu produktivnost, sadržaj i raznolikost, pa se u buducih deset godina ne možemo nadati bilo kakvom pomaku ka naprijed. Sve živi u sloganu da se ne zaboravi, da se ne zapostavi, da se njeguje tradicija i kultura koje nigdje nema. I dalje se redaju slogani kako nam je potrebno jedna vrsta glazbe, pa za neke od nas nema mjesta u brodu koji pliva negdje. Nitko ne zna gdje. Važno je ploviti. I važno je da slavlje i zabava traje dok može bez obzira na posljedice. Pocet ce se razmišljati kada brod krene tonuti u morske dubine. Tako je to obicno kod nas. Dok se ne dogodi * ništa se ne poduzima.

Vjerujem da se vecina vas dobro zabavila tijekom vikenda i da se uživali u blagodatima raznih lokala koji su vam pružili po njima najbolji oblik instant vikend zabave. Nije bitno da li se vrti velika svota novca. Za to se zanimaju samo vlasnici. Kako je zima, lokali su puni mladeži koja žudi za instant zabavom. U ovo moderno vrijeme, naravno da je sve instant. Kao iz vrecice, istresi sadržaj u vodu, zamuti kašikom i pusti da prokljuca. Ako ekplodira, nije bitno, lako je nabaviti novi lonac. Ili se sve to nudi na dohvat ruke kao kucna dostava.

Ne znam koliko je vas zapazilo neke od likova koji u cijeloj gužvi i masi dobronamjernika, ipak, pretjeruju u zabavi. Svatko ima svoj nacin zabave i želi se zabaviti na najbolji nacin. Ali rijec zabava neki su pogrešno shvatili, ili im nitko nije pokazao što je zabava znaci, kako izgleda te razlucio im pojmove i razlike. Samo cu na brzinu predstaviti sliku takvih likova koji se navodno zabavljaju. Jedan takav, recimo da se našao u nekoj od diskoteka gdje je sve šareno i svijetla lete na sve strane. Tu, naravno, ima pica, djevojaka, drugih muškaraca * starijih i mladjih, ali i neke glazbe, dobre ili loše, nije bitno, adrenalina, znoja, parfema i svega ostaloga. Zabava za tog jednog od likova zna biti takva da kad kraj njega prodje ženska osoba, on je taj koji se okrene za njom izvaljenih ociju i jezika do poda, a iz njega se otima rika lava, bivola ili slicne životinje s mocnim grlenim mogucnostima, pa se iz te rike prepoznaje sadržaj u vidu jedva artikulirane recenice: *Joooooj vidi ove, jest dobraaaaaa!". Ako se ništa slicno nije dogodilo, onda su takvi grlenici jako vicni u dokazivanju svojih grlenih mogucnosti da cak u vrhuncu svoje zabave, možda toliko napunjeni adrenalinom ili cime vec, nadglasavaju poprilicno glasnu glazbu iz respektabilnog ozvucenja u klubu ili diskoteci. Neki od likova mirno posmatraju potencijalne žrtve njihovog pražnjenja i tko zna kakvih psihickih poteškoca. Takvi likovi slabo kome daju mira, ne znaju za toleranciju i pristojnost, a uživaju ugrožavati privatnost i distancu. Nisam psiholog niti strucnjak za objašnjavanje socioloških i asocioloških pojava, ali se moram osvrnuti na takve prizore od kojih se zabava pretvara u ružni dogadaj i loše raspoloženje. Takvim likovima se ne daju objašnjavati nikakvi detalji. Nismo mi krivi što smo jedna od najzatvorenijih zemalja Europe i Balkana i što nam treba viza u 164 države ove planete. Nismo krivi što smo na visokoj ljestvici neobrazovanosti, nepoznavanja mnogih osnova funkcioniranja društva, nedostatka pravne moci i još mnogo toga. Nabrajao bih do zore i do tada ne bih završio.

Ipak, koliko god sve ovo bilo tu gdje jeste, svi mi živimo rock n roll, htijeli to ili ne. U ovim okrnjenim i raspadnutim životima vlada sex, drugs and rock n roll. Još jucer mi je bilo svejedno, danas nije i ne mogu šutjeti. Možda bih šutio i možda ne bih ovako govorio da na pocetku ovog stoljeca rock nije prešao u toliku komercijalu da mi se cini kako ga nigdje nema. Kod nas izgleda kao jedna velika tabu tema, a u svijetu sex i rock revolucija su bili još u onom prošlom stoljecu. Mi se još patimo i s jednim i s drugim zahvaljujuci nekim likovima po kojima bi bilo moguce snimiti veliki broj filmova. Redatelj koji se naj taj nacin obogatio i u svijetu postao popularan je Kusturica koji sada svira s No Smoking Orchestra, ciji je frontman Nele Karajlic. Oni po svijetu ubiru plodove na osnovu vec dokazane, ne samo naše nego ovobalkanske primitivnosti koja se pruža daleko i svoje je korjenje zabila duboko u trošnu i blatnjavu radnicku zemlju crnicu. Zbog toga valjda i nece nitko od onih velikih grupa doci ovamo i pokazati klincima kako se u stvari svira i rade pravi koncerti. Valjda nas zbog toga izbjegavaju. Možda zbog kojekakvih likova kojih je sve više, pojavljuju se kao neizbježna masa koja pravi stampedo da ona manjina koja je koliko toliko pri sebi ipak se nadje pod njihovim stopalima. I tko zna koliko vremena i ja i vi dragi moji slušatelji možemo tražiti razloge što smo zakopani u utrobi podzemlja i s površine slušamo zluradi podmukli smijeh lica koja ne vidimo. Postoji samo nada da cemo nekad, ja se nadam u skorijoj buducnosti, skinuti povez s ociju, ugledati svjetlo i punim plucima udahnuti svježi zrak.


Autor:

Tomica Račić
solimozak@hotmail.com
Radio difuzija Soli (za Metal Mind)
M. Fizovica Fiska 15
75000 Tuzla
Bosnia & Herzegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h
www.radiosoli.ba


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -