Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Nikica Kalogjera
19.05.1930. - 27.01.2006.
(Zagreb, Hrvatska)

NIKICA KALOGJERA
Biografija

Nikica Kalogjera rodjen je 19. svibnja 1930. u Beogradu. Na Muzickoj akademiji u Zagrebu studirao je kompoziciju u klasi Frana Lhotke i dirigiranje u klasi Friedricha Zauna. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu. Od 1952. radio je kao pijanist u zabavnim ansamblima tadasnje Radiotelevizije Zagreb, a od 1954. i kao dirigent, aranzer, te urednik producent. Uz to je ravnao Plesnim orkestrom RTV Zagreb (1954. g.-1957 g.). U Glazbenoj proizvodnji RTZ-a sudjelovao je kao dirigent i aranžer (1957. g.), te sef dirigent Plesnog i Revijalnog orkestra Glazbene proizvodnje HRT-a (1992. g.). Kao skladatelj, dirigent, aranzer, pijanist i urednik producent djelovao je uglavnom na podrucju zabavne glazbe.

Osobite uspjehe biljezi u prvome desetljecu Splitskoga festivala zabavne glazbe. Pjesmama Maskare, Nima Splita do Splita, Veslaj, Moje suze i Nono, dobri moj nono skladateljski i aranzerski utjece na kasniju festivalsku produkciju. Nikica Kalogjera pisao je i za krapinski, te slavonske festivale, a u klapskom repertoaru poznate su njegove pjesme Vratija se Sime, Cakule, Ludo more i mnoge druge. Zapamcene ce ostati i njegove pjesme posvecene Splitu, Zagrebu i Ljubljani - Nima Splita do Splita, Serbus Zagreb i Ljubljanski zvon. Prvu je plocu snimio za Jugoton (1952. g.) s Ivom Robicem, s kojim je suradjivao jos gotovo pola stoljeca. Pjesme Nikice Kalogjere pjevale su najveca imena hrvatske glazbene scene - Ljupka Dimitrovska, Tereza Kesovija, Ivica Serfezi i mnogi drugi. Mnogobrojne skladbe prepjevane su na gotovo sve strane jezike, a vise od 500 pjesama objavile su i neke inozemne diskografske kuce.

Pisao je i glazbu za radio i TV igre, filmove (Kapetan Mikula Mali, Put u raj...) i kazaliste (Balade Petrice Kerempuha). Bio je i direktor brojnih festivala, utemeljitelj Simfonijskog puhackog orkestra Hrvatske vojske, a organizirao je i prva snimanja crkvene, te domoljubne glazbe na HRT-u 1990. g. Deset godina bio je dirigent, aranzer i producent tradicionalnog koncerta Bozic u Ciboni. Bio je clan HDS-a, HGU-a i HUZIP-a. Dobitnik je mnogih priznanja na domacim festivalima, ali i trideset nagrada na medjunarodnim festivalima u Canessu, Riu de Janeiru, Tokiju, Dresdenu i drugima. Kalogjerina pjesma Cibu ciba koju je otpjevala njegova zivotna druzica Ljupka Dimitrovska prodana je 1970. g. u 23 europske zemlje i prepjevana je na 23 razlicita jezika. Zbog toga je na sajmu diskografije primio nagradu Champion de Midem. Osim brojnih inozemnih, primio je i brojna domaca priznanja - Nagradu za zivotno djelo HDS 1995. g., Nagradu za zivotno djelo na Splitskom festivalu zabavne glazbe 1996. g., kao i Porin za zivotno djelo 2001. g.

Croatia Records je 2002. g. objavila 50 najvecih hitova Nikice Kalogjere u box setu - Godine nisu vazne.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -