Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Grupa KONVOJ
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Grupa KONVOJ
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Grupa Konvoj egzistira od, slobodno se moze reci, daleke 1988. godine, kada je osvojila prvu nagradu na tada popularnom festivalu "Nove nade, nove snage". U tom periodu clanovi su bili: Hamo Salihbegovic - gitara, Muamer Djozo - bas, Mirsad Krupalija - bubnjevi, Davor Ebner - vokal, kasnije pjevac grupe "Regina". U prosjeku su imali clanovi grupe imali po cetrnaest godina, sto je govorilo o kakvom se potencijalu radi. Pred sami rat u BiH snima se debi album, ali zbog ratnih neprilika nikada nije ugledao svjetlo dana. U tom periodu vokal je bio Nedeljko Calija.

Bend je po pocetku ratnih desavanja u Sarajevu zamrznuo rad, da bi 1993. godine Hamo i Djozo pozvali Samira Bajraktarevica - bubnjevi i Nedzada Merdzanovica - vokal da sviraju u unplugged verziji (u nedostatku elektricne energije). I pored veoma teskih uslova za zivot, a kamoli za rock koncerte, grupa je u uskim krugovima ostavljala upecatljiv dojam, a narocito javnim nastupima. U tom periodu bend cine Hamo: Djozo, Necko, Damir Arslanagic - klavijature i Almir Copra - bubnjevi.

U novembru 1995. godine, bend ulazi u studio Muzicke produkcije 99 gdje i zavrsava album prvijenac "Sa vremenom". Nakon toga slijedi poziv Nevladine organizacije "AMBASADA LOKALNE DEMOKRATIJE" u Barcelonu, na pop-rock festival koji je grupa "Konvoj" i otvorila. Po dogovorenom protokolu, bend je upoznao zvijezdu svjetskih razmjera - lidera grupe "Talking Heads", Mr. David Byrnea, koji je bio specijalni gost i ujedno voditelj festivala. Po povratku iz Spanije, u goste Sarajevu je pozvana rock grupa "Los Rebeldes" da zajedno sa grupom "Konvoj" odrze koncert u sali "SLOGA".

Album "Sa vremenom", na trzistu se pojavljuje pocetkom 1997. godine, a izdavac je "In Takt". Promocija je odrzana u Sarajevu, u "CDA".

U proljece 1997. godine, grupa Konvoj organizuje prvu veliku poslijeratnu turneju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Turnejom je bilo obuhvaceno sedamnaest gradova, a glavni pokrovitelj je bila firma Coca-Cola Amatil Sarajevo. U tom periodu bend je cvrsto drzao prva mjesta na skoro svim top listama, a kao nagradu za to je dobilo i avazovog "Zlatnog zmaja" za hit godine, pjesmu "U Tvojim Ocima" i za doprinos u afirmaciji BiH pop-rock scene.

U januaru 1998. godine, snima se drugi album, "Bez Razlike", u studiju Muzickog centra Pavaroti. Konvoj je prvi bend koji snima u Muzickom centru Pavarotti. Izdavac tog albuma je "Kapa Music".

Poslije drugog albuma, od dotadasnje postavke benda, ostaju Hamo i Necko, i u periodu ljeto / jesen 1999. godine, snimaju treci album - "Varijante i Dumine", u studiju Adija Lukovca i "Ornamenata". Izdavac albuma je zagrebacki "Dancing Bear". Za zive nastupe, postojecim clanovima grupe se prikljucuju: Samir Bajraktarevic Bajci (bubnjevi) i Haris Varajic (bass gitara). Promocija albuma "Varijante i Dumine" odrzana je 10.04.2000. godine u prostorijama kina "Meeting point". Promotivni koncert se desio 2000. godine na ljetnoj sceni "The Stage". 2000. godine, grupa Konvoj nastupa na festivalu u Budvi.

2001. godine, grupa Konvoj je odrzala zajednicki koncert sa grupom Erogene Zone u sali "SLOGA". Nakon albuma "Varijante i Dumine", slijedi pauza od cetiri godine. Za to vrijeme Necko i Hamo su se bavili izradom autorskih radijskih jinglova, muzikom za TV, pozoriste itd., te izgradili vlastiti muzicki studio pod nazivom "Antika" u kojem su snimili i njihov novi album - "Pun Mjesec".

Album "Pun Mjesec" se pojavio na trzisu pred sami kraj 2004. godine i to u izdanju produkcijske kuce "Hayat Production". Promocija je odrzana u "The club"-u, 26.12.2004. godine. Na ovom album postavu grupe Konvoj cinili su: Samir Bajraktarevic Bajci (bubnjevi), Haris Varajic (bass gitara), Adis Vuga (klavijature), Hamo i Necko. Nakon toga slijede nastupi uzivo: "Davorin 2005", na kojem je grupa imala tri nominacije, iako je album izasao samo cetiri dana pred Novu (2005.) godinu; koncert u klubu "Coloseum" 04.06. 2005.; "Festival prijateljstva" u Gorazdu 07.08.2005.; koncert u "SA Clubu" 24.09.2005. godine...

U ljetnom periodu 2005. godine, grupa je dobila novog bubnjara, a njegovo ime je Bojan Crnogorac. Od izdavanja albuma "Pun Mjesec", pa do desetog mjeseca 2005. godine grupa Konvoj je snimila tri spota i to za pjesme: "8. Mart", "Sve preko tvojih ledja" i "Ratovi".

Kontakti:

hamo@konvoj.co.ba
konvoj@konvoj.co.ba
www.konvoj.co.ba








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -