Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2006
MUGDIM AVDIĆ HENDA
Rođen na Bistriku
(Recenzent: Amir Misirlić, Sarajevo, BiH)



Mugdim Avdić Henda
Rođen na Bistriku

Uglavnom je nezahvalno recenzirati kompilacijska izdanja. Pogotovo ako se radi o autoru ili izvodjacu cije stvaralastvo pratite od njegovih pocetaka, pa onda shvatite da je ta zbirka najvecih uspjeha namijenjena novoj generaciji potencijalnih kupaca. i uglavnom vam i nekada drage pjesme obiljezi prasina sa najobicnije pijacne tezge. Kazem, uglavnom, jer ima i onih drugacijih primjera kao u slucaju Mugdima Avdica Hende. Prvo treba naglasiti da njegov projekat "Rodjen na Bistriku" ima puno opravdanje vec zbog cinjenice da se navrsilo cetvrt vijeka od njegovog prvog pojavljivanja na ovdasnjoj muzickoj sceni. Nesvakidasnji jubilej koji svakako treba zabiljeziti.

Henda i njegov izdavac, "Hayat Production", potrudili su se da to i ucine na dostojan nacin. Luskuzno pakovanje sadrzi u sebi DVD sa 15 video spotova nastalih u periodu 1992 – 2005, audio CD sa 20 izabranih pjesama iz dvadesetpetogodisnje karijere, te jos 28 pjesama dodatih kao bonus na multimedijalni CD. I svaki od ova tri segmenta za sebe stoje kao svojevrsno svjedocanstvo ne samo Hendinog opusa nego i jednog vremena koje nam jos curi kroz prste i ostavljaju trag nekih dragih pjesama. Kao sto su neke njemu drage tudje pjesme ostavile traga i u njegovim vlastitim. Nacice te tu brojne citate, fraze, uticaje, ali sve je rezultiralo jedinstvenim i prepoznatljivim Hendinim zvukom, pa cak i njemu svojstvenom poetikom. Bilo da je u pitanju dvadeset godina stara "Gdje si duso, gdje si rano", ili jedna od dvije do sada neobjavljene pjesme na albumu "Jesen" u kojoj parafrazira Beslicev veliki hit.

Medju 20 "najvecih hitova" nasle su se sve pjesme koje su po prirodi stvari morale tu naci svoje mjesto. Najkomercijalniji i najprepoznatljiviji njegovi radovi koji naprosto nisu mogli biti izostavljeni. Format CD-a dopustio mu je tek male diverzije poput uvrstavanja jedne od njegovih najljepsih, a nikada dovoljno priznatih pjesama "Fale mi nocas moja raja". Ali zato je pri izboru onih dodatnih 28 pjesama dao sebi oduska i potrudio se da omoguci onima koji su upoznali do sada samo onu njegovu medijski prezentiranu stranu da se upoznaju i sa nekim drugim i drugacijim radovima iz njegovog opusa. Radovima koji silom prilika ili igrom slucaja nisu dozivjeli i svoju video prezentaciju.

A njegovi video zapisi su, opet, prica za sebe. Bio je jedan od prvih koji su shvatili znacaj vizuelne prezentacije muzike. Prvi njegov zaista ozbiljan video projekat jeste video "Zaboravljeni grad", nastao tokom prve ratne godine u Sarajevu. Gotovo kompletan taj video zapis uvrsten je i na DVD sadrzan u ovoj kompilaciji. Sacuvana je dokumentaristicka nota tih zapisa, pa je cak ostavljena i poruka koja je u titlu upucena Bob Geldofu i britanskim muzicarima kroz video spot pjesme "Nemoj plakati" kao vapaj za pomoc Bosni i Hercegovini. Mozemo vidjeti i zapis njegovog ratnog gostovanja na MTV-u, kao uvod u spot "Sviraj mi sviraj brate".

I kada sve to saberete, necete dobiti konacni rezultat. U svemu tome ima jos nesto. Nesto sto se opire bilo kakvom racionalnom seciranju i tumacenju. "Rodjen na Bistriku" je, naprosto, karta za neki davni voz koji polazi sa one bistricke zaboravljene stanice i od pjesme do pjesme iscratava kod svakoga od nas unikatan zemljovid srca. Nisu to stanice velegradskog bljestavila megahitova. Ali nisu zato nista manje vrijedne. Naprotiv. Krenete li sa Hendom na to putovanje ubrzo cete shvatiti da nijednu stanicu ne smijete propustiti.

Amir Misirlic








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -