Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DUNJA KNEBL
Aktivnosti - 03/2006

DUNJA KNEBL
Aktivnosti - 03/2006

Album "Polje siroko, nebo visoko" Dunje Knebl, nominiran je za: "Najbolji album etno glazbe", u kategoriji broj 18 ovogodisnje prestizne diskografske nagrade "Porin". Veliki uspjeh je, takodjer, Dunjina nominacija za nagradu "Zlatna Koogla" - u kategoriji najbolja izvodjacica. U sklopu nacionalnog godisnjeg glazbenog festivala Zlatna Koogla 2006, Dunja ce nastupiti na prvoj veceri - "Veceri Zlatnih Dama domace glazbe" u cetvrtak, 30. ozujka 2006. godine u Aquariusu.

Povodom ovih lijepih vijesti, vezano za aktualan Dunjin album "Polje siroko, nebo visoko", u nastavku donosimo podsjetnik: Dunjinu izjavu, zatim citate eminentnih kriticara iz najtiraznijih dnevnih listova, statusnog dvotjednika, te mjerodavnih internet portala. Sigurna sam da cete se sloziti, da kad je u pitanju jedna tako skromna i srdacna osoba kakva je Dunja, da nije na odmet, dva puta procitati hvalospjeve za njezin album. Prepoznala ju je kritika, struka, kolege glazbenici i publika. Stoga, jos jednom procitajte podsjetnik u nastavku kako bi imali cjelokupnu informaciju koliko je glazbeno bogatstvo na albumu "Polje siroko, nebo visoko".

Dunja Knebl o svom radu: "...Pocela sam se na neobican nacin profesionalno baviti glazbom, u godinama koje se vise ne smatraju povoljnima za tako nesto. Stoga mislim da je velik uspjeh sto sam u 12 godina snimila sedam albuma. Istinska snaga narodnih pjesama, to sto su svevremene. One su na neki nacin ugradjene u nama i mozda su danas neki oblici drugaciji, no bit je ista: potreba covjeka da izrazi svoje osjecaje. Ako ste dovoljno dugo ustrajni u svojem naumu, ljudi vas shvate ozbiljno."

Album "Polje siroko, nebo visoko" Dunje Knebl, na listi albuma koji su obiljezili 2005, godinu na domacoj sceni. Po izboru Hrvoja Horvata (Vjesnik) nalazi se na 5 mjestu, po izboru Denisa Leskovara (Vecernji list) nalazi se na 5 mjestu, po izboru Aleksandra Dragasa (Jutarnji list) nalazi se na 6 mjestu.

Hrvoje Horvat (Vjesnik): "Diskretni, jednostavni aranzmani na svjetlo dana izbacili su citav niz manje poznatih pjesama, pa je CD "Polje siroko, nebo visoko" jos jedan hvalevrijedan pothvat samonikle kantautorice. Svaku novu plocu obogati sa sve vise i vise instrumentala, od cimbala do bendza, pa stare pjesme dobivaju doista novo, ali atraktivno ruho. Izvrsno su ispali dvopjevi Dunje s Lidijom Dokuzovic, sjajne su gradiscanske pjesme "Z vecera" i "Ribari, ribari". Premda mahom balade, najnoviji CD Dunje Knebl donosi niz protocnih vedrih pjesama."

Denis Leskovar (Vecernji list): "Pojam folka i narodne glazbe u njezinu slucaju pulsira u gotovo uzvisenim tonovima. Tradicijske, pucke pjesme-povezane su jednostavnim akusticnim aranzmanima i otpjevane s nostalgijom primjerenom opcem baladnom ugodjaju. Tekstovi variraju od ljubavnih (uglavnom sa nesretnim ili nejasnim svrsetkom) do ratnih, ispunjenih naocitim junacima, kraljevima i ostalim stvarima koji Dunjinu glazbu cine cas bajkovitom, cas akademski 'preciznom' i mjestimice komornom."

Ivan Korak (Lider): "Hrvatska etno scena ne moze se pohvaliti prevelikim brojem kvalitetnih glazbenika ili bar ne onolikim koliki bi trebao biti s obzirom na bogatstvo tradicijske glazbe koje imamo. Dunja Knebl je uz Tamaru Obrovac i Lidiju Bajuk svakako jedna od najupornijih i najpoznatijih, kako bi se to u svijetu reklo, world music glazbenica. Njezin rad iz godine u godinu postaje sve neupitnijim, a album "Polje siroko, nebo visoko" mozda je najbolje predstavlja kao vrsnu glazbenicu i potvrduje njezin status cuvarice hrvatske glazbene bastine. Dunja Knebl ovaj je put odlucila obogatiti zvuk, pa je na suradnju pozvala velik broj odlicnih glazbenika poput Zige Goloba, Stanka Kovacica, Svena Pavlovica, a na jednoj pjesmi gostuje i Mojmir Novakovic. Albumom dominira violoncelo, bogat je udaraljkama, a naslo se mjesta i za cimbala, flautu, lijericu i bendzo. "Polje siroko nebo visoko" album je sniman u improviziranim uvjetima glazbenicina stana, no s obzirom na to da je akustican to mu ni najmanje nije nastetilo.
Sto vise, hrvatski etno bogatiji je za jos jedan odlican album."

Aleksandar Dragas (Jutarnji list): "Premda gotovo svaki album Dunje Knebl dobiva visoke ocjene i premda o njoj u suprelativima pise ugledni Rough Guide, izostanak potpore od Ministarstva kulture i tipicna hrvatska snobovstina koja nicice pada pred cesto upitnim afro-azijskim trupama (ali ne i pred domacim zlatom) rezultirali su time da Dunja ni kod kuce ni vani nema status primjeren njezinim vokalnim i ostalim kvalitetama. Nakon albuma "Da sam barem guska", s obradama napjeva iz svijeta, Dunja se ponovo vratila u sjeverozapadnu Hrvatsku, te uz potporu kontrabasista Zige Goloba, celista Stanka Kovacica,
naseg jedinog lo-fi producenta, Svena Pavlovica, Mojmira Novakovica i drugih, obradila jos jedan naramak zaboravljenih pjesama. Dunjin vokal jos je kristalno cist, njezin pristup akusticnoj gitari nista manje dojmljiv, a zanimljivo je da je zbog aranzmana i odabira ostalih instrumenata dio od 17 pjesama zazvucao poput srednjovjekovnih napjeva. Dunja tiho i nazalost nezamjetno snima albume koje bismo trebali ponosno prezentirati svijetu."

Andjelo Jurkas (Vip music): "Jedna od rijetkih preostalih cuvarica hrvatskog etno plamena, zena s akusticnom gitarom i slavujskim pojem, Dunja Knebl prohodila je polje siroko i rasirila ruke k nebu visokom, glazbenim rukotvorinama poniklim iz palete tradicijskih puckih napjeva kontinentalne Hrvatske. Vezla je Dunja glazbene vezove, vodeci se uzorkom zapisanim notnim spisima u starim knjigama. Pa je trazila "price iz davnina" u presjeku od Medjimurja, Zagorja, Pokuplja, Turopolja, Gradisca, ali i dvije primorske teme. Kao sto i sama naglasava na ovitku CD-a, vecina pjesama nastala je u prirodnom okolisu, na isti nacin snimana, s gomilom odgovarajucih suradnika, i samih aktivnih pripadnika hrvatske etno scene. Rezultat je, za one koji prate njen pjev, dobro znana, iznimno atmosfericna glazba, interpretirana s puno ljubavi i paznje prema sitnom vezu procitanih nota. Probrane pjesme cine zdruzeni kolektiv od kojega niti jedan komadic mozaika ne strsi, niti se znacajno istice. Kolektiv je bitna rijec. Nekad bila, danas se rijetko spominjala. Dunja je jos uvijek njeguje."

Muzika HR: "Rijetki su umjetnici koji kao prekretnicu u vlastitom zivotu navode vlastitu potrebu za ocuvanjem narodne bastine zemlje iz koje potjecu. Jedna takva umjetnica je i Dunja Knebl, zasigurno vec svima poznato ime u okvirima hrvatske etno glazbe, ali i u sirim okvirima svjetske world music scene. Kao nepopravljivi entuzijast s plemenitom misijom ocuvanja hrvatske glazbene tradicije, Dunja Knebl ne prestaje se iznova inspirirati glazbenim zapisima iz starih knjiga, a kako neki od tih zapisa nikada zapravo nisu ni snimljeni, nece biti pretenciozno reci da je Dunja istovremeno i stvaraoc onoga sto tako uspjesno interpretira - izvorne hrvatske glazbe. Njen novi album "Polje siroko, nebo visoko" akusticni je vremeplov kroz tradicionalne pjesme, pretezno sjeverno-hrvatskih krajeva. Asketski aranzmani akusticnih gitara, udaraljki, kotrabasa potpomognuti cimbalom, celom, slide gitarom, te violinom i flautom izvrsno funkcioniraju u kombinaciji sa Dunjinom vokalnom interpretacijom i njenom zeljom za postivanjem izvorne estetike tradicionalnih pjesama. A pjesama na albumu ima 17 i to mahom ljubavne tematike s manje ili vise sretnim zavrsetkom. Kuriozitet albuma je to sto je u razdoblju od godine dana sniman u 'kucnoj radinosti' unatoc brojnim renomiranim gostima koji su potpomogli djelomicno komornom ozracju ovog viteskog ostvarenja. Iako vrlo daleko od mojih osobnih preferencija, album je i vise nego vrijedan vase paznje, osobito ako djelite Dunjin entuzijazam prema ocuvanju hrvatskog kulturnog naslijedja."

Tanja Milosevic, dipl. oec.
Public Relations & Promotion
DANCING BEAR Records & Distribution
WARNER MUSIC LICENSEE CROATIA
Heinzelova 47a, 10 000 ZAGREB, CROATIA

tel: +385 (0)1 23 01 310 - GSM: 091 73 98 400
e-mail: tanja@dancingbear.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -