Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ANNA NETREBKO
Operna diva svjetske reputacije
Autor priloga: Damir Gulamovic, Tuzla, BiH

Anna Netrebko
Operna diva svjetske reputacije

Sve dok se covjek bude bavio muzikom tesko je vjerovati da ce se pronaci nacin da se zamjeni najljepsi instrument koji postoji. Instrument koji je u stanju da proizvede najljepsi zvuk koji ide u rasponu od lirskog (toplog, spokojnog) do dramaticnog. Zvuk koji se moze naci samo u glasu zene. Zbog toga su sopranistice uvijek slavljene kao zvijezde koje su imale jedinstvenu titulu - diva. Svako vrijeme je imalo svoje dive, pa je tako slucaj i sa nasim. Diva naseg vremena je bez ikakvih sumnji Anna Netrebko!

Rodjena u Sovjetskom Savezu. Sa sesnaest godina upisuje konzervatorij u Petrogradu gdje dobija i prvi posao kao cistacica u Mariinsky Teatru. Na iznenadjenje glavnog dirigenta jednog dana se pojavljuje na audiciji. Trebalo je samo minut vremena da zvijezda bude rodjena. Veliki debi dozivljava sa 22 godine kada se na sceni Marrinsky teatra pojavljuje u ulozi Suzane u "Figarovoj zenidbi". Put od Petrograda do Metropolitena pokazao se neobicno kratkim, nakon toga su sljedili London, Pariz, Milano, Salzburg i publika je uvijek izlazila opcarana mladom sopranisticom koja sve, izuzetne glasovne mogucnosti, samouvjerenost na sceni, glumacke sposobnosti, ljepotu, sarm i karizmu. Svijetsku prijestolnicu muzike, Bec, osvojila je 2003. ulogom Travijate, nakon sto je zavjesa spustena morali su je dizati sedam puta da bi elita operske publike glasnim uzvicima i pljeskom pozdravila divu koja je nedostajala nasem vremenu.

Od 2002. godine Anna Netrebko ima ekskluzivan ugovor sa kompanijom "Deutsche Grammophon" i njen prvi album izlazi vec 2003. godine i biva toplo primljen kako od publike kako od kritike. Drugi album sa italijanskim arijama, "Sempre Libera", u Austriji i Njemackoj izaci ce u zlatnom tirazu i donosi joj nagradu pjecacice godine kao i prestiznu nagradu u svijetu klasicne muzike za album godine. Njeno lice se pojavljuje na stranicama Vogue, Elle, Vanity Fair, W Magazine, Harpers & Queen i Inquire, gostuje u TV programima i cini ono sto je bilo nepojmljivo u svijetu klasike. Objavljuje DVD sa spotovima operske muzike ! Ovaj DVD, "Anna Netrebko, The Women the voice", po svojoj prodaji u Europi sa prvih mjesta skida Britney Spears i Beyonce. O kvalitetu tog uradka i utjecaju koji on ima na ljude najbolje govori cinjenica da se moja kopija vec mjesecima nalazi u DVD player-u urednika web stranice www.old.barikada.com .

Anna je san svakog agenta, izdavaca klasicne muzike. Anna je ona koja ce mladu publiku vratiti u operu. Anna je diva zbog koje Becklijke vise vole vidjeti svoje muzeve u obliznjoj pivnici nego u operskim kucama. Da sam jos uvijek tinejdzer Anin poster bi bio iznad mog kreveta!

Vise o Anni Netrebko mozete naci na njenoj zvanicnoj web stranici www.annanetrebko.com .


Autor priloga:

Damir Gulamovic
Tuzla, Bosna i Hercegovina







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -