Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

PATRIOTSKE PJESME
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)



Slaven Knezovic - Crna Gora


UGLAZBLJENA KAPLJA VODE

Publikovanje prigodnih "domovinskih" pjesama u crnogorskoj diskografiji posljednjih je godina narocito ucestalo u susret "istorijskim" datumima, kakvi su u nas bili svaki lokalni ili parlamentarni izbori. Naravno da i predreferendumski period nije lisen independistickih ostvarenja, s tim sto je ovoga puta logistika snaznija, broj izvodjaca neuporedivo veci, a spotovi koji ih prate na vizuelnom nivou evropskih ostvarenja.

Ima medju "patriotskim" kompozicijama nekoliko zaista dobrih ostvarenja, a niz zapocinje "Srecna Nova Crna Gora", tandema Vlado Maras / Momcilo Zekovic. Bio je to prvi u nizu skupnih projekata u cijoj je realizaciji ucestvovao tadasnji vrh crnogorske pop scene, od Nikole Radunovica, preko Kneza, do Goce Ivandic. Nizali su se (lokal)patriotski sentimenti, a "kaplja vode, kolijevka od slobode" bila opjevana u najrazlicitijim muzickim formama.

Posljednja u nizu angazovanih numera pripada Slavenu Knezovicu, kantautoru ovjencanom nagradom za najboljeg kompozitora na "Eurosongu 2005". Njegova pjesma "Zemljo moja" iskace od autoru svojstvenog pop areala, himnicnog je karaktera, i po ritmu podsjeca na Ravelov "Bolero". Kako Knezovic istice, inspiraciju je nasao "u crnogorskim dobosarima koji su davali ritam vojsci", te u "folkloru Crne Gore koji mu je i do sada bio inspiracija".

"Ovo je moja davna ideja, i realizovao sam je iskljucivo sebe radi. I do sada sam koristio etno motive, ali za druge autore, poput 'No Name-a'. Sada se javljam kao kompletni autor - kompozitor, tekstopisac i aranzer, dok je produkciju radio Miha Radonjic" - navodi Knezovic, potencirajuci da je to "kompozicija sa najiskrenijim emocijama, himnicna oda" koju izbjegava da zove pjesmom "jer je to izraz za lake note, a ova forma to svakako nije".

Spot za pjesmu "Zemljo moja" sniman je na atraktivnim lokacijama sirom Crne Gore, radjen je u produkciji RTCG, potpisuje ga Husein Bato Dukaj, a pojavljuju se i clanovi KUD "Njegos". Finansijsku potporu projektu dao je brend "Made in Montenegro". Slaven Knezovic objasnjava pojavu znatnog broja "patriotskih" kompozicija "vremenskim stadjunom", jer je "proljece vrijeme budjenja, uz naravno, proreferendumsku tendenciju".

"Ja sam covjek ciji su preci iz Crne Gore, covjek koji zivi ovdje i cija djeca zive ovdje, pa je normalno da imam taj patriotski sentiment prema domovini. Gotovo da nije bilo umjetnika koji nije ovjekovjecio svoj odnos prema zavicaju, pa nijesam ni ja izuzetak. To je za umjetnika izazov, ali i svojevrsna obaveza" - veli on, isticuci da mu paralela sa Ismetom Krvavac i legendarnom pjemom istog imena godi, te da se nada da ce "isto toliko i njegova pjesma trajati u narodu".



Slobo Kovacevic - Crna Gora


I Slobo Kovacevic, doajen pop scene SFRJ, oglasio se novim ostvarenjem. Pjesma "Crna Gora ime ti je", sa neuobicajenim muzickim rjesenjem u vidu "mosta" u sredini numere, nastala je na tekst urednika IN TV, Radeta Vojvodica. "Nije mi se tekst na pocetku svidio, imao je "viska' stihova" - iskren je Kovacevic. "Uvece sam sjeo, probdjeo noc sa gitarom u ruci i nastala je pjesma", navodi bivsi clan sastava "Pro Arte" i "More", uz napomenu da je numeru namijenio "svima koji vole Crnu Goru, bez obzira na kojoj su strani". Spot koji prati pjesmu djelo je TV IN, kombinacija je snimaka iz studija i panorama crnogorskih krajolika, a u snimanju su ucestvovali i članovi skupine "Assa Vocce" obuceni u foklorne nosnje naroda koji zive u Crnoj Gori.

Najvazniji u nizu novih independistickih projekata, i svakako najkompleksniji sto se muzickog dijela tice, pripada ad hoc sastavu "Montenegro Band". Autor pjesme "Vjecna da si" je Slobo Kovacevic, a u svojstvu vokala pojavljuje se, pored kompozitora, citav niz ovdasnjih performera: Mico Vujovic, Biljana Mitrovic, Marko Vukcevic, Jelena Kazanegra, Andrijana Bozovic, Igor Perazic, Stefan Filipovic, Dado Djurovic, Marija Bozovic, Neda Papovic, Nina Petkovic, Aleksandra Bucevac, Stevan Faddy, Sukrija "Zuti" Serhatlic, Bojan Bajramovic, Kaja, Slaven Knezovic, Mirsad Serhatlic, te sastav "Montenegro Singers". U studijskoj verziji numere se jasno razaznaju i glasovi Marka Perica i Danijela Alibabica iz grupe "No Name", ali se oni ne pojavljuju u spotu, kao ni Dejan Bozovic ciji je solo na gitari na video-klipa "odsvirao" Mirko Sukovic.

"Pjesma nije ni narucena, ni svjeze komponovana, kako neki tvrde" - kategorican je Slobo Kovacevic, dodajuci da je napisao prije nekoliko godina, ali je cuvao "zeleci da je realizuje pred referendum". Ovim je, po njemu, zaokruzen proces koji je zapoceo jos u prvoj polovini devedesetih, izvodeci numeru "Montenegro" na Budvanskom festivalu.

"Imao sam iskljucivo patrijski motiv. Nikakav novac, nikakav prestiz. Da mi je bilo do toga, pustio bih u opticaj verziju pjesme u kojoj ucestvujemo samo hor i ja" - objasnjava, navodeci da je zelio da se "nanovo realizuje crnogorski "Band Aid" (Slobo Kovacevic je autor i prvog projekta pod firmom "Montenegro band" - "Crna Goro kapljo vode" - prim. aut.).

"Pozvali smo sve domace muzicare, bez izuzetka. Tu su oni koji su se odazvali za rad na projektu kojeg je finansirao Pokret za nezavisnu evropsku Crnu Goru. Neki nijesu htjeli, a neki opravdano nijesu mogli da prisustvuju snimanju" - kaze Kovacevic, posebno isticuci da nikada nije bio clan niti jedne partije, te da se "bavio angazovanom muzikom kao gradjanin da bi pomogao Crnoj Gori, iako mu je to mnogo smetalo u karijeri".

Dopadljivi spot za numeru "Vjecna da si" odradila je agencija "Mapa", a u najvecem dijelu sniman je na Cetinju.

Jos jedna u nizu predreferendumskih umjetnickih tvorevina je muzicko-scenski karavan "Jutro nad Crnom Gorom", sa Tivtom kao pocetnom stanicom. Manifestacija otpocinje "Crnogorskom pastoralom", sastavljenom od scena pracenih montenegrinskom etno muzikom, uz video zapis slika Petra Lubarde i modifikovane plesne scene iz koreodrame "Umir", autora Dzonija Hodzica. Nakon toga publici se predstavljaju crnogorska, bokeska, bosnjacka i albanska nosnja. Drugi dio programa zapocinje modnom revijom kreatorke Marine Nikolic, video prezentacijom ljepota Crne Gore, kulturne bastine, uz prikaz "Crnogorskih brendova". U muzickom dijelu programa ucestvuju Nina Petkovic i bend "Dan poslije", Stefan Filipovic, Andrijana Bozovic i Stevan Faddy. Organizatori manifestacije "Jutro nad Crnom Gorom" su "Montenegro art produkcija", "Akademija za alternativnu kulturu", baletska trupa "Ballo", produkcija "Dogma" i Javna ustanova "Zahumlje". Nakon obilaska Berana, Rozaja, Niksica, Bara, Bijelog Polja, Pljevalja, konacno ishodiste spektakla bice 16. maja 2006. u Podgorici.




Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -