Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

IL DIVO
Odabrana vokalna cetvorka
Autor priloga: Damir Gulamovic, Tuzla, BiH

Il Divo
Odabrana vokalna cetvorka

Nocna mora za svaku suprugu, djevojku, ove (2006.) godine poceti ce 9. juna kada pocinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemackoj. Za razliku od prethodnih prvenstava, ovaj put zene ce imati razloga da ga docekaju zureci u svoje TV prijemnike gledajuci ceremoniju otvaranja koju ce otvoriti grupa "Il Divo".

Slusajuci Andrea Bocellia i Sarah Brightman dok izvode "Con te Partiro", Simon Cowell je shvatio da bi ljubav koju osjeca prema lirskim glasovima i klasicnoj muzici mogao pretvoriti u konkretan projekat. Njegova zamisao je bila da oformi medjunarodni kvartet koji bi "zvucao poput tri tenora, a izgledao poput Armanijevih modela". Ovaj zadatak za covjeka koji je kao glavni sudac u Reality Show programima "Pop Idol" i "American Idol", pocetkom ovog milenija odpoceo opcu maniju pronalazenja talenata medju anonimusima, nije predstavljao poseban izazov. Koliko je ozbiljno pristupio ovom projektu najbolje govori cinjenica da mu je bilo potrebno dvije godine prije nego sto je bio zadovoljan svojim konacnim odabirom.

Odabranu cetvorku cine David Miller - tenor, Amerikanac, Toni Buhler - svicarski tenor, Carlos Marin - bariton spanskog porijekla, sva trojica sa formalnim muzickim obrazovanjem i izuzetnim glasovnim sposobnostima kojih se ne bi postidjela niti jedna europska operska kuca. Za razliku od prethodne trojice, cetvrti clan je samouki francuski pop pjevac Sebastien Izambard, koji iz sebe ima reputaciju producenta i tekstopisca za mnoge francuske grupe.

Grupa je nazvana "Il Divo" sto na italijanskom jeziku znaci "nebeski izvodjaci". Njihov prvi album istog naziva ugledao je svijetlo dana 2005. godine. Album je u 13 zemalja bio prvi na muzickim ljestvicama, a u njih 25 medju prvih pet. Uspjeli su u onome sto je grupi "Radioheds" vec ranije poslo za rukom, zauzeli su prva mjesta na muzickim ljestvicama, a da prethodno nisu imali objavljen niti jedan single.

Ova odvazna i riskantna ideja koja je okupila cetvoricu ljudi u tridesetim godinama sa razlicitih strana svijeta imala je svoj tajni recept koji im je zagarantovao uspijeh. Pop sa prizvukom klasike! "Unbreak my Heart" od Tony Braxton, "My Way" legendarnog Sinatre, dobili su novu dimenziju u izvedbi "Nebeskih izvodjaca". Interesantno je da ova grupa svoje pjesme izvodi na engleskom, italijanskom, spanskom, francuskom i latinskom jeziku.

Osim albuma prvijenca, u 2005. godini su izdali i album "The Christmas Collection", ali samo za americko trziste. U ovoj, 2006. godini izdali su svoj drugi zvanicni album pod nazivom "Ancora". Platinasti tirazi u SAD, Australiji i Europi su sami po sebi dovoljni razlozi da posegnete za njihovim albumom kada ga vidite na polici.

Vise o njima mozete naci na www.ildivo.com .

P.S. Za sve one koji bi mogli biti uznemireni iznenadnim interesovanjem njihovih "boljih polovica" za ceremoniju otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu, slijedi informacija da ce sa grupom "Il Divo" nastupiti i Tony Braxton. ;o)


Autor priloga:

Damir Gulamovic
Tuzla, Bosna i Hercegovina







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -