Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GUSTAFI
Darko Glavan o novom albumu grupe Gustafi


Gustafi
...Darko Glavan o novom albumu grupe Gustafi...

Darko Glavan "...iako sam bio u prilici preslusati tek radne verzije bez zavrsnog ljubljanskog studijskog glanca, spreman sam staviti na kocku moju kriticarsku reputaciju i tipovati da je rijec o ponajboljem albumu Gustafa... albumu koji ce zasigurno potvrditi Gustafe kao jednu od stozernih okosnica hrvatske rock scene. Ukratko, Gustafi na maksimumu!"

Dva dana prije nego sto su Gustafi otisli u ljubljanski studio Metro na zavrsni miks njihova novog albuma koji zasad nosi radni naslov "FF" (skracenica od Freak Folk), Darko Glavan proveo je nekoliko dana u Maruzinama u obiteljskoj kuci Edija Maruzina, okruzenoj vinogradom i brojnim kucnim ljubimcima. Ponajveca prostorija u kuci pretvorena je u studio u kojem je postupno pripreman materijal za album koji ce zasigurno potvrditi Gustafe kao jednu od stozernih okosnica hrvatske rock scene.

"U pocetku nije postojala neka nit vodilja, nesto sto bi unaprijed sve objedinjavalo" ispricao je Edi. "Prije bih rekao da se ona iskristalizirala poslije, kad smo sve stavili na svoje mjesto i onda se je pojavila neka srz, nekakav kostur koji sve to ujedinjuje, nekakav motiv koji bih nazvao freak folk, to je mozda i cudan pojam, al bit ce jasniji nakon preslusavanja albuma. Narodna muzika, ali malo iscasena! - dodao je.

Glavan je svoje iskreno odusevljenje preslusanim materijalom, sazeo u prosudbu da ako je posljednji studijski album nosio naslov "Na minimumu", ovaj zasluzuje opis "na maksimumu".

"Na jedan nacin da, upravo onoliko koliko je prethodni bio na minimumu ovaj je na maksimumu - skromno je procijenio Edi. - Jako smo zadovoljni i zbilja radimo sa zadovoljstvom i punom parom. Imam osjecaj da nikada tijekom proslih godina nismo bili toliko slozni, toliko zajedno i puni volje da se nesto napravi. Jedino je steta sto je sve to toliko potrajalo, samo ova zavrsna snimanja traju vec cetiri mjeseca."

Kao i ponajbolja dosadasnja ostvarenja Gustafa, pjesme pripremljene za novi album odlikuju se karakteristicnim zvukom grupe u kojem se preplicu rock i etno elementi potencirani bravuroznom upotrebom puckog istrijanskoga govora. U tom smislu posebice vrijedi izdvojiti "Marija se parisiva" (Marija se priprema) u kojoj se efektno suceljava iscekivanje srece buduce mladenke koja se priprema za vjencanje i neizmjerna tuga odbacenog prosca. "Marija se parisiva" svojom strukturom podsjeca na narodne skladbe, sto je posebice istaknuto uvodnim dijelom koji su u visokim registrima otpjevali mladi istarski nastavljaci tradicije "tankog i debelog pjevanja". Isto tako, u skladbi "El skandalo", Edi spominje Dinu Dvornika i Gorana Bareta, tako da je posve prirodno postignuta ravnoteza freak i folk elemenata iako u konacnom dojmu albuma prevladavaju balade sumracnog raspolozenja poput "Kakva je to tmina" i "Pretelo".

"Ovo je dosad najmuzikalniji album Gustafa jer sam na pocetku snimanja imao vrlo malo spremljenih tekstova - kaze Edi. - Dosad smo na snimanja dolazili sa 80% tekstova i 20% glazbe, no ovoga puta je zasigurno bilo 50-50%. To mozda znaci i da sam posustao na pjesnickom planu, no stoga je jos vazniji cjelokupni zvuk grupe. Puno mi je teze napisati jednu vedru i veselu pjesmicu i da bude pametna nego tuznu i zalosnu jer su sve tuzne i zalosne pametne - dodaje.

Iako sam bio u prilici preslusati tek radne verzije bez zavrsnog ljubljanskog studijskog "glanca", spreman sam staviti na kocku moju kriticarsku reputaciju i tipovati da je rijec o ponajboljem albumu Gustafa u klasi "Sentimienta muta", uz dodatnu prednost sto ovoga puta nije prisutan grc iskoraka u novo, vec zadovoljstvo isticanja onoga u cemu su Edi i drustvo ponajbolji i najlakse prepoznatljivi. Ukratko, Gustafi na maksimumu!

Kontakti:

Tanja Milosevic, dipl. oec.
Public Relations & Promotion
DANCING BEAR Records & Distribution
WARNER MUSIC LICENSEE CROATIA
Heinzelova 47a, 10 000 ZAGREB, CROATIA

tel: +385 (0)1 23 01 310 / GSM: 091 73 98 400 / 098 500 698
e-mail: tanja@dancingbear.hr / www.dancingbear.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -