Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DAMIR IMAMOVIC TRIO
Predstavljanje


Damir Imamovic Trio
Predstavljanje

Damir Imamovic rodjen je 1978. godine u Sarajevu. U sevdah ga je odvela monografija "Pjesma srca moga - 100 najljepsih pjesama Zaima Imamovica" koju je zajedno sa Farah Tahirbegovic uredio za sarajevski buybook. Do tada je zavrsio studij filozofije na Univerzitetu u Sarajevu i bio na putu akademske karijere u filozofiji. Takodjer se bavio prevodilastvom, vodjenjem debatnih programa i povremeno profesionalno nastupao kao muzicar.

Pomenuta monografija izlozila ga je radu njegovog djeda Zaima, jednog od najznacajnijih pjevaca sevdaha u historiji ove muzike. Od tada pasionirano traga za vlastitim izrazom u sevdahu nastupajuci sirom BiH, u Hrvatskoj, Francuskoj i dr. Ta traganja dovela su ga i do gostovanja na kompilaciji "Sevdalinka - Bosanska ljubavna pjesma" za koju je sa cuvenim makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim snimio sevdalinku "Sto li mi se Radobolja muti".



Pocetkom 2006. godine osniva Damir Imamovic Trio (DI3) kako bi prosirio svoje istrazivanje sevdaha. S Triom, nakon serije koncerata u Sarajevu, snima prvi CD pod nazivom "Damir Imamovic Trio svira standarde", koji se pojavljuje u izdanju buybooka, kuce s kojom vec vise godina ostvaruje izuzetno zanimljivu saradnju. Jedna od takvih zanimljivosti je i program "sevdah ri'pAblik" u okviru kojeg DI3 odrzava redovne koncerte u Caféu Karabit.

Damir Imamovic Trio funkcionira od pocetka 2006. godine i predstavlja Damirov pokusaj da prosiri ono sto je ranije radio na solo nastupima uz gitaru. Idealne muzicare za takvu vrstu eksperimenta pronasao je u Edvinu Hadzicu (kontrabas) i Vanji Radoji (violina). Pored dobrog poznavanja sevdaha i drugih vrsta muzike, ovaj trio karakterizira i spremnost da otvore usi i sviraju sve sto znaju.

Trio svira tzv. fusion sevdah ili sevdah otvoren uticajima drugih vrsta muzike. Uz prilicno tradicionalan Damirov vokal i akusticnu gitaru koja "plese" izmedju muzickih svjetova, izrazenijom postaju i za ovu muziku potpuno neortodoksne uloge kontrabasa i violine. Ova minimalisticka formacija njeguje muziku otvorenu improvizaciji sto sevdahu daje drugaciji karakter od onoga na koji smo navikli i zapravo ga, po Damirovim rijecima, vraca "njegovom izvoru koji jeste improvizacijski". Ono sto nastaje iz ove smjese tradicionalnog i inovativnog, zasigurno nije sevdah koji se vec odavno primakao svadbarskoj muzici, nego kamerna muzika koja slusaoce angazira onako kako to cini jazz.

Prvi CD Trija pod nazivom "Damir Imamovic Trio svira standarde" pojavio se u ljeto 2006. godine u izdanju buybooka.

Kontakt:
damir.i@buybook.ba
www.buybook.ba








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -