Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

AFION
P r e d s t a v l j a n j e

Afion
P r e d s t a v l j a n j e

Afion je šesteročlana akustična glazbena skupina koja se sastoji od dviju vokalistica, akustične gitare / šargije, udaraljki, flaute i kontrabasa. Bavi se sviranjem tradicijske hrvatske, makedonske, armenske i bosanske glazbe iz koje su preuzeli kako ozbiljne elemente i melodije, tako i želju narodnih pjevača za opuštanjem i zabavom. Pjesme odabiru prvenstveno prema ljepoti melodije, magičnoj snazi njihova ritma i temama koje su univerzalno ljudske. Ima tu pjesama o ljubavi (ljubavnoj sreći i boli), prijateljstvu, veselih poskočica, šaljivih rugalica... Svaku pjesmu prožimaju zvukovi sadašnjosti i vlastitog glazbenog iskustva što rezultira stilskom raznolikošću ostvarenom klasičnim, suvremenim i tradicijskim glazbenim instrumentima.

Lidija Dokuzović, rođena u Travniku, odrastala je u Bosni, Slavoniji, Njemačkoj, te naposljetku, u Zagrebu. Pjevati je počela u glazbenom vrtiću, a nastavila kroz osnovnu glazbenu školu, u kojoj je učila svirati klavir. Pjevala je po raznim dječjim, djevojačkim i studentskim zborovima. Tri godine učila je solo-pjevanje kod profesorice Mire Zidarić-Orešković. Počevši studirati etnologiju zainteresirala se za tradicijsku glazbu iz Hrvatske, ali i iz ostatka svijeta. Kratko je bila članica jednog zagrebačkog KUD-a. Vokalistica je Afiona od samog početka. Apsolventica je etnologije i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Marijela Bagarić, rođena je u Sarajevu gdje je odsvirala klavir u Osnovnoj muzičkoj, pjevala u Operi, kazalištu i zborovima. U Zagrebu su joj se osim Afiona 2004. godine, između ostalog, dogodili mjuzikl i diploma, pa kruva zarađuje kao psihologinja u Domu za djecu s posebnim potrebama. Interesira je glazboterapija, vozi bicikl, voli gerbere. Ali i uz svu školu i iskustvo, ona ima za pjevanje ono najvažnije - dušu.

Tatjana Bijelić, studentica je završne godine Ekonomskog fakulteta. Prošle godine je maturirala flautu u GU "Elly Bašić". Svirala je u makedonskom KUD-u gdje se prvi put susrela s tradicijskom makedonskom glazbom. Eksperimentiranje s neklasičnim načinom sviranja i raznim oblicima hrvatske, bosanske i makedonske tradicijske glazbe od 2003. nastavlja u Afionu.

Danijel Maoduš, gitaru je počeo svirati s 8 godina. Završio je osnovnu glazbenu školu, ali svoj instrument počinje ozbiljnije doživljavati svršetkom formalnog glazbenog obrazovanja priključivši ga na struju. Početkom srednje škole zaronio je u svijet Hendrixa i mnogih drugih blues, rock, jazz glazbenika i sastava, te općenito, u svijet glazbe. Svirao je u nekoliko zagrebačkih rock sastava. Zadnjih je godina pomaknuo težište na istraživanje izričajnih mogućnosti akustične gitare te je 2003., sa započinjanjem rada u etno sastavu Afion, pronašao široko područje za učenje, eksperimentiranje i osobni izraz.

Dario Pavić, znanstvenik-antropolog južnjačkog temperamenta zaljubljen u country. Rođen je u Splitu. Živi u Zagrebu gdje je završio srednju glazbenu školu (GU "Elly Bašić) za kontrabas i Hrvatske studije gdje trenutno radi kao asistent. Od siječnja 2004. svira kontrabas u Afionu.

Nenad Kovačić, svoj odnos prema tradicijskoj glazbi izgradio je u KUD-u Croatia, pjevajući i svirajući udaraljke u reggae sastavu Antenat, te pohađajući razne perkusionističke seminare. Jedini samouki glazbenik u Afionu. Glazbu upoznaje praktično sudjelujući u raznim glazbenim projektima i eksperimentima. Upisavši studij etnologije javlja se ponovo interes za etno glazbu te 2003. postaje član Afiona. Fascinacija makedonskim i afričkim ritmovima, te hrvatskom tradicijskom glazbom, očituje se u kombiniranju makedonskih ritmova s afričkim udaraljkama, te uvođenjem netipičnih ritmova u tradicijske pjesme. Svira djembe, tarabuku, bongose, dijelove seta bubnjeva, razne šuškalice, šargiju, a bome i pjeva. Završava studij etnologije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osim u Afionu, već 8 godina pjeva i svira udaraljke u reggae skupini Antenat, a od 2004. član je Rhythm Tribea, perkusionističkog sastava s naglaskom na afričkim ritmovima.

"Afion je turcizam i znači mak, a dolazi od grčke riječi opion. U Makedoniji je to naziv i za samu biljku.

--------------------------------------------------------------------
Afion su:
Lidija Dokuzović - vokal
Marijela Bagarić - vokal
Tatjana Bijelić - flauta
Danijel Maoduš - gitara, dvanaestica ala šargija, charango
Dario Pavić - kontrabas
Nenad Kovačić - indijaner, djembe, tarabuka, def
--------------------------------------------------------------------








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -