Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2006
ZONA ISKLJUČENJA
P r e d s t a v l j a n j e

Zona isključenja
Gorazde, BiH

O njihovim pocecima i o tome kako je nastala ideja o stvaranju grupe u tim ratnim vremenima?

Pocetak rada nase grupe je bio sasvim bezazlen buduci da je u to vrijeme u Gorazdu bilo jako popularno svirati i imati rock band; mozemo reci da je to, inace, "cool", ali pod opsadnim uslovima to je bilo posebno izrazeno. Tada je postojalo dvadesetak bendova u Gorazdu i dosta muzicara je sviralo u nekoliko bendova. Zona iskljucenja je nastala nakon raspada dva benda, Paradox i Erozija. To je bio proljetni period 1995. godine, te takodjer, period proglasenja Gorazda "Zonom Iskljucenja" kao zone zabrane upotrebe teskog naoruzanja. Odakle je i potekao nas naziv. Ove (2006.) godine punimo 11 godina postojanja. Druge godine naseg postojanja (1996.), sami smo uradili pjesmu i aranzman i nastupili na gorazdanskom festivalu sa pjesmom "Tamo gdje ljubav pocinje" i osvojili drugo mjesto, nagradu za najbolji aranzman i nagradu publike. 1997. godine, na istom festivalu koji je ovaj put bio na nivou drzave, sa 18 izvodjaca, osvajamo cetvrto mjesto. 1998. godine, sa pjesmom "Jos uvijek trebam te", ponovo smo pobijedili na tom festivalu sa maksimalnim brojem bodova, te nagradom za najbolji aranzman i nagradom publike.

Kako ste uspjeli da do danas ostanete u istom sastavu, jer koliko znam ne zivite svi u Gorazdu, kako funkcionisete, koliko cesto imate probe i sl.?

Nikada nije ni doslo u pitanje zamjene clanova benda. Da je jedan od clanova morao napustiti bend, mislim da bi se i ostali razisli buduci da smo jednostavno navikli jedni na druge i djelujemo kao jedna cjelina. Najtezi period je bio kada je zavrsena srednja skola, pa smo se razbacali po Sarajevu i Zenici, ali smo ipak uvijek uspjevali da se nadjemo u Gorazdu i da sviramo. Ako se danas pogleda unazad, i tokom tog teskog perioda, moze se primjetiti da smo bili aktivni i da smo nastupali na festivalima i svirali na raznim koncertima. Cesto se znalo desiti da na koncert izadjemo bez ijedne probe i odsviramo ga besprijekorno. Nekada smo tako znali uklopiti nastupe tako da bi clan benda sa autobusa direktno isao na stage, no svega toga se mi rado sjecamo i stalno sve vise i vise shvatamo koliko volimo to sto radimo. Posljednjih dvije godine dana, stvari su krenule nabolje buduci da smo se zaposlili i mogli smo sebi priustiti bolju opremu tako da je uzitak samo porastao (kao i zile na nasim rukama kada tu opremu teglimo na svirke :) Dan danas, trojica su u Sarajevu, a dvojica u Gorazdu i odprilike, vjezbamo svake druge sedmice, neobavezno, cisto zato sto pozelimo, a kada imamo neki nastup u planu onda i vise, mozda svaki vikend po dvije probe. Centar za kulturu u Gorazdu je veoma predusretljiv i bezrezervno nam ustupa prostorije muzicke produkcije, te razglas.

Snimanje u Njemackoj? Kako je doslo do toga i zasto bas tamo?

Snimanje u Njemackoj se desilo sasvim spontano. Naravno, nismo isli u Njemacku da bi snimali jer to finansijski ne bi imalo smisla. Znaci, u Njemacku smo isli tri godine uzastopno, gdje smo gostovali na metal festu u Metmannu, koji je pobratim grad Gorazda. Festival je bio humanitarnog karaktera i novac koji se skupio mi bi donijeli u Gorazde i ulozili ga u Centar za kulturu, za kupovinu muzicke opreme koja je od koristi svim muzicarima u Gorazdu. Tamo smo ostvarili kontakt sa lokanim metal bendom Mohawk koji posjeduje privatni studio. Oni su prilicno skromni po pitanju tog studija, ali ipak standard je veoma zavidan. Tokom trece posjete Njemackoj, iznenadili su nas time sto su nam rekli, tek kada smo dosli, da ce nam ustupiti studio dan dva da snimimo neku pjesmu. Niti smo mi bili spremni, niti smo imali gotovu pjesmu za snimanje u studiju, ali smo znali iskoristiti priliku. Sjeli smo u studio i za dan i pol odradili tri pjesme ("Nista dobro", "Bez odraza" i "Ljubav"). Pjesme u obliku kakvom su, sada su doslovce nastale u studiju. Mix smo radili kod Marina Mestrovica, jer za to u Njemackoj jednostavno nije bilo vremena.

Planovi, nastupi, koncerti... u narednom periodu?

Zona iskljucenja trenutno radi na jednom pozorisnom projektu, nesto modernijeg koncepta. Glumacka postava iz Gorazda sprema predstavu "Emina", te smo mi spremili obradu pjesme "Emina", u 5-6 verzija, a rock verzija je tako dobra ispala da cemo je najverovatnije staviti na naredni album. Na nasem prvom albumu ce biti obrada jedne pomalo zaboravljene sevdalinke koju je pjevao nas Sajo (Safet Isovic) i zove se "Oci moje". Da se vratim na predstavu, znaci, te obrade pjesme "Emina" svirati ce se izmedju cinova i to uzivo. Nas klavijaturista je radio muziku za tu predstavu. Pored ovoga, Zona iskljucenja je pomogla jednoj mladoj pjevacici iz Gorazda da zapocne svoju karijeru time sto smo joj uradili i snimili pjesmu, a prije toga smo je pozvali da gostuje kao back vocal na nasem solo koncertu u Slozi, 14 januara 2006 godine.

Album, buducnost, naredne aktivnosti...?

Zona iskljucenja svoj prvi album pod nazivom "Vakat je" izdaje u produkciji NTV Hayat, te smo u istoj produkciji snimili i svoj drugi po redu spot, za pjesmu "Lijepa moja" i veoma smo zadovoljni suradnjom koju smo ostvarili sa ovom medijskom i produkcijskom kucom. Ta suradnja nije pocela izdavanjem naseg albuma. NTV Hayat nas je medijski podrzavala jos od januara 2005. godine kada smo izbacili prvi singl i snimili prvi spot sa ovog albuma. Promociju albuma i spota odradili smo 01.08.2006. godine u sklopu Medjunarodnog festivala prijateljstva u Gorazdu. Podrska koju smo dobili od nasih sugradjana neizmjerna je - tokom svih 11 godina naseg postojanja. Iz tog razloga smo insistirali i htjeli da promocija bude upravo u Gorazdu, u sklopu navedenog festivala. Mi tradicionalno na taj festival, svake godine, dodjemo sa novim pjesmama, a ove godine smo ih pocastili sa albumom i novim spotom. Gorazde je zaista divan grad, trenutno pomalo zaboravljen i izolovan i ne moze se reci da postoji perspektiva za mlade ljude. Raduje me sto u poslednje vrijeme, barem mi kao muzicari, imamo odlicnu podrsku kantonalnih i opcinskih vlasti, kao i Centra za kulturu i mogu slobodno reci da bez te podrske vjerovatno ne bismo bili tu gdje danas jesmo.

Prvi dio albuma "Vakat je" snimljen je u studiju Muzickog Centra Pavarotti u Mostaru, tj. sest pjesama. Tri pjesme su snimljene u Njemackoj, 2004. godine, a 2005. godine je u Sarajevu snimljena pjesma "Lijepa moja". Napomenuo bih jedan veliki kvalitet grupe Zona iskljucenja, a taj je ogromna kreativnost sto se tice pravljenja pjesama. Imamo cak dvojicu kompozitora u bendu - to su klavijaturista Hadjy i basista Neni, i nekada mi se cini da su nepresusiv izvor dobre muzike. Cesto smo u poziciji mladjim gorazdanskim bendovima ustupati neke pjesme. Aranzmane radimo svi zajedno i nista se ne namece. Sve opcije se probaju i jednostavno vidimo sta ide, a sta ne ide. Naravno, ljepota zive muzike je u tome sto pjesme uvijek mozemo mjenjati tako da su sveone sada razlicite od studijskih verzija i uvijek se nesto novo pojavi.

Na ovom albumu imamo cetiri tekstopisca - Slavko Klisura, Jasmin Sisic, Aldina Ligata i nas bubnjar, Jasmin Beslija. Sve mikseve uradio je Marin Mestrovic, koji nas je veoma pozitivno iznenadio svojim pristupom tom poslu. Marin je jedan veliki profesionalac i veoma objektivno pristupa poslu. Za razliku od mnogih, Marin uvazava primjedbe i zelje benda i prema svim izvodjacima se odnosi isto, sto stvara jednu jako pozitivnu atmosferu. Kod njega smo radili i mastering naseg prvog albuma.

U narednom periodu, planiramo sto vise svirati i promovisati nas prvi album dok u medjuvremenu vec polako radimo na pripremama pjesama za naredni album. Mi preferiramo ranije raditi nove pjesme jer nam to omogucava da u studio udjemo sa pjesmom koja je do odredjene mjere vec sazrela. Necemo puno zuriti sa narednim albumom, ali vec sada zelimo raditi na novim pjesmama jer je to nesto u cemu beskrajno uzivamo. Nadamo se da cemo krajem 2006. godine ili pocetkom sledece (2007.) snimiti jos jedan spot, ali trenutno nismo odlucili koja ce to pjesma biti.

Spot "Lijepa moja"

Veoma smo zadovoljni spotom koji je radio NTV Hayat i bitno je istaci da je ovo jedan sasvim novi projekt ove kuce i da je ovo njihov prvi muzicki spot rock muzike. Imali smo zaista sjajnu ekipu koja je sa nama provela 12 sati na terenu i bilo je veoma zamorno. Spot je radio jedan mladi i vjerujem perspektivni reziser, Dado, kojem se ovim putem i zahvaljujemo na svom trudu koji je ulozio. Uvjereni smo da je spot veoma reprezentativan, te da ce na najbolji nacin pribliziti publici pjesmu "Lijepa moja". Razlog odabira ove pjesme je da smo svi mi bili jedinstveni da je upravo ta pjesma najbolji kandidat za spot. Ona je nasa najmladja pjesma i najreprezentativniji predstavnik stila muzike koju sviramo. Ne klasificiramo se kao komercijalan bend u smislu muzike koju radimo, ali cinjenica da se na nasem albumu svako moze naci u ovoj ili onoj pjesmi, cini nas komercijalnim. Pjesme radimo s ljubavlju i onako kako ih mi dozivljavamo. Ne razmisljamo puno u grupama ljudi koji ce se pronaci u tim pjesama. Sve pjesme pjevaju o ljubavi, a ta ljubav je prenesena u raznim ritmovima i aranzmanima tako da ce tu nalaze pjesme u ska i jazz ritmu uz mix hard rocka, te neke pjesme u etno rock ili classic rock izvedbi.

Clanovi grupe Zona iskljucenja su:

Admir Hurem - Atko, vokal
Senko Borovac - Neni, bas
Dzenan Hadzovic - Hadjy, klavijatura
Jasmin Beslija - Jasa, bubnjevi
Nihad Gluscic - Kruger, gitara








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -