Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

2. JAZZ EX TEMPORE
Opatija - od 20. do 26.11.2006.

2. Jazz Ex Tempore
Opatija - od 20. do 26.11.2006.
Multikulturalni jazz projekt + radionice

Cilj projekta je istraživanje sličnosti i razlika tradicionalnih glazbenih izraza raznih zemalja svijeta, te njihovo preoblikovanje u suvremenu jazz glazbu. Projekt ima karakter ekstemporacije, odnosno izvedbene improvizacije na licu mjesta. Odatle i paralela sa srodnim likovnim manifestacijama, gdje umjetnici u točno određenom vremenu i mjestu stvaraju nova umjetnička djela.

Jazz Ex Tempore okuplja eminentne jazz umjetnike iz nekoliko zemalja koji tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednički muziciraju i za tu prigodu skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije. Svaki umjetnik donosi nekoliko vlastitih kompozicija koje će tijekom Jazz Ex Tempore-a biti zajednički aranžirane i izvedene na završnom koncertu. Vrhunac realizacije projekta bit će cjelovečernji koncert djela nastalih tijekom jednotjedne suradnje, tonsko snimanje koncerta, te objavljivanje CD-a.

Budući da će na jednom mjestu u isto vrijeme u Opatiji boraviti vrhunski jazz instrumentalisti i skladatelji, želimo i široj publici omogućiti da "zaviri" u sam proces umjetničkog stvaranja. Stoga organiziramo i nekoliko glazbenih radionica, tzv. jazz talkova, u kojima će glazbenici na mlade glazbenike prenijeti dio svog znanja, vještina i nacionalne kulture. Radionice su otvorene i za građanstvo, a imale bi oblik prezentacije, razgovora i instrukcija.

Ovogodišnji, 2. Jazz Ex Tempore, održava se u Opatiji od 20. do 26. studenog 2006. godine. Radionice će se održavati (od utorka do petka) u 18.00 h u Villi Angiolini, a završni koncert 25.11.2006. godine (subota) u 21.00 h.

Na 2. Jazz Ex Temporeu sudjeluju:

KAREN ASATRIAN (glasovir) - Armenija
JOSE LEONARDO ANGEL RODRIGEZ (bubnjevi) - Kuba
VLADIMIR SAMARDŽIĆ (bas) - Srbija
ELVIS STANIĆ (gitara, harmonika) - Hrvatska
PUTOKAZI (vokalna skupina) - Hrvatska

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

KAREN ASATRIAN (glasovir) - Armenija
U podnožju biblijske planine Ararat, mjesta poznatog po Noinoj arci, smješten je grad Erevan. U Erevanu je rođen i Karen Asatrian, pijanist, violinist i skladatelj iznimnog talenta. Nakon dugogodišnjeg klasičnog obrazovanja na Konzervatoriju Čajkovski, te specijalizacija u Erevanu, studija glazbene pedagogije i jazz klavira, Asatrian se najradije prepušta svojoj ljubavi - jazz glazbi. Suradivao je s "Bruckner Symphonieorchester", bečkim Burgtheater, Kärntner Madrigalchor, da spomenemo samo neke, a danas je docent na Universität für Musik und Darstellende Kunst u Beču i na Kärntner Landeskonservatorium.

Djeluje u skupinama "Grind 6", "Primus Sitter Quartett" i "Primus Sitter Five", a osnivač je orkestara "Timeless Brahms" (jazz trio s komornim orkestrom) i "Armenian Spirit" (avangardni etno band). Kao skladatelj, neodvojivo je vezan za armensku glazbu u kojoj ima koliko tuge zbog genocida kojem je njegov narod bio izvrgnut stoljećima, toliko i životne radosti koja uvijek prati ovaj narod. Astratian je glazbenik koji se ne zaustavlja niti na klasici, niti na etnu, niti na jazzu, već sve navedene glazbene izraze povezuje i stvara potpuno nov umjetnički pravac. Za njega se jednostavno može reći - poznaje glavu, srce i dušu glazbe.

JOSE LEONARDO ANGEL RODRIGEZ (bubnjevi) – Kuba
Rođen na Kubi gdje je studirao udaraljke i glasovir. Već s 15 godina osvaja prva mjesta na natjecanjima udaraljkaša, što je na Kubi posebna čast. Nakon sviranja u nekoliko rock bandova, odlučuje se za jazz glazbu, te nastupa uz Artur Sandovala, El Greca, Bobby Carcasès i skupinu Afrocuba. Postaje session bubnjar u klubovima Havane gdje prati Whinton Marsalisa, Dizzy Gillespyja i George Bensona. Odlazi u Španjolsku gdje je pozvan kao profesor bubnjeva i afrokubanskih udaraljki. Kao studijski glazbenik, suraduje s Monchom, Jose Felicianom, John Manuel Serratom, Ketamom...

VLADIMIR SAMARDŽIĆ (bas) – Srbija
Rođen u Novom Sadu, 1970. godine. Diplomirao na Berklee College of Music sa najvišim ocjenama u tri godine. Stipendist Berklee akademije i fondacije Studenica, dobitnik Nagrade katedre za Bas gitaru i BMG Jazz nagrade. Tokom studija u Bostonu vodi svoj ansambl Vladimir Samardžić Sextet s kojim izvodi originalnu muziku, surađuje s eminentnim umjetnicima kao što su R&B pjevačica Gabriell Goodman i rumunski panfrulaš Damian Draghici, a po odabiru Berklee akademije asistira na muzičkim klinikama uz vibrafonistu Dave Samuelsa (Spyro Gyra, Caribbean Jazz Project) i perkusionistu Jammey Haddada (Dave Liebeman, Paul Simon).

Na ex-jugoslavenskoj sceni se afirmira surađujuci s velikim brojem renomiranih glazbenika od kojih su najznačajniji Radomir Mihajlović Točak, Kornelije Kovač, Slobodan Trkulja (Balkanopolis), pjevačice Bisera Veletanlić, Brankica Vasić - Vasilisa, pop zvijezda Vlado Georgiev, kao i s britanskim producentom Mike Nilsen (Jamiroquai, Seal, Björk...). Ipak, najveću afirmaciju stječe zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Vasilom Hadžimanovim i VHBendom. S VHBendom snima dva albuma (treći u pripremi) i sudjeluje na mnogobrojnim evropskim jazz i world music festivalima kao i na EXPO-u 2005.u Japanu. 2006. godine osniva sastav "Panonia Project" kroz koji se predstavlja i kao skladatelj i aranažer. Od dolaska s studija, 2000. godine, aktivan je kao profesor bas gitare i predavač na glazbenim radionicama.

ELVIS STANIĆ (gitara, harmonika) – Hrvatska
Gitarist, harmonikaš, skladatelj i multiinstrumentalist, voditelj projekta. Autor mnogih hrvatskih i inozemnih jazz, fusion i etno projekata (Putokazi, Tamara Obrovac, Elvis Stanić Group, Ibrica Jusić, Balkantronics). Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić...) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas...). Član International Association of Jazz Educators (IAJE). Dugogodišnji voditelj programa jazz gitare na Ljetnoj školi jazza u Grožnjanu.

PUTOKAZI (vokalna skupina) - Hrvatska
Vokalna skupina osnovana 1984. godine u Rijeci i jedinstvena na hrvatskoj glazbenoj sceni. Višeglasna izvedba ukomponirana je u decentnu orkestraciju koju prati plesni i scenski pokret pjevača. Putokazi su od svog osnivanja "odgojili" 600 mladih pjevača u dobi od 15 do 25 godina od kojih su mnogi odabrali glazbu kao svoj životni poziv.

Putokazi su na razini vokalnog sastava stalno fluktuirajućeg članstva za sobom ostavili slijed od osam albuma kojim dominiraju dvije tematske cjeline: nastupni LP iz 1987. popratile su posvete Beatlesima, musicalu i filmskoj glazbi (1991.-1994.), a nakon CD-a "Putokazi predstavljaju" (1996.) uslijedila je njihova zapažena etno trilogija (1997.-2001.). Među putokaze u dosadašnjem životu Putokaza svakako se ubrajaju i sudjelovanje na Eurosongu ("Don't Ever Cry", 1993.), te dvostruka nagrada Porin (1998. za najbolju izvedbu folklorne glazbe – "Tararajčica" i 2002. za najbolju vokalnu suradnju – "Libar" s Gibonnijem). Uz izniman profesionalizam, Putokaze je uvijek krasila maksimalna predanost ideji koja se iskazuje kroz pristup "izbrušen" do savršenstva.

PROGRAM - RADIONICE / WORKSHOPS
Villa Angiolina, Opatija, 18.00 h
(sve radionice su besplatne i namijenjene su najširoj publici)

21.11.2006. - utorak
Etno fuzija: od nacionalnog do univerzalnog / zajednički obrasci različitih tradicija
predavač: Elvis Stanić, u suradnji s vokalnim zborom Putokazi

22.11.2006.
srijeda - Radionica bubnjeva i udaraljki
predavač: Jose Leonardo Angel Rodrigez

23.11.2006.
četvrtak - Radionica bas gitare: Od jazza do fusiona neparnih mjera
predavač: Vladimir Samardžić

24.11.2006.
petak - "Armenian Spirit": Utjecaj tradicionalne armenijske glazbe na jazz izričaj
predavač: Karen Asatrian

25.11.2006.
subota - Jazz Ex Tempore - završni koncert
Umjetnički paviljon Juraj Šporer, 21.00 h
(cijena ulaznice 50,00 kn. Prodajno mjesto: Festival Opatija)








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -