Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

INFRA-RED
Predstavljanje


Infra-Red, Novi Grad, BiH

Infra-Red
Novi Grad, Bosna i Hercegovina

Novo iznenađenje! INFRA-RED! U Hrvatskoj osim Viva Glorio i The Orange Strips ne postoje originalni i suvremeni rock bandovi, ali zato postoji band u BiH...

Jedno od (naj)ugodnijih tuzemnih ovogodišnjih iznenađenja ne pristiže nam iz niti jedne metropole ex - YU, već iz periferije (uostalom, i Goribor su sa periferije), koja se zove Bosanski Novi. Danas je samo stanovnicima dotičnog grada (donekle i stanovnicima BiH), okolici Novog i službenicima na šalterima gdje se prevrću novci znano da se Bosanski Novi zove Novi Grad. A o tome da li je taj grad ikad dao neko pravo ime, oni i sami nagađaju...

No, da se "pravo" ime nalazi u njihovom gradu, nego i daleko šire, dokazuje jedan fantastičan glazbeni uradak sastava Infra-Red. Radi se o sastavu koji je do prije od nešto više od godinu dana egzistirao pod imenom Sunburn, a nakon promjene članstva otvorio je posve novo poglavlje nastavivši rad kao Infra-Red. Njihov, još uvijek, demo materijal sa 6 snimaka, kojeg su mi dali prilikom mojeg gostovanja u njihovom gradu, nevjerojatan je glazbeni i komercijalni potencijal! Premda su snimci, kako kažu, napravljeni u "kućnoj" radinosti, vrlo dobro su obrađeni i detaljno uvježbani i promišljeni. Najviše od svega oduševljava iznimna suvremenost čitavog koncepta koji je sastav prikazao. Glazba i tekst koji su međusobno povezani na najbolji mogući način, Infra-Red je ukalupio kroz najsuvremeniji indie-rock u rasponu od možda njima i nesvjesnih utjecaja poput Interpol, Beta Band, The Notwist s povremenim djelićima stoned-rocka, te ostavštine post-grunge naslijeđa koje su gajili u bivšem bandu Sunburn (poput utjecaja Queens Of The Stone Ages, Incubus, A Perfect Circle ili rockerskijih, ne-eksperimentalnih Tool "simfonija").


Infra-Red, Novi Grad, BiH i Horvi

Za razliku od njihovog bivšeg rada koji je mjestimično mogao imati i laganiji metalni prizvuk, Infra-Red je u potpunosti najsuvremeniji projekt trenutnog strujanja u svjetskom rocku ("ribe se pale na budale, sa nekim baby facama, koje se plaše svoje sjenke... njihova priča skroz je prazna/svi koje boli istina...oni vole samo sebe, njihov um je prašina"). Citat iz kompozicije "Istina"...Ovakav fantastičan materijal bliskiju paralelu sa nekim tuzemnim izvođačima može pronaći sa Goribor, nekadašnjim Lauferom (i ponekim skladbama Urbana), te čvrstim, moćnim, hipnotičkim, rockerskim zvukom Viva Glorio (ex - Trobezove Krušne Peći), a nije za odbaciti niti bliskost sa melodioznim post/pop-rockom Zen Pop i lepršavim, snenom - romantičarskom apstraktnim koloritom još uvijek neshvaćenih genijalaca iz Labina, banda The Orange Strips.

Posve okrenuti ka komponiranju autorslog materijala, ovaj kvartet je lišen bilo kakvog retrogradnog pristupa i vještinom kreativno zrelog rock sastava radi veoma moderan, intrigantan i uzbudljiv glazbeni opus. Vođa, gitarist i pjevač Bajs vrlo je skroman glazbenik (a u stvari jako velik čovjek) koji se apsolutno ne hvali ni s čime, pa niti sa skromnošću koja ga neobavezno prati isto kao i ostalih 20-tak miliona ljudi ex-YU. On je profesor engleskog jezika koji namjerno pjeva na hrvatskom, ili ti bošnjačkom, ajde i na srpskom jeziku (bez ekavice) samo da bi što bolje dočarao svoj sasvim jednostavan, a vrlo kompliciran svijet BiH u kojem živi. Pjesme? Nazivi? Tekstovi? Glazba? Sjajno, sjajno, sjano... S mozgom, sa srcem i sa dušom. R'n'r 21. stoljeća! Da je John Peel živ, ovaj materijal bi sigurno vrtio na BBC Radio1. Ovo zaslužuje najveće pohvale, stoga budući manageri, promoteri, producenti i svi vi koji ste pročitali ovaj tekst, ne oklijevajte... sa ovim sjajnim bandom se može... postići jako puno!

"... i dok bešumno kroz svemir letim, uzmi sve što poželiš, svaki dan je manje važan, jer kraj je tužan, snen..." Treba ih ćuti i slušati, vjerujtte mi, FENOMENALNI SU!!! Najmoderniji rock na ovim prostorima.

E, da ... zaboravio sam skoro da velim kak' imaju sjajnu, sjajnu, sjajnu stvar - "Drama". Band su za sve najveće moguće pohvale. Ak' su Idoli bili to što jesu, Infra-Red su definitivno nasljednici new-wavea na ex-YU području! Sve pohvale!

Bosanski Novi - Novi Grad
Bosanski Novi - Novi Grad

Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -