Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DAVORIN 2007
Nagrade za životno djelo / Nagrada "Bodo Kovačević / Posebne nagrade


Na Press konferenciji održanoj u utorak, 20. marta 2007. godine u objektu firme Natuzzi, plato Skenderija, Direkcija nagrade "Davorin" objavila je imena dobitnika Nagrade za životno djelo, te posebnih priznanja Davorin, koja će biti dodijeljena u sklopu godišnje nagrade "Davorin 2007". Predstavnici medija upoznati su i sa detaljima o produkciji ovogodišnje ceremonije.

DAVORIN 2007
NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO
NAGRADA 'BODO KOVAČEVIĆ'
POSEBNE NAGRADE

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

ESAD ARNAUTALIĆ
Rođen 28.02.1939. godine u Sarajevu. Početkom 60-tih počinje raditi u Radio Sarajevu, kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobićajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće Sarajevske pop škole, među kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Esad Arnautalic je utemeljio Festival zabavne muzike Vaš šlager sezone, a prvi je izveden u Sarajevu, 6. aprila 1967. godine (30 - godišnja obljetnica festivala), da bi Šlager već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u zemlji (ex YU), afirmirajući prvenstveno originalne BH autore i izvođače. Kao prvi čovjek ovog Festivala, Esad Arnautalić je ostao sve do 90-tih. Prvi i, moguće je, najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. muzičke scene jest formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva, 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije. Sredinom 80-tih, kao jedan od njenih bisera, Esad Arnautalić realizira vlastite originalne projekte - "Muzika raspoloženja", orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

Posebnu vrijednost Esada Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, čini muzika za djecu, a iz tog opusa dovoljno je navesti samo jednu pjesmu - "Djeca su vojska najjača", temu koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu.

Napokon, Esad Arnautalić je autor značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

Esad Arnautalic danas živi u Sarajevu, komponira, aranžira i vodi vlastiti tonski studio na Dobrinji.

ARSEN DEDIĆ
Rođen 30.07.1938. godine u Šibeniku. Začetak vlastitog i osebujnog kantautorskog izraza Arsena Dedića datira iz sredine 60-tih i s prvim naslovima koji će postati klasici: "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile". Prve pjesme na singlu Arsen je objavio 1962. godine (45-godišnjica prvog izdanja ovog autora).

Poput sličnih svjetskih velikana, kao što su Bob Dylan ili Leonrad Cohen, u umjetničkom biću Arsena Dedića stalno se smjenjuju i kantuator i pjesnik nepresušne inspiracije. Ona je učinila da Arsen Dedić bude autor s najviše objavljenih albuma u regiji - čak njih 36! Još opsežniji opus čini tzv. primjenjena muzika - muzika za pozorište, film i televiziju. Arsen Dedić je realizirao muziku za više od 110 pozorišnih predstava i više od 100 filmova i televizijskih serija. Uz to, objavio je 17 zbirki poezije.

Od ranih godina kantuatorskog djelovanja, Arsen Dedić je vezan uz Sarajevo i bosanskohercegovačke autore i izvođače. S Esadom Arnautalićem zajednički je realizirao dvije pobjedničke pjesme velikih festivala i istinske evergreene – prvu za Vaš šlager sezone 1969, "Sve bilo je muzika" i drugu sa Splitskog festivala 1970. "Kud plovi ovaj brod".

Među brojnim saradnjama s ovdašnjim izvođačima (Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Bijelo dugme), posebno mjesto ima poetsko pismo koje je Arsen Dedić napisao prijateljima u ratnom Sarajevu, "Ja se nadam", a dopisao ga Alija Hafizović i uz Arsena kasnije otpjevao Kemal Monteno.

Posljednje pjesničko djelo Arsena Dedića je poetska zbirka "Vlakom preko Bosne". Među brojnim nagradama Arsena Dedića spomenimo: Goranov vijenac, Jacques Brel i dvije Zlatne arene za filmsku muziku.

MUZIČKA PRODUKCIJA RTV SARAJEVO (BHRT)
Osnovana 1962. godine. Muzička produkcija Radio Sarajeva, kasnije RTV Sarajevo (danas Muzička produkcija BHRT), sa svojim orkestrima koji su nastajali u raznim fazama (Ansambl narodne muzike, Plesni orkestar, Big bend) postala je veoma važan faktor originalnog domaćeg muzičkog stvaralaštva ne samo za potrebe radijskog i televizijskog programa, nego i u ukupnoj muzičkoj produkciji u BiH.

U okviru Muzičke produkcije su djelovali, uz instrumentaliste, odnosno orkestre, i generacije producenata, aranžera i kompozitora, među kojima spominjemo one iz najranijih godina: Dejan Zagorac, Nikša Dabović, Dragiša Savić, Zlatko Daniš i Esad Arnautalić. U studijskim prostorima Muzičke produkcije i/ili uz angažiranje njenih muzičara nastala su gotovo sva najznačajnija djela BH popularne muzike i na tom temelju domaća muzika je dobila autore i izvođače kao što su Indexi, Kemal Monteno, Ambasadori, Zdravko Čolić i gotovo svi najznačajniji interpretatori izvorne filklorne muzike. U poratnim godinama Muzička produkcija je postala i izdavač, koji je već objavio seriju antologijskih izdanja domaće muzike, među kojima se posebno ističe antologija sevdaha, te započeta cjelovita antologija stvaralaštva grupe Indexi.

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA NAGRADE 'BODO KOVAČEVIĆ'

SEAD ZELE LIPOVAČA
Rođen 1955. godine u Bihaću. Zele Lipovača je 1977. godine (prije 20 godina) osnovao grupu Divlje jagode i već u početku svoje muzičke karijere nametnuo se kao vrstan instrumentalist - gitarist. Svoj osebujni stil na električnoj gitari potvrđivao je i autentičnim obradama klasičnih tema, pa i obradama etno motiva (sevdaha), no prvenstveno je u rock izrazu kroz ovo vrijeme dokazao da spada u red najboljih gitarista u regionu. Zele Lipovača nije samo izvođač. Kao kompozitor, aranžer i producent - surađujući i s drugim izvođačima - Lipovača je postao jedan od najvažnijih autora u domaćoj popularnoj muzici.

POSEBNE NAGRADE

U višegodišnjim nastojanjima da podstakne regionalnu muzičku suradnju i kroz nju afirmaciju muzičkog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini, Direkcija Davorina dodjeljuje i posebna priznanja za najbolja regionalna ostvarenja u popularnoj muzici.

Prijedlog nagrada "Davorin 2007":
- najbolji pop album iz zemalja regije
- najbolji pop izvođač iz zemalja regije
- najbolji urbani/rock album iz zemalja regije
- najbolji urbani / rock izvođač iz zemalja regije

Dobitnici ovih nagrada će biti određeni u suradnji s diskografima-producentima i muzičkim institucijama u zemljama regije; dosadašnji način (da o dobitnicima odlučuje glasačko tijelo iz BiH) nije se pokazao najoptimalnijim rješenjem, jer glasači nisu bili upoznati sa svim kandidiranim muzičkim ostvarenjima.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -