Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara 2007

MIRO UNGAR
B i o g r a f i j a

Miro Ungar
B i o g r a f i j a

Po zagrebackim plesnjacima (posebno u Brešcu i Ribnjaku) poceo je pjevati 1955. godine. Sakupljao je tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku svih pjesama bez obzira na stil. 1956. prijavio se je na natjecanje pjevaca amatera u Glazbenom Zavodu, kod gospodina Keglevica, ucitelja plesa. Osvojio je prvo mjesto ispred svog buduceg partnera Ivice Krajaca s kojim je ubrzo osnovao vokalni kvartet 4M s kojim je imao prvi javni nastup u studenom 1956. godine u Glazbenom Zavodu. Na juriš su osvojili simpatije zagrebacke mladeži i dobili angažman u zagrebackom "Varieteu" (današnji "Kerempuh"). Nakon mnogo učestalih nastupa slijedi ljetna turneja u Bugarsku, gdje je sa kvartetom izvodio slavnu Belafonteovu uspješnicu "Day - oh". Sa Louis Priminom pjesmom "Buona sera signorina", kvartet odlazi prvi puta na Zapad, u Bec, u ljeto 1958. Tada im izlazi i prva ploca sa pjesmom "Down by the riverside" ("Na rjecnoj obali"). Još 1957. godine kvartet je poceo nastupati u prvim zabavno-glazbenim emisijama Zagrebacke televizije, dakako, za razliku od mnogih današnjih sastava i vokalnih solista - uživo.

Konacno, u sijecnju 1959. godine, 4M odlazi na angažman u americke vojne klubove u Njemackoj i postaje tražena senzacija koja dolazi iza "željezne zavjese". Slijede nastupi u Belgiji (Music Hall "Ancienne Belgique" u Antwerpeenu) sa slavnom francuskom pjevacicom Linne Renaud, odlazak u londonski "The Astor Club", "Churchil's Club", manchesterski "Northern Sporting Club" i konacno TV nastupi sa slavnom engleskom rock n' roll zvijezdom Tommyem Steelom. Slijede nastupi u Švedskoj, Finskoj, talijanskoj televiziji u Rimu, jednomjesecni angažman u beckom Music Hallu "Ronacher" i povratak u Zagreb krajem sijecnja '61. godine.

Od tog trenutka 4M postaje centralna televizijska atrakcija s redovnim nastupima u TV Magazinu. Snimaju hitove "Rijeka bez povratka", "Zelena polja", "Charlie Brown", "Kad ja podoh na Bembašu", a na Zagrebfestu 1963. osvajaju prvo mjesto s prvim hrvatskim twistom "Platno, boje, kist i twist". U jesen 1964. Miro odlazi na odsluženje vojnog roka u Šibenik i Beograd, a u jesen '65. pridružuje se svojoj supruzi Terezi Kesoviji i sinu Alanu u Parizu. Posljednji nastup s kvartetom 4M odradjuje na dvomjesecnoj turneji u Sovjetskom Savezu u travnju i svibnju '67. Te iste godine potpisuje ugovor s diskografskom kucom Barclay u Parizu pod pseudonimom Tim Twinkleberry.

Miro Ungar ima svoj prvi solisticki nastup na Opatiji '68 s pjesmom "Nocas si lijepa, ljubavi" s kojom osvaja 2. mjesto publike, a par mjeseci kasnije snima tu istu pjesmu na francuskom pod nazivom "Ce soir pour la premiere fois". Te iste godine za Jugoton izdaje svoju prvu extended play plocu (cetiri pjesme), medju kojima je i hrvatska verzija pjesme "My way". U Ungarovom prijevodu pjesma nosi naziv "Ko' svakog dana", a to je ujedno prva obrada te pjesme koju je u originalu izveo njezin autor Claude Francois. Tek godinu dana kasnije Paul Anka piše engleske rijeci za Franka Sinatru.

Miro nastavlja rad u studiju u Parizu i Zagrebu i u slijedece dvije godine izdaje 8 single ploca od kojih se izdvaja pjesma "Ljubi me" na francuskom "Je suis amoureux de la vie", "Ananga-ranga", "Good bye, America", "Tko ceka, taj doceka", "Dolina mog djetinjstva" (druga nagrada Opatije '69.) i "Svatko mora imat nekog". 1970. godine u Bernu na festivalu "Muzicki kup Europe" osvaja momcadsko prvo mjesto u konkurenciji deset zemalja zajedno sa Terezom Kesovijom i Ljupkom Dimitrovskom. Pjevajuci "Svatko mora imat nekog" (Nikice Kalogjere i Ivice Krajaca) na festivalu u Viña del Mar u Chileu, u veljaci 1971. osvaja 1. mjesto u konkurenciji 27 zemalja. Te iste godine odlazi na prvu solisticku turneju u Sovjetski Savez, a po povratku zajedno sa Terezom Kesovijom ima prvi TV nastup u Istocnom Berlinu (DDR).

1973. godina donosi znacajne promjene u privatnom životu i karijeri. Dvomjesecna turneja u SSSR-u, snimanje LP ploce na njemackom zajedno s Terezom, rastava od Tereze, nastup i osvajanje 2. mjesta na festivalu "Zlatni Orfej" u Bugarskoj s pjesmom "The bridge over troubled water" i turneja u Bugarskoj. Ukupno je od 1967. do 1989. održao 19 turneja po SSSR-u. 1974. godine stižu mnogobrojni pozivi za nastupe u DDR-u kao rezultat snimljenog LP-a, a kruna je poziv Friedrich Stadt Palasta, slavnog berlinskog Music Halla za jednomjesecni nastup u istom. Miro Ungar, unatoc velikoj zauzetosti u DDR-u, nastavlja s nastupima na jugoslavenskim festivalima i osvaja nagrade na festivalu u Skopju i Ljubljani. 1976. dolazi poziv za nastup na festivalu "Bratislavska lyra" na kojem Miro osvaja "Lyru" za najbolju interpretaciju jedne ceške pjesme. 1978. godine osvojio je 3. nagradu na festivalu "Spring in Tel Aviv", Izrael.

Tih sedamdesetih godina u Hrvatskoj ima nekoliko diskografskih uspjeha, a to su srebrne singlice (50 000 ploca) s pjesmama "Al' tata ti me voliš", "Sad me opet voliš ti", "Volim jednu crne kose", "Mala kuca, puno srece", "Istina je kad ti kažem" i "Doci cu ti jedne zore". To je vrijeme suradnje sa hit makerom Ðordem Novkovicem. Sredinom sedamdesetih (1975.) Miro je nastupio u prvih trideset predstava prve hrvatske rock opere "Gubec beg" u ulozi Ðure Mogaica u kojem je izvodio duet s pjevacicom Josipom Lisac ("Ljubavna pjesma").

U osamdesetima nastupa rjedje u Hrvatskoj, a po pet mjeseci godišnje boravi u DDR-u i Sovjetskom Savezu. 1986. Miro Ungar je održao koncert povodom 30 godina pjevacke karijere u KD "Vatroslav Lisinski" uz pratnju dubrovackog sastava Kastelani. 1996. godine Televizija snima jubilarni koncert povodom 40 godina karijere, održan u zagrebackom kazalištu "Kerempuh", koji je obilježio izdavanjem CD albuma pod nazivom "Šezdesete zauvijek" na kojemu se nalaze najveci svjetski hitovi šezdesetih godina na hrvatskom jeziku.

Krajem devedesetih Miro snima svoj prvi spot s pjesmom "Moja muzika" M. Tomasovica, a 2002. god. obilježava s jednim presedanom kao najstariji sudionik Zagrebfesta 2002. osvaja 1. nagradu publike s pjesmom "24 sata s tobom" (tocno 40 godina nakon prvog nastupa na tom festivalu). Vec od 1982. godine ljetnu sezonu Miro odradjuje kao pjevac-voditelj. Naime, kako govori pet jezika (engleski, njemacki, talijanski, francuski i ruski), iskoristio je to da za strane turiste vodi izbore za Miss terase popraceno sa pjevackim showom "The best of the '60's". U 2003. godine Miro se još jednom vratio festivalima, pa je tako u lipnju nastupio na festivalu u Kninu s pjesmom "Novi dan", a u studenom na pedesetom jubilarnom Zagrebfestu, na retrospektivnom koncertu i u prosincu na 1. festivalu u Koprivnici s pjesmom "Te je noci zvijezda pala". (preuzeto sa www.miroungar.com) .









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -