Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

LIRA VEGA
Beograd, Srbija

Foto: Stanislav Milojković
Foto: Stanislav Milojković

Pocetak
Bend LIRA VEGA poceo je sa radom 1998. godine, u pozorišnoj trupi beogradske umetnice Ljudmile Stratimirovic, "Pozorište šešira". Ekipa koja danas sastavlja bend okupila se tokom rada na predstavi "Zima, snovi ili putovanje u svim pravcima". Plod zajednickog rada bila je muzika korišcena u predstavi.

Pod imenom POZORIŠTE ŠEŠIRA bend prvi put nastupa u beogradskom klubu "Underground", na promociji šešira Ljudmile Stratimirovic, u martu 1998. godine. Hit - singl "Alfa Akvari" koji je pratio promociju predstave, nekoliko nedelja se nalazio na prvom mestu liste singlova radija B92. Slede svirke po beogradskim klubovima Fili, Underground i nastup ispred benda OBOJENI PROGRAM, neposredno pred bombardovanje, marta 1999. U decembru iste godine, zajedno sa trupom POZORIŠTE ŠEŠIRA, tada istoimeni bend nastupa na turneji po Sloveniji, u okviru obeležavanja godišnjice kulturnog centra na Metelkovoj. U toku turneje održano je nekoliko koncerata - u Ljubljani, Velenju i Prestraneku. Ova faza rada je krunisana samostalnim nastupom u beogradskom Domu omladine u martu 2000. godine.

LIRA VEGA - Nova era
Sledi dvogodišnja pauza uslovljena obavezama clanova, koja traje sve do marta 2002., kada se bend ponovo okuplja i pocinje intenzivno vežbanje, i rad na unapredenju tehnickih i estetskih performanci. Bend se pojavljuje pod novim imenom, LIRA VEGA, a bendovska prica se na taj nacin odvaja od pozorišne. Bend je do sada, od ponovnog okupljanja, svirao na koncertu povodom rodendana beogradskog radija SKC, na REFRACT - regionalnom festivalu alternativne kulture u Beogradu, kao gosti na velikom koncertu beogradskog benda Jarboli, kao i u živom programu SKC radija.

U leto 2002. snimljen je i materijal za prvi album, koji se zove "LIRA VEGA" i koji je izašao za izdavacku kucu PGP-RTS, u aprilu 2004. godine. Na albumu se nalazi 12 pesama.

Od ponovnog okupljanja grupa LIRA VEGA zapocinje živu koncertnu aktivnost.
2002. - Nastup na proslavi radija SKC u velikoj sali ove institucije; nastup uživo na istom radiju; gostovanje na velikom beogradskom koncertu benda Jarboli.
2003. - Neposredno posle otvaranja kultnog kluba Akademija, u januaru 2003. LIRA VEGA je imala samostalni nastup pred punim klubom. Još jedan nastup održan je 23. maja 2003. u istom klubu, ispred engleskog benda BUSHCRAFT. 05. jula 2003. LIRA VEGA je nastupala na Future Shock stejdžu EXIT 03 festivala, a tokom leta slede koncerti na još tri festivala: na prvom Open festu u Rijeci, u Hrvatskoj, 26. jula 2003.; zatim 31. jula 2003. na Otokultivator festivalu, koji se tradicionalno održava na ostrvu Visu i na Ljubljanskom Trnfestu, u KUD - u "France Prešern", 8. avgusta 2003. godine. Obnovljena saradnja sa grupom OBOJENI PROGRAM dovela je do gostovanja na koncertu ovog benda, održanom u beogradskom Domu Omladine, novembra 2003. godine.
2004. - Nastupi širom zemlje, kao i na REFRACT festivalu. Prvi album je izašao za izdavacku kucu PGP RTS, a promocija je održana u beogradskom Planetarijumu, jednog od retkih suncanih dana tog juna 2004.. Promociju je pratilo predavanje o mitološkom i astronomskom aspektu zvezde i sazvežda Lira Vega. 15. oktobar iste (2004.) godine obelezen je koncertnom promocijom albuma, u velikoj sali beogradskog Doma Omladine, na kome su se sjatili obožavaoci i poštovaoci rada grupe. Nastavljajuci tradiciju neobicnih povoda, bend nastupa i 30. decembra 2004. u klubu Plastic, na prednovogodišnjem slavlju.
2005. - Godina je obeležena pripremama za snimanje novog albuma i prikljucivanjem nevladinoj organizaciji Podrum je Bezbedan (sa bendovima Jarboli i Neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar) koja okuplja muzicare koji vežbaju u podrumu zgrade Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Ova organizacija opremila je i studio za snimanje u podrumu zgrade u kojoj vežbaju i radi kao mala muzicka manufaktura. I 2005. godinu obeležavaju mnoga gostovanja, kao i ponovni nastup na Brain vacation Stageu - EXIT 05 festivala.
Zvezdani trenuci 2006. - U aprilu 2006. LIRA VEGA kao gost nastupa na beogradskom koncertu francuske new wave atrakcije, Nouvelle Vague, u beogradskom Domu Omladine. U junu 2006. LIRA VEGA osvaja nagradu Davorin, za najuspešniju internacionalnu saradnju, sa bendom, Let 3 iz Hrvatske, gde Zoja gostuje u pesmi "Zurle trestat" na albumu "Bombardiranje Srbije i Cacka". U avgustu 2006. uspešna je godina nastavljena koncertnom mini -turnejom po Sloveniji, gde je LIRA VEGA nastupala na nekim od najznacajnijih festivala, kao što su: Trn Fest u Ljubljani, Kamfest, na drevnoj tvrdavi Kamnik, poznatom džez klubu "Gabriel" u Cerknu, i klubu MKC u Cernomelju. Takode, radio performans na radiju Studio B, u septembru 2006. omogucio je da LIRA VEGA predstavi neke od pesama sa sledeceg albuma - "Sreca i ljubav". 2006. godine Lira Vega sprema novi album, ciji se izlazak ocekuje tokom godine i svira na mnogim domacim i stranim pozornicama - najveci izlet koji obeležava godinu je gostovanje benda u Berlinu, na tradicionalnom novembarskom Balkan Black Box festivalu, u klubu Roadrunners Paradise.

Clanovi grupe Lira Vega su:

* Dejan Utvar - bubnjevi
* Nemanja Aćimović - bas gitara
* Vladimir Ðordević - gitara
* Zoja Borovčanin - vokal
* Boris Mladenović - producent i ton-majstor

Svi clanovi uticajnih beogradskih bendova i ukljuceni u mnogobrojne muzicke projekte.

Foto: Stanislav Milojković
Foto: Stanislav Milojković







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -