Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara 2007

MISTER MORGEN - IVO ROBIĆ
Muzej grada Zagreba - 04.06.2007. - 01.10.2007.

Mister Morgen - Ivo Robić
Muzej grada Zagreba, 04.06.2007. - 01.10.2007.
U godini stote obljetnice muzeja

O IZLOŽBI
Naziv izložbe: Mister Morgen - Ivo Robic
Mjesto i vrijeme održavanja: Muzej grada Zagreba, 4. lipnja - 1. listopada 2007., U GODINI STOTE OBLJETNICE MUZEJA
Radno vrijeme: utorak, srijeda, petak: 10.00-18.00; cetvrtak: 10.00-22.00; subota i nedjelja: 10.00-14.00; ponedjeljkom i državnim praznicima zatvoreno
Autorski tim: Vesna Leiner, mr. sc. Maja Šojat-Bikic, Boris Mašic
Autorica multimedijskog dijela izložbe: Maja Šojat-Bikic
Autori tekstova: Vesna Leiner, Maja Šojat-Bikic, Veljko Lipovšcak, Siniša Škarica, Stjepan Mihaljinec, Boris Mašic, Amir Muzur
Likovno oblikovanje izložbe: Ante Serdar
Likovno oblikovanje kataloga: Miljenko Gregl

Sadržaj dvojezicnog kataloga (hrvatski / njemacki):
- Život Ive Robica
- Djela
- Festivalske izvedbe
- Diskografija s kazalom pjesama
- Filmografija
- Nagrade
- Povijest zabavne glazbe u Zagrebu od 1920. –1960.
- Nosac zvuka s najpoznatijim uspjesima Ive Robica (sponzorstvo HNZS Croatia Records).

Multimedija na izložbi:
- uvodna kompjuterska prezentacija
- glas Ive Robica prati posjetitelja kroz cijelu izložbu
- pet televizora s TV-portretima Ive Robica
- reklama "Nova ploca" u "Salonu ploca"
- karaoke Grill Room

Izložba u brojevima:
- 650 eksponata
- 14 posuditelja eksponata
- 48 suradnika na projektu
- 170 stranica dvojezicnog kataloga
- 14 pjesama na nosacu zvuka

Najznacajniji eksponati (od kojih su neki unikatni u Hrvatskoj):
- Zlatna ploca Polydora
- Lavovi Radio Luxembourga
- japanski plakat s reklamom pjesme Morgen
- fotografija Ive Robica i Perryja Coma
- ploca u izdanju americkog Ministarstva obrane s Robicevom izvedbom Morgena
- gramofonske ploce i notna izdanja Morgena iz raznih zemalja
- Robiceva gitara, gramofon i zvucnici izradeni specijalno za njega
- Robicev kovceg s notnim aranžmanima
- plakat s najavom Robicevih koncerata na terasi hotela Kvarner u Opatiji iz pedesetih godina slikara Vladimira Udatnyja
- prva naša rock'n'roll ploca
- domaca i strana novinska izdanja iz pedesetih i ranih šezdesetih godina, itd.

Suveniri s izložbe:
- majice s natpisima najpoznatijih pjesama iz Robiceva repertoara s njegovim potpisom.

U Muzeju grada Zagreba otvorit ce se 4. lipnja 2007. izložba Mister Morgen - Ivo Robic, koja ce prikazati život i djelo hrvatskog pjevaca i skladatelja Ive Robica (Garešnica, 29. sijecnja 1923. - Rijeka, 9. ožujka 2000.). Izložba ce biti otvorena uz bogat glazbeni program koji ce voditi Vojo Šiljak, a sudjeluju Stjepan Mihaljinec, Zdenka Vuckovic, Toni Kljakovic, Višnja Korbar, Elvira Voca, Ðani Stipanicev i grupa Swingers.

Ivo Robic ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj zabavnoj glazbi i pop-kulturi druge polovine 20. stoljeca, ostvario nenadmašen diskografski opus i senzacionalnu medunarodnu karijeru. Može se mirne duše reci kako je povijest Ive Robica starija od povijesti hrvatske zabavne glazbe, a seže u davnu 1943. godinu, kada nastupa u zagrebackom baru Grill Room i pocinje "uživo" pjevati na radiju. Robic je veteran svih naših festivala, od prvog zagrebackog festivala 1953. godine, pa sve do krapinskog festivala 1998. god. te priznati skladatelj i danas popularnih pjesama, koje predstavljaju antologijske stranice hrvatske zabavnoglazbene pjesmarice (Samo jednom se ljubi, Srce laku noc, Mužikaši, Moje plavo more i dr.). Iako je njegov pjevacki fah ponajprije šlagerski, upravo je Robic snimio prvu rock'n'roll plocu na ovim prostorima (1956.). Prva naša samostalna, pjevana long-play ploca takoder pripada Robicu (1956.).

Ivo Robic prvi je pjevac u povijesti, koji je pjevajuci na njemackom jeziku dospio na americke (Billboard Chart) i britanske (UK Top Singles) top-liste, i to s pjesmom Morgen, Petera Moessera (1959.), za koju je dobio Zlatnu plocu Polydora. Dvaput je osvojio Lava Radio Luxembourga kao najpopularniji pjevac radijske hit-parade (1960. i 1961.). Na taj nacin Robic je postao istinski hrvatski glazbeni brand i izvozni proizvod, poznat u svijetu šlagera i dandanas, pogotovu na njemackom i austrijskom tržištu lakih nota (primjerice, njemacki Bear Family Records izdao je 2006. kompilacijski CD s najvecim Robicevim uspjesima). Nastupao je na televizijskim postajama diljem svijeta, a posebno valja istaci cuvene americke TV-revije Perry Como Show, Dick Clark Show i Ed Sullivan Show.

Izložba je koncipirana u šest glavnih tema (Životni zadatak: pjevati, Veteran svih naših festivala, Put do svjetske slave, Iz vlastite kajdanke, Salon ploca, Samo jednom se ljubi) koje prikazuju oko 650 predmeta (plakata, fotografija, notnih izdanja, gramofonskih ploca, novinskih clanaka, knjiga, diskografskih nagrada, osobnih predmeta i dr.). Dvije teme, Salon ploca i Samo jednom se ljubi "rekonstruiraju" izvorne ambijente. Naime, kako je Robiceva diskografija iznimno bogata, izložena je unutar "rekonstruiranog" Salona ploca diskografske kuce Jugoton, otvorenog 1964. u Bogovicevoj ulici. U "rekonstruiranom" zagrebackom stanu Marte i Ive Robica u Alfirevicevoj 37 prezentirana je tema Samo jednom se ljubi i prikazan odnos supružnika te uloga Marte Robic kao "obiteljskog impresarija". Zvucnu kulisu izložbe cine pjesme u Robicevoj interpretaciji, a nekoliko video-projekcija upotpunjuje doživljaj. Buduci da je rijec o "glazbenoj izložbi u šest stavaka", umetnuta su i tri intermezza s izlošcima koji su rezultat Robiceva glazbenog djelovanja prikazanog u "stavcima". Kao coda (ili kao svojevrsni da capo) završetak izložbe vraca nas u karaoke verziju Grill Rooma, u kojem ne pjeva Robic vec sami posjetitelji.

Izložba daje i sliku društva u kojem je Robicev životni put bio u potpunoj suprotnosti s proklamiranim nacelima politicke elite, ali joj je ujedno bio alibi kojim je opravdavala svoje videnje društvenog napretka. S druge strane, rijec je o prikazu spleta životnih okolnosti koje su dovele do "planetarnog" uspjeha bjelovarskog gimnazijalca i fenomenološki intrigantnog nastanka hrvatskoga glazbenoga branda.

Izložbu prati opsežan dvojezicni katalog (hrvatsko / njemacki) iz pera više autora (Vesna Leiner, Maja Šojat-Bikic, Veljko Lipovšcak, Siniša Škarica, Stjepan Mihaljinec, Boris Mašic i Amir Muzur), u kojem su objavljena istraživanja vezana uz život i stvaralaštvo Ive Robica, te prikazan povijesni razvoj hrvatske zabavne glazbe od 1920. do 1960. Prilozi sadrže diskografiju Ive Robica, popis djela i festivalskih nastupa, filmografiju, popis nagrada i istražene literature te nosac zvuka s najvecim Robicevim uspjesima, koji je specijalno za ovu izložbu izdala HNZS Croatia Records. U projekt su bili ukljuceni brojni vanjski suradnici iz hrvatskog kulturnog i glazbenog života.

Izložba je nastavak ciklusa Glazbene legende, zapocetog izložbom Dobro mi došel prijatel - Viki Glovacki, koja je realizirana u Muzeju grada Zagreba od 30. svibnja 2006. - 1. listopada 2006. god. Ovim ciklusom želi se, ponajprije, potaknuti prikupljanje i muzeološku obradu materijalne i nematerijalne baštine hrvatske glazbene i pop-kulture 20. stoljeca, te nadopunu glazbene zbirke Muzeja grada Zagreba. Time MGZ pokrece akciju SOS za hrvatsku glazbenu baštinu imajuci u vidu da se ta grada neprikladno cuva u privatnim i institucionalnim arhivama te tako, uslijed nametnutih brzih životnih mijena, podliježe nepovratnom nestajanju.

Godina 2007. je godina 100. rodendana Muzeja grada Zagreba te ujedno godina koju je UNESCO-v Medunarodni savjet za muzeje (ICOM) proglasilo godinom Univerzalne baštine.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -