Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara
SLO ROCK
Kratki pregled najvažnijih izvođača

SLO Rock
Kratki pregled najvažnijih izvođača
www.rock-otocec.com

Tomaž Domicelj (rođen 1948. godine u Ljubljani), prvu grupu osniva 1966. godine, a potom odlazi u Englesku gdje svira akustičnu gitaru i usnu harmoniku, te po klubovima pjeva protesne pjesme. Nastupao je s Alexis Conerom, Peter Greenom, Jack Bruceom. 1975. godine s Dragom Mlinarcem, Ivicom Perclom i S. Marjanovićem kreće na ex YU turneju pod nazivom "Četvorica za mir". 1991. godine sa svojom grupom nastupa prije Bob Dylana u Ljubljani. Osim što je kompletan glazbenik (tekstopisac, kompozitor, producent), vodio je i uređivao nekoliko radio i TV emisija, a radi i kao novinar. Nastupao na Rock Otočcu.

Peter Lovšin (rođen je 1955. godine), diplomirao je na odsjeku za novinarstvo i soc. fakulteta Političkih nauka sa temom "Pornografija - društveni pojam". Nastupao je kao kantautor, a 1977. godine inicira pokretanje punk grupe Pankrti. 1980. godine Pankrti izdaju prvi album, "Dolgcajt", a do sredine 90-tih izdaju još nekoliko albuma. Grupa se razilazi 1987. godine, a Lovšin se posvećuje solo karijeri. 1996. godine Pankrti se nakratko okupljaju radi nastupa sa Sex Pistolsima u Ljubljani, iste godine. Nastupao na Rock Otočcu.

Zoran Predin (rođen 1958. godine), muzičku karijeru započinje 1979. godine kao vokalni solista grupe Lačni Franz. Ističe se tekstovima i specifičnom interpretacijom. 1981. godine Lačni Franz snimaju album prvjenac, "Ikebana". Do 1995. godine grupa izdaje još 13 albuma, a Zoran Predin od 1989. godine do 2000. godine izdaje još 6 albuma. Često surađuje i sa drugim kantautorima (A. Dedić, V. Kreslin, J. Kovačić, P. Lovšin) i sa ciganskim orkestrom Šukar. Unatrag nekoliko godina pratio ga je vrhunski akustičarski sastav Django In Mar. Nastupao na Rock Otočcu, a i ove (2007.) godine je jedan od headlinera.

Ž Kovači je rock grupa iz Novog mesta (SLO) koji koketiraju sa raznim rock stilovima (pop, ethno, funk, hard, blues) s naglašenom melodioznošću, a koji u svojem sastavu imaju snažnu autorsku osobu u liku gitariste / vokala / autora Tomaža Zorka koji uz Primoža Moškona (el. gitara), Nikolaja Galešu (ak. gitara), Janeza Klobučara (bubanj), Janeza Lamovšeka (vokal) i Andreja Zupančića (bas) predstavlja grupu sa zavidnom reputacijom. Izdali su više nekoliko nosača zvuka, a preporučam preslušati pjesme: "Pobelelo pole" (instrumental), "Kadila si mi", "Črv" i "Morje". Grupa više nije aktivna. Nastupali na Rock Otočcu i učestvovali u snimanju himne Rock Otočca.

Dan D je rock grupa koja, kao i Kovači, potječe iz Novog mesta (SLO). Ova grupa je nešto bliža mlađoj populaciji slušatelja. Izvode mješavinu melodioznog hard / rock / popa začinjenog funky / rock and rollom. Frontman grupe, vokal Tomislav Jovanović, osim što je vrlo zanimljiva scenska osoba - vrhunski je studijski glazbenik i kompozitor. Ostali članovi su: Marko Turk (gitara), Aleš Bartelj (gitara), Primož Špelko (bas) i veteran, Dušan Obradinović (bubanj). Grupa svoje materijale snima za "Helidon Records", a producenti i snimatelji su Borut Činč i Boris Bele (ex Buldožer), koji se pojavljuju i kao koautori. Peporučam preslušati pjesme: "Polna luna", "Tomi, čuvaj se", "V naravo", "Dobro jutro". Trenutno su jedna od najpopularnijih grupa u Sloveniji. Nastupali su na Rock Otočcu i učestvovali u snimanju himne Rock Otočca.

Miladojka Youneed osnovana je 1985. godine u Ljubljani od članova grupa Martin Krpan, Videosex i Marcus 5. Osnovna ideja im je bila stvaranje free jazz rock funk glazbe. Prvu kasetu izdaju 1986. godine, a 1987. godine nastupaju na "Jazz festivalu" u Čehoslovačkoj. 1987. godine objavljuju svoj prvi LP (objavljen i u Nizozemskoj) koji po anketi "Mladine" biva proglašen "pločom godine", a tada i započinje njihova glazbena afirmacija. Naredne dvije godine sviraju po festivalima u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, a 1990. godine kreču i na turneju po prostoru ex YU. Do današnjih dana su koncertno i izdavački vrlo aktivni.

Demolition Group prvi put nastupaju u Ljubljani, 1986. godine. Glazba im je bila mješavina raznih stilova. Članovi grupe usko surađuju i rade sa drugim grupama: Laibach, Borghesia, M. Youneed, te sa Markom Breceljom i Janijem Kovačićem. Iste godine, u vlastitom izdanju, objavljuju svoju prvu kasetu, "Mizerika". Nastupaju u Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. 1988. godine nastupaju na San Remu (festivalska rock večer), a 1993. godine objavljuju CD (presjek njihovog petogodišnjeg rada). Rade i glazbu za kazališne predstave . 1997. godine snimaju dugometražni film "Temni angeli usode" u kome glavne uloge tumače sami članovi grupe, a scenario je napisao pjevač Goran Šalomon. Nastupali na Rock Otočcu.

Zaklonišće prepeva rock je grupa iz Nove Gorice (SLO) sa idejnim vođom koji je ujedno i tekstopisac, kompozitor i vokalni solista, Vanja Alić. Izvode tzv. "Balkanski rock" sa poezijom u stilu Riblje čorbe. Nastupali na Rock Otočcu.

Orlek je jedna od koncertno vrlo aktivnih slovenskih grupa: od klasičnih rock festivala, ethno festivala širom Europe, do lokalnih veselica i proslava, pa i do turneje po Australiji. Ponajviše radi Vlade Poredoša (voka / gitara) i fantastične braće Tori, ova grupa jedna je od najboljih zabavljača Slovenije i može nositi epitet "grupe za mlade i stare"! Nastupali na Rock Otočcu.

POSEBAN DODATAK

Pavel Kavec (rođen 17.05.1951. godine u Ljubljani), kao samouki gitarista svoj prvi band, Rož'ce, osniva 1966. godine. Najveći uspjeh postižu nastupom na velikoj Gitarijadi u Zagrebu (svirali i poznati Kameleoni iz Kopra). Vrlo važan događaj za Pavela bilo je druženje sa Miranom Bulićom koji je bio mlađi brat Dragana Bulića (vlasnika jedne od najvećih kolekcija gramofonskih ploča u to vrijeme). Tada Pavle prvi puta sluša J. Hendrixa pod čijim utjecajem 1967. godine osniva grupu Yeti Experience. U toj grupi su uz Pavela (na gitari) i Miran Bulič (bas) i Borut Sedej Činč (bubanj). Bio je to ujedno začetak tzv "Vrtaške rock škole" (Vrtača je dio Ljubljane) u koju spadaju i Tomaž Pengov, Bor Gostiša i Janez Bončina. 1969. godine Pavel odlazi u London i kupuje potrebnu glazbenu opremu kao i ploče koje je mogao čuti preko stanice Radija Luxemburg, a istovremeno u grupi dolazi do promjena (bubnjeve u grupi svira Andrej Strmecky).

1971. godine, grupa Skarabeji iz Ljubljane (uzor im bili Deep Purple), pred raspadom poziva Pavela koji ubrzo od dijela njihovih članova sastavlja svoj novi trio: Milan Olas (bubanj) i Miro Tomassini (bas). Ovaj rock trio se uskoro proširuje i kratkoročno preimenuje u Adriatic Music Show (u kojem sudjeluju i Mate Močnik, Eva Sršen, Jernej Jung). Tako oformljeni nastupaju po Jadranskoj obali, nakon čega ponovo dolazi do personalnih promjena: 1972. godine nastaje legenderni trio Oko (ime im je dao Janez Bončina) - P. Kavec (gitara, vokal), M. Tomassini (bas) i Jani Tutta (bubanj). Repertoar im je bio hard rock u kombinaciji sa jazz rockom. Oko je tada bio bend rame uz rame sa najpopularnijim exYU bendovima (Indexi, Smak, Had, a nešto kasnije i Bijelo Dugme...), pa nastupaju na mnogim velikim koncertima širom ex YU.

1973. godine na mjesto bubnjara dolazi Dragan Gajič sa kojim grupa Oko započinje svoje drugo poglavlje u karijeri. Krajem 1975. godine ritam sekcija Oka pristupa grupi Jutro, a Pavel okuplja novo Oko u kojem su uz njega: Tone Dimnik (bubanj) i Franjo Martinec (bas). Snimaju uspješan singl ("Vse sem dal ti"), a ubrzo i cijeli album u izdanju RTV Ljubljana. Tokom 1976. godine T. Dimnik se priključuje Buldožerima, a F. Martinec nastavlja studirati. Bez obzira na novonastale personalne probleme, Pavel samouvjereno ulazi u studio "Akademik" - Miro Bevc (ton majstor), Aco Razbornik (snimatelj), Dečo Žgur (producent) + gosti na snimanju: Andrej Konjajev (klavijature), Miha Vipotnik (perkusije), legendarni ex YU gitarista Zlatko Manojlović (iz ex YU grupe Dah) , cover albuma izradio je akademski slikar Kostja Gatnik i snima svoj antologijski album "Raskorak" kojeg izdaje zagrebački Jugoton.

Povijest ex YU rocka te godine bilježi prva tri važna autorska izdanja - prvi album grupe Bijelo Dugme, prvi album grupe Buldožer i prvi album grupe Oko. U međuvremenu je Pavel kratko nastupa i sa grupom Bumerang, a krajem 1976. godine grupa Oko ponovo postaje aktivna u sastavu: Pavel Kavec (gitara, vokal), Zlatko Klun (bubanj) i Igor Bošnjak (bas). U navedenoj postavi promovirali su svoj prvi album, "Raskorak". 1978. godine Oko prestaje s aktivnim radom, a Pavel nastupa na mnogim jazz sessionima u ljubljanskom klubu "Palma". Izuzetan session koncert održao se 09.03.1987. godine povodom jubileja 300-te emisije "SOS" (sada "ŠTOS"), rock leksikografa Dragana Bulića kada su se okupili i članovi legednarnih grupa Bele vrane, Mladi levi, Jutro, te Tomaž Pengov i Oko.

1993. godine Oko nastupa na otvorenju izložbe o Jimi Hendrixu koju je pripremio Marko Prpič. Krajem 90-tih, Pavel ponovo postaje aktivniji na muzičkoj sceni, a s njim počinje nastupati i njegov sin, Mitja (bas). 1997. godine u Ljubljani pokreče školu rock gitare koja je nedavno proslavila uspješan, desetogodišnji jubilej. Nastupao na Rock Otočcu.

Pavel Kavec je definitivno jedan od najboljih (i vremenski autentičnih) poznavatelja i izvođača glazbe J. Hendrixa na prostorima ex YU! Diskografija: "Raskorak" - Oko; "Hočeš z menoj" - Pavel Kavec & prijatelji; "Live" - Oko & Pavel Kavec.

Darko Budna - Pavel Kavec
Interwiev obavljen VI / 2007.

Darko: S obzirom da već 10 godina vodiš školu rock gitare u Ljubljani - možeš li izdvojiti nekoga od svojih nadarenih učenika..?

Pavel: Jure Golubić, Miha Petrić, Rok Tomašić, Matija Drmota...

Darko: Koju opremu koristiš?

Pavel: Gitare - Gibson SG iz 1967. godine, Fender Stratocaster iz 1969. godine, Spector (izrađeno samo 10.000 kom u radionici Kramera) - žice D'Addario 0.09-0.42, a od pojačala najradije sviram na Marshallu i Music Manu, pedale Vox Wah i Rat...

Darko: Koji su ti muzičari najveći uzori, osim J. Hendrixa, naravno?

Pavel: Volim i (često osim Jimi Hendrixa) sviram i Led Zeppelin, The Cream, Johnny Wintera, ali i The Beatles i Wather Raport...

Darko: Koji ti je najdraži slovenski band?

Pavel: Pa, Oko, naravno!

Foto: Darko Budna, (Ljubljana, 2007)

Marjeta Neca Falk (rođena 19.06.1950. godine), započinje pjevati u grupama Boemi i Rdeči dečki, a već 1969. godine započinje solo karijeru nastupom na Omladinskom festivalu u Ljubljani (hala Tivoli). Nastupa i snima sa drugim pjevačima (Bor Gostiša i Alfi Nipič). 1972. godine nastupa i na Međunarodnom festivalu zabavne glazbe u Ljubljani i Celju. 1973. godine snimila je TV mjuzikl "Djevojka sa šestog sprata". 1975. godine nastupila je na Opatijskom festivalu, a 1976. godine surađuje u drami J. Ardena "Živite kao svinje", sa Janezom Bončinom. 1977. godine objavila je debi album, "Denes" (pjesme Bojana Adamiča, Deče Žgura i Janija Goloba). Nakon toga izdaje kasetu "Vsi ljudje hitijo" (pjesme Andreja Šifera i Tomaža Domicelja, Atomskog skloništa i Dave Cooka). Ovaj album bio je specifične mainstream rock orjentacije jedinstvene na prostorima tadašnje ex YU! To je ujedno i album koji i dan danas ima jednaku kvalitativnu težinu, odnosno, kao što to kaže Aida Kurtović, u uvodniku na CD coveru iz 2000. godine: "...Album "Najjači ostaju" je dokumenat koji nas vraća u prošlost, predočava nam sliku o sadašnjosti, a kojeg od nas zapravo zahtijeva i budućnost...". Neca Marjetka Falk je glazbenica koju bih volio vidjeti na festivalu Rock Otočec...

Diskografija:

Single ploče - "Živeje je en coprnjak" / "Mož naj bo doma" (Helidon, 1972); "Sama fanta našla si bom" / "Vzemi me" (Helidon, 1973); "Dobro jutro, dober dan" / "Balada" (Helidon, 1978); "Vsi ljudje hitijo" / "Tako dekle" (Helidon, 1978); "Zaspao si u mojoj kosi" / "Tvoje su oči pune rose" (RTV Ljubljana, 1978); "Toliko vrediš koliko daš" / "Samo najjači ostaju" (RTV Ljubljana, 1980); "Neću" / "Formula 1" (RTV Ljubljana, 1981); "Banane" / "Živiš jeftine romane" (RTV Ljubljana, 1981).

Albumi - "Danes" (Helidon, 1977); "Vsi ljudje hitijo" (RTV Ljubljana, 1978, kaseta); "Najači ostaju" (RTV Ljubljana, 1980); "Nervozna" (RTV Ljubljana, 1981); Nakon toga snima više albuma s pjesmama za djecu; "Najjači ostaju" + dodatak (CD kompilacija Nika Records, 2000).

Darko Budna - Marjetka Neca Falk
Interwiev obavljen VI / 2007.

Darko: Koju glazbu trenutno slušaš i tko ti je uzor?

Neca: Slušam radio DUR jer puštaju samo stare stvari različitih glazbenih pravaca, a moj uzor je J. Joplin.

Darko: Da li ti je neki tvoj koncert ostao u posebnom sjećanju?

Neca: Bilo ih je mnogo i ne mogu se odlučiti da je neki bio tako poseban..?

Darko: Ima li neka tvoja pjesma koja ti je posebno draga?

Neca: Sve ih rado izvodim...

Darko: Na čiji koncert bi najradije išla kao slušatelj?

Neca: Pa, ako dođu Bruce Springsteen ili Van Morrison?

Darko: Ima li neki tvoj mlađi slovenski kolega čiju glazbu bi posebno izdvojila?

Neca: Mnogo ih je, previše pitaš...

Darko: S kojim bi slovenskim kolegom najradije snimila duo?

Neca: Nisam razmišljala o tome? Mislim da sam, za sada, snimila dosta dueta...

Darko: Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Neca: Bavim se fotografijom, hortikulturom, vozim se svojim oldtajmerom...

Darko: Što za tebe znači "savršen odmor"?

Neca: Odem na Biševo i briga me za cijeli svijet...

PRESS informacije i akreditacije za HR, BiH, SRB i MK
Darko Budna

e-mail: darko.budna@kc.t-com.hr
mobile phone: +385 (0) 98 205 556

Tekst + fotografije:

Darko Budna
Koprivnica, Hrvatska
darko.budna@kc.htnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -